• Sürdürülebilir arazi yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma için toprak kaynaklarının ana rolü hakkında karar alıcı ve paydaşlar arasında farkındalık yaratmak ve bunu teşvik etmek
• Gıda güvenirliği ve iklim değişikliğinin uyumu ve azaltılması konusunda, önemli toprak sorunlarına yönlendirme yapmak
• Önemli yerel zorlukları içeren ortak bir küresel iletişim platformu vasıtasıyla toprak bilgi ve araştırmasına rehberlik etmek
• Toprak ile ilgili ortak sorunlara dikkat çekmek için aktif ve etkili bir ağ kurmak
• Toprak koruma ve sürdürülebilir toprak verimliliğini artırmayı amaçlayan küresel yönetişim rehberlerini geliştirmek.
Ortakları:
Toprak koruma ve sürdürülebilir yönetim hakkında faaliyet gösteren uluslararası, bölgesel ve ulusal tüm kurumları kapsar.
Genel Sekreteri: Ronald VARGAS (Bolivya). 2011 yılından itibaren Küresel Toprak Ortaklığının uygulanmasına önderlik etmektedir.
Bütçesi: 6.759.628 dolar (2019-2020 2 yıl için)
Resmi Dili: BM Dilleri
Türkiye ile İlgili İlişkileri: Türkiye Ortaklığa üyedir. Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Avrupa ve Avrasya Bölgesel Ortaklıklarının Yönetim Kurulunda aktif olarak yer almaktadır.
Genel Bilgi
Güçlü interaktif bir ortaklık, artırılmış işbirliği, tüm paydaşlar arasında çabaların birleştirilmesi amacıyla bir mekanizma geliştirmek için Küresel Toprak Ortaklığı 2012 Aralık ayında FAO bünyesinde kurulmuştur. Küresel Toprak Ortaklığının vizyonu, gıda güvenliği olan bir dünya için sağlıklı ve verimli topraklara sahip olmaktır. Küresel Toprak Ortaklığının faaliyetleri kısaca 5 bileşenden oluşmaktadır:
1. Toprak yönetimi
2. Farkındalığı artırma
3. Araştırma
4. Bilgi ve veri
5. Uyumlaştırma
Küresel Toprak Ortaklığı Neden Kurulmuştur?
1 cm toprağın oluşması için 1000 yıllık bir zaman dilimine ihtiyaç duyulmaktadır. Sürdürülebilir toprak yönetimi için yapılacak yatırım sonradan yapılacak onarımdan daha ucuzdur. Toprak için verilecek çaba; gıda güvenliği, beslenme, iklim değişikliği ve herkes için sürdürebilir kalkınmayı sağlamak konusunda büyük önem taşımaktadır. Toprağın daha iyi uygulamalarla yönetimi, çeşitli organizmalar yoluyla toprağın karbon emilim kapasitesini arttırabilir, çölleşmenin etkilerini azaltabilir; böylece daha çok karbon depolanarak sera gazlarının salınımına karşı bir denge yaratabilir.
Toprağın, tüm bu sebeplerle öneminin altını çizmek adına, FAO bünyesinde Küresel Toprak Ortaklığı adında bir platform kurulmuş ve toplantılar düzenleyerek farkındalığı artırmaya çalışmaktadır.
Küresel Toprak Ortaklığının Faaliyetleri
Küresel Toprak Ortaklığı, sürdürülebilir toprak yönetiminin teşvik edilmesi amacıyla, bu faaliyetleri yerine getirmektedir.
• Toprak konusunda hükümetler arası teknik panellerin oluşturulması,
• BM Dünya Toprak Günü (5 Aralık) ve 2015 Uluslararası Toprak Yılı için öneri sunulması,
• Dünya Toprak Şartı (World Soil Charter) için gözden geçirmenin yapılması,
• Dünya Toprak Kaynakları Statüsü (World’s Soil Resources report) raporunun hazırlanması,
• Bölgesel Toprak Ortaklıklarının oluşturulması,
• Dijital toprak haritalaması konusunda gelişmekte olan ülkelerin kapasitelerinin artırılması,
• Gönüllü Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Rehberinin oluşturulması,
• Ulusal toprak bilgi sistemlerinin kurulması.
Küresel Toprak Ortaklığının Yapısı
Küresel Toprak Ortaklığının iki tür ortaklığı bulunmaktadır.
a. Küresel Toprak Ortaklığı ortakları (Devlet kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, araştırma merkezleri, toprak bilimi toplulukları, Birleşmiş Milletler kuruluşları, özel şirketler, çiftçi birlikleri gibi).
b. Üye ülkelerce belirlenen Küresel Toprak Ortaklığı ulusal odak noktaları.
