Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)-Türkiye Gıda ve Tarım Alanında Ortaklık Programı (FTPP II) altında yürütülen “Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetimine Yönelik Kapasite Geliştirme Projesi (FISHCap)(GCP/SEC/013/TUR)" kapanış çalıştayı 18-19 Ocak 2024 tarihlerinde İzmir'de gerçekleşti.
AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat KASIMCAN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ ATALAY, FAO Türkiye Temsilcisi Viorel GUTU'nun açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği Çalıştaya faydalanıcı ülke temsilcileri, FAO Uzman ve temsilcileri, STK temsilcileri ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden 50'ye yakın kişi katılım sağladı.
Sayın Kasımcan açılış konuşmasında, Ülkemiz tarafından 2009 yılından beri Gıda ve Tarım Alanında FAO-Türkiye Ortaklık Programlarına toplam 30 Milyon ABD Doları tutarında finansman katkısı sağlandığını belirterek birçok alanda başarıyla tamamlanan ve sürdürülmekte olan projelerden dolayı memnuniyetini dile getirdi.
FTPP'nin ilk fazının bir çıktısı olan FISHDev Programı temelleri üzerine inşa edilen ve FTPP'nin ikinci fazında uygulanan FISHCap Projesi ile su ürünleri yetiştiriciliği uygulamalarının teşvik edilmesi, gıda güvenilirliği ve kalitesinin artırılması, teknik ve kurumsal kapasitelerin güçlendirilmesi üzerine başarılı ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Kasımcan, tüm paydaşlara teşekkürlerini iletti. Sayın Altuğ ATALAY, Türkiye'nin bilgi birikimini sunmaya her zaman hazır olduklarını dile getirerek faydalanıcı ülkelere işbirlikleri için teşekkür etti.
Sayın Viorel GUTU ise FTPP ile ortaya çıkan bu uzmanlar ağının işbirlikçi ruhu ortaya koyduğunu ve birbirlerinin tecrübelerinden ders çıkarttığını belirterek söz konusu proje ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına da katkıda bulunulduğunu ifade etti.
FAO Kıdemli Balıkçılık Uzmanı Haydar Fersoy'un projeye ilişkin çıktıları sunmasının ardından, Türkiye ve diğer faydalanıcı ülkelerin sunumlarını gerçekleştirdiği çalıştayda katılımcılar, gelecekteki olası Proje önerilerini tartışarak; balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, balık hastalıkları, dijitalleşme, çevresel etkiler ve biyolojik çeşitlilik gibi birçok konuda değerlendirmeler gerçekleştirdi.