18 Ekim 2023 tarihinde çevrim içi gerçekleştirilen 9. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde Genel Müdürümüz Sayın Fuat KASIMCAN “Avrupa Birliği'ndeki Gelişmeler ve Tarım Gıda Sanayine Yansımaları Oturumu”nda bir konuşma gerçekleştirdi.
Sayın Kasımcan konuşmasında; iklim değişikliği, bölgesel çatışmalar, pandemiler, göç hareketleri, üretim girdilerinde ve gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle dünyamızın zorlu bir süreçten geçtiğini, Ülkemizde Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler ve akabinde Şanlıurfa’da gerçekleşen sel felaketleri örneklerinden de hareketle doğal afetlere ve şoklara karşı da gıda sistemlerinin direncinin artırılmasını hedefleyen stratejilerin geliştirilmesinin önemini ifade ederek gıda sistemlerinin dönüştürülmesi için tüm paydaşlarla birlikte bütüncül bir yaklaşımla sadece, yerel düzeyde değil aynı zamanda bölgesel ve uluslararası düzeyde çalışılması gerektiğini belirtti.
2019 yılında kabul edilen Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM), Çiftlikten Çatala Stratejisi ve bu strateji kapsamında hazırlanan AB Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Çerçeve Mevzuatı hakkında bilgi veren Kasımcan, ayrıca AYM ile yakından ilişkilendirilmiş olan AB’nin yeni Ortak Tarım Politikası hakkında bilgilendirme yaptı. AB’nin Şirketlerin Sürdürülebilirlik Raporlamasına İlişkin Direktifine değinen Kasımcan şöyle devam etti:
“AYM ile ilgili çalışmalarımız ve bu kapsamda hazırlanan eylem planına dair bilgi vermiştir. Halihazırda güncelleme çalışmaları devam eden eylem planında sürdürülebilir tarım alanında 8 hedef ve 11 eylem Bakanlığımız sorumluluğu altındadır. Bu hedefler arasında pestisit ve antimikrobiyal kullanımının azaltılması, organik tarımın geliştirilmesi, kimyasal gübre kullanımının azaltılması, arazi toplulaştırma faaliyetlerinin yürütülmesi, tarımda yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, tarımsal üretimde atık ve artık yönetiminin geliştirilmesi, gıda kayıp ve israfının azaltılması ve Çiftlikten Çatala ile Biyoçeşitlilik Stratejilerine ilişkin farkındalık yaratılması bulunmaktadır. Bu çalışmalar, AYM hedefleri ile uyumlu olmanın yanı sıra sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulmasına da katkı sağlamaktadır.”