Ülkemize Ukrayna ve Afganistanʼdan gelen ve gıda güvensizliği ile ekonomik güvensizlik riski altında bulunan sığınmacıların geçim kaynaklarına erişimlerini sağlamak üzere, Japon Hükümeti tarafından fonlanan ve geçtiğimiz sene Mart ayında başlayan; Bakanlığımız, BM Gıda ve Tarım Örgütü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Adana Seyhan Belediyesi iş birliği içerisinde yürütülen “Türkiye'ye gelen Ukraynalı ve Afgan sığınmacılara gıda ve tarım sektöründe istihdam olanakları sağlanması projesi” kapanış etkinliği 26 Mart 2024 tarihinde Diyarbakır, Gastro İnovasyon Merkezi'nde düzenlendi.
Proje kapsamında; Adana, Diyarbakır ve Elazığ illerinde Ukraynalı, Afgan ve ev sahibi topluluklardan oluşan faydalanıcılara çeşitli eğitimler verilerek, istihdamın kolaylaştırılması yoluyla bu kişilerin ekonomik olanakları güçlendirildi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ferhat Çolak’ın açılış konuşmalarını yaptığı etkinliğe Japon Büyükelçiliğinden ikinci katip de katıldı.
Ferhat Çolak konuşmasında; ülkemizin birçok sığınmacıya ev sahipliği yaptığını vurgulayarak bu insanların bir çoğunun tarımsal alanında halihazırda bir potansiyele sahip olduğunu ve tarımsal iş gücüne erişimdeki zorluklar da dikkate alındığında sadece kendi toplumumuzun değil, aynı zamanda misafir ettiğimiz sığınmacıların da yaşam koşullarını iyileştirmek adına sağlanacak teknik desteğin önemine değindi.
Sosyoekonomik entegrasyonun zor bir süreç olduğunu belirten Sayın Çolak; Elazığ, Diyarbakır ve Adana gibi yüksek sığınmacı sayısına ve tarım-gıda potansiyeline sahip iller arasından seçilen Ukraynalılar, Afganlar, ev sahibi topluluklara verilen eğitimlerle iş bulma fırsatları sağlandığını dile getirdi. Çolak konuşmasının devamında Bakanlığımızın sığınmacıların sosyal ve ekonomik entegrasyonu için atılan her adımın, daha güçlü ve daha dayanıklı bir toplum oluşturma yolunda önemli bir ilerleme olduğunu kaydederek destek vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Japon Hükümeti başta olmak üzere Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Seyhan Belediyesi ve FAO temsilcilerine teşekkür eden Çolak, proje kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışmasının da özellikle kadınların tarım alanındaki işgücünün ve emeklerinin de farkındalığını artırmayı hedeflediğini belirterek yarışmaya katılanlara teşekkürlerini sundu.
Etkinliğin ikinci oturumunda Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Seyhan Belediyesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasından projeye ilişkin teknik bilgiler aktarıldı. Etkinlik, proje faydalanıcılarına sertifika takdimi ve "Kırsal Topluluklar Tarımla Birleşiyor" temalı fotoğraf yarışması ödül töreni ve yarışma fotoğraflarının sergisi ile devam etti.