ULUSLARARASI BUĞDAY GELİŞTİRME GİRİŞİMİ (IRIWI)
INTERNATIONAL RESEARCH INITIATIVE FOR WHEAT IMPROVEMENT
Kuruluş Tarihi : 2011-Fransa
Amacı : İletişimi arttırma, İşbirliğini sağlayarak, araştırma ve teknoloji geliştirme düzeyini arttırma, araştırmacılar arasında sinerji oluşturma.
Resmi Dili : İngilizce
Üyeler : 10 Üye - Arjantin, Avusturya, Almanya, Kanada, Fransa, İrlanda, İngiltere İtalya, Japonya ve Türkiye
Genel Bilgi :
Fransa Ulusal Agronomi Enstitüsü (INRA) öncülüğünde, 15 Eylül 2011 tarihinde Paris'te G20 ülkelerinden temsilcilerin ve buğday üzerine çalışan uluslararası bilim adamlarının ve kurumların katılımı ile oluşturulmuştur. Buğdayın seçilmesinin sebebi; dünyadaki en önemli ürün olması, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde toplam kalori ve toplam protein ihtiyaçlarının %20'sini karşılaması ve dünyada en çok ticareti yapılan ürün olmasıdır. IRIWI, araştırma merkezleri ve ıslah programları arasında öncelikle iletişimi arttırmayı, işbirliğini sağlayarak, araştırma ve teknoloji geliştirme düzeyini arttırmayı ve araştırmacılar arasında sinerji oluşturmayı amaçlamaktadır. 2011 yılında Fransa'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 Tarım Bakanları Toplantısı'nda kurulması kararlaştırılan IRIWI'yı üye 10 ülke finanse etmektedir. Ayrıca, INRA, BBSRC (Biotechnology and Biological Sciences Research Council), CIMMYT, ICARDA ve CGIAR gibi uluslararası kuruluşlar IRIWI'nin projelerine koordinasyon desteği vermekte, birçok uluslararası kuruluştan ve üye ülkelerden çeşitli bilim adamları, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve kuruluşlar IRIWI'nin çalışmalarına katkı sağlamaktadır.
Türkiye – IRIWI İlişkileri :
Türkiye, GTHB Bakanlık Makamının 31 Mayıs 2012 tarihli ve 710 sayılı olurları ile IRIWI'ye üye olmuştur. GTHB adına IRIWI'dan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) sorumlu bulunmaktadır. IRIWI, GTHB işbirliğinde 20-21 Mayıs 2014 tarihlerinde İzmir Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi'nde (UTAEM) IRIWI 4. Koordinasyon Komite Toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıda, 3. Teknik Komite Toplantısının değerlendirilmesi, IRIWI aktiviteleri, aksiyon planı, temel araştırma çalışmaları, bütçe kaynaklarının araştırılması ile Uluslararası Buğday Verim Ortaklığı (IWYP) oluşumunun kurulması çalışmaları tartışılmıştır. 2016 yılında IRIWI koordinasyon komite üyeliğine Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden iki temsilci atanmış ve aynı yıl Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen 8. koordinasyon komitesi toplantısına katılım sağlamışlardır. Ayrıca IRIWI' ya ülkemizin ödediği yıllık üyelik aidatı 10.000 Avro dur.