İlerleme Raporu
Avrupa Komisyonu, 1998 yılından bu yana, aday ülkelerin kaydettikleri ilerlemeleri düzenli olarak izlemekte ve gelişmeleri her yıl hazırladığı ve "İlerleme Raporu" adı verilen raporlarla ortaya koymaktadır. Bir konunun İlerleme Raporu'nda olumlu bir şekilde yer alabilmesi için, o konuyla ilgili mevzuatın hazırlanmış, onaylanmış ve uygulanıyor olması gerekmektedir. 2012 yılında, istisnai bir girişimde bulunulmuş ve dönemin AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen BAĞIŞ'ın inisiyatifiyle ülkemiz kendi İlerleme Raporu'nu hazırlamıştır.
Bugüne kadar yayımlanan İlerleme Raporları için tıklayınız.
Katılım Ortaklığı Belgesi
Katılım Ortaklığı Belgeleri, aday ülkelerin üyelik yönünde gerçekleştirmeleri gereken tüm çalışmaları önceliklerine göre bir takvim çerçevesinde ortaya koymaktadır. "Kısa vadeli" ve "orta vadeli" önceliklerden oluşan Katılım Ortaklığı Belgeleri, adayların gösterdiği ilerlemelere göre, gerektiği takdirde Komisyon tarafından yenilenmektedir. İlki 2001 yılında yayınlanan KOB, daha sonra 2006 ve 2008 yıllarında revize edilmiştir.
Bugüne kadar yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgeleri için tıklayınız.
Ulusal Program
Her aday ülke Katılım Ortaklığı Belgesi'nde belirtilen önceliklerin yerine getirilmesi ve AB müktesebatına uyumun sağlanması için detaylı bir Ulusal Program hazırlamaktadır. Ulusal Program, belirlenen önceliklerin gerçekleştirilmesi ve alınması gereken önlemlere yönelik belirli bir takvim ile bu amaçlar için gerekli insan ve mali kaynakları içermektedir. Adaylık sürecinde Ulusal Programlar gelinen aşamalar ve oluşan ihtiyaçlar kapsamında belirli dönemlerde gözden geçirilerek yenilenmektedir. Ülkemizin hazırladığı en son Ulusal Program 2008 yılı sonunda yayımlanmıştır.
Bugüne kadar yayımlanan Ulusal Programlara ulaşmak için tıklayınız.
Ulusal Eylem Planı
Ülkemizin Avrupa Birliği'ne katılım çalışmalarına ivme kazandırılması amacıyla "Türkiye'nin Avrupa Birliği Stratejisi" kapsamında "AB'ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı" hazırlanmıştır. "AB'ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı" Ocak 2016-Aralık 2019 döneminde uyumlaştırılması öngörülen birincil ve ikincil mevzuat ile kurumsal yapılanma ve diğer çalışmalara ilişkin öncelikleri kapsamaktadır. Bu kapsamda sektörümüzle ilgili olarak;
Fasıl 11 altında; 3 birincil mevzuat; 5 ikincil mevzuat, 7 kurumsal yapılanma tedbiri bulunmaktadır.
Fasıl 12 altında; 72 ikincil mevzuat, 8 kurumsal yapılanma tedbiri bulunmaktadır.
Fasıl 13 altında; 2 birincil mevzuat, 2 ikincil mevzuat, 4 kurumsal yapılanma tedbiri bulunmaktadır.
2016-2019 Ulusal Eylem Planı'na ulaşmak için tıklayınız.