Küresel Toprak Ortaklığının yönetişim yapısı ise aşağıdaki gibidir:
Tüm Küresel Toprak Ortaklığı kararları, Genel Oturumlar sırasında oybirliği ile alınmaktadır.
Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Gönüllü Rehberi (STYGR)
Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Gönüllü Rehberi Küresel toprak ortaklığı çerçevesinde kapsayıcı bir süreçle geliştirilmiştir. Amacı sürdürülebilir toprak yönetimi konusunda paydaşların geniş katılımıyla genel teknik ve politika önerilerini ortaya koyan bir referans olmasını sağlamaktır. Rehber, Dördüncü KTO Genel Kurul toplantısı (25 Mayıs 2016) ile kabul edilmiş, FAO Tarım Komitesinin 25.sinde onaylanmış ve son olarak FAO Konseyi 155. Oturumunda (5 Aralık 2016) uygun bulunmuştur.
Sürdürülebilir Toprak Yönetimi; yoksulluğun ortadan kaldırılması, tarım ve kırsal kalkınma, gıda güvenliğini teşvik etme ve beslenmeyi artırmayı sağlamanın yanında sürdürülebilir arazi yönetiminin bütüncül bir parçasıdır aynı zamanda.
Toprak, dünyanın en büyük karasal karbon havuzudur ve küresel gıdanın yaklaşık %95'i toprakta üretilir. Sürdürülebilir toprak yönetimi, iklim değişikliğinin uygun hale getirilmesi, ekosistem hizmetleri ve biyo-çeşitliliğin korunması için bir yoldur. Sürdürülebilir toprak yönetimi uygulamalarının yaygın bir şekilde benimsenmesi, özellikle küçük çiftlik sahipleri ve geçimleri kendi toprak kaynaklarına bağımlı dünya çapında geniş ölçekli çiftçiler için çarpan sosyo-ekonomik yararları meydana getirir.
Ancak Dünya Toprak Kaynakları Statüsü ve başka çalışmalardan sağlanan son kanıtlar, küresel toprakların yaklaşık %33'ünün kısmen veya tamamen bozulduğunu göstermektedir. Küresel ölçekte ekilebilir arazi toprağından 75 milyar dolarlık yıllık kaybın, tarımsal üretimde her yıl 400 milyar dolarlık kayıp oluşturduğu tahmin edilmektedir. Bu kayıp aynı zamanda toprağın depolama, karbon döngüsü, besin ve su kabiliyetini önemli ölçüde düşürür. Erozyon sebebiyle yıllık tahıl üretimi kaybının 7.6 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir.
Sürdürülebilir toprak yönetimi; iklim değişikliğinin azaltılması ve uyumu, çölleşme ile mücadele ve biyo-çeşitliliğin teşvikine yönelik toplu çabalara güçlü şekilde katkı sağlar ve böylece BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) ve BM Biyolojik Çeşitlenme Sözleşmeleri (UNCBD) ile bağlantı halindedir.
Daha ayrıntılı bilgi için: http://www.fao.org/3/i6874en/I6874EN.pdf
Hedefleri
STYGR'nin hedefleri, sürdürülebilir toprak yönetimini teşvik etmek için genel olarak kabul görmüş, uygulanarak kanıtlanmış, bilimsel ilkelere dayanan ilkeler sunmak ve tarım, pastoralizm (göçebe çobanlık), ormancılık ve daha genel doğal kaynaklar yönetimi için tüm paydaşlara, bu ilkelerin nasıl uygulamaya tercüme edileceğini ortaya koyan rehber oluşturmaktır.
STYGR gönüllük esasına dayanır ve bağlayıcılığı yoktur. SWSR'nin (Status of the World's Soil Resources Report) sağladığı delili hesaba katarak revize edilen Dünya Toprak Şartında özetlenen ilkeleri detaylandırır.
Ayrıca toprak haritaları ve veri tabanı hakkında daha fazla bilgi için:
http://www.fao.org/soils-portal/soil-survey/soil-maps-and-databases/faounesco-soil-map-of-the-world/en
Küresel Toprak Organik Karbon Haritasına ilişkin detaylı bilgi şu linkte yer almaktadır. http://www.fao.org/global-soil-partnership/pillars-action/4-information-and-data/global-soil-organic-carbon-gsoc-map/en
Küresel Toprak Ortaklığı ile ilgili tüm ayrıntılı bilgiye http://www.fao.org/global-soil-partnership/en linkinden ulaşılmaktadır.