Sayın Bakanımız G20 Tarım Bakanları Toplantısı kapsamında bulunduğu Arjantin'de Buenos Aires Eyaleti Tarım Bakanı Leonardo Sarquis ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede iki ülke tarımsal işbirliği imkânları görüşüldü. Arjantin'in ülkemize canlı hayvan ithalatındaki süreç müzakere edildi. Arjantinli bakana ticaretin başlayabilmesi için sağlık sertifikalarının Ülkemiz mevzuatına uygun hale getirilmesi yönünde çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Sayın Bakanımız Almanya Tarım Bakanı ile bir araya geldi. Çok sıcak bir ortamda gecen görüşmede iki ülke tarım ilişkilerinin daha da geliştirilmesi yönünde ortak fikir beyan edildi. Alman Bakan Tarım alanında işbirliği anlaşmasının yenilenmesi gerektiğini belirtti. İki ülkenin tarımsal ticarette ilk sıralarda olduğu belirtildi.
Alman Bakan Sayın Bakanımızı Ocak 2018 de Berlin'de gerçekleşecek Green Week (GFFA) fuarına davet etti. Sayın Bakanımız da katılmayı planladığını belirtti. Ayrıca her iki bakan TYK toplantısının 2018 yılının 2. yarısında gerçekleştirilmesi yönünde mutabık kaldı. Sayın Bakanımız ayrıca Alman muhatabını ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağını dile getirdi.
Daha sonra Sayın Bakanımız İtalya Tarım Bakanı ile bir ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede müzakereleri devam eden ikili tarımsal işbirliği anlaşması imzalanmasının önemine değinildi. Bu vesileyle teknik ekiplerin iki ülke arasındaki