"Avrupa ve Orta Asya'da Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması Bölgesel Konferansı", "Değişim Mümkün" temasıyla 5-6 Ekim 2022 tarihlerinde, İstanbul'da gerçekleştirildi. Konferans, Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Ebubekir Gizligider ve bölge ülkelerinin üst düzey temsilcileri ile Uluslararası Kuruluşların katılımıyla gerçekleşti.
Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Sadi Karimzoda, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Büyükelçi Khusrav Noziri ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi Vladimir Olegovich Rakhmanin'in de söz aldığı açılış oturumunda Sayın Bakan Yardımcımız; ülkemizin gıda kaybı ve israfı ile mücadele konusunda bugüne kadar olan girişimlerini, GIDANI KORU kampanyası ile elde edilen başarıları ve örnekleri katılımcılarla paylaştı. Bu konudaki çalışmalarımızı, Türkiye dışına da taşıyarak, bölge ülkelerimizi de dâhil etmek için tüm uluslararası platformlarda azami gayret gösterdiğimizin altını çizen Sayın Gizligider, küresel olarak endişe verici boyutta varlığını sürdüren açlık ve gıda güvensizliğinin üstesinden gelebilmek için uzun vadeli ulusal, bölgesel ve uluslararası stratejiler geliştirmemiz gerektiğini ifade etti. Özellikle, devam eden uluslararası ve küresel sorunlar karşısında, ülke olarak benimsediğimiz çözüm bulucu tutuma dikkat çeken Sayın Bakan Yardımcımız, Türkiye olarak uluslararası diyalog ve iş birliğine her zaman açık olduğumuzu vurguladı.
Açılış oturumunun ardından, Sayın Bakan Yardımcımızın, Tacikistan Tarım Bakanının, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'dan Bakan Yardımcılarının katılımları ile sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulması kapsamında bölgemizde gıda kaybı ve israfının boyutları ve bu konuda, ortak bir bilinçle neler yapılabileceğini istişare etmek üzere üst düzey bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Söz konusu Yuvarlak Masa toplantısında bütün katılımcılar gıda kayıp ve israfları konusunda kendi ülke tecrübelerini ve beklentilerini paylaştılar.
Konferans kapsamında, farkındalık artırıcı bir yan etkinlik olarak Sayın Bakan Yardımcımız, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan'dan Bakan ve Bakan Yardımcıları ile üst düzey yetkililerin katılımlarıyla, hiçbir gıdanın israf edilmediği bir Mutfak Atölyesi gerçekleştirildi.
Mutfak Atölyesinin ardından, Sayın Bakan Yardımcımız, FAO Genel Direktör Yardımcısı Sayın Vladimir Rahmanin, EİT Genel Sekreteri Sayın Khusrav Noziri ve bölge ülkelerinden katılım sağlayan Bakan ve Bakan Yardımcılarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Bakanlığımız, FAO ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezinin (ECO-RCCFS) ortak çalışmaları doğrultusunda gerçekleştirilen Konferans, gıda kaybı ve israfı ile mücadele deneyimlerimizi Türkiye dışına da taşıyarak, bölge ülkelerimizi de dâhil etme sürecimizin de somut bir başarısıdır.
Konferansta ikinci gün; kamudan, sivil toplumdan, özel sektörden, akademiden ve uluslararası kuruluşlardan uzmanlar, gıda kaybı ve israfını önlemek için deneyimlerini ve fikirlerini paylaştılar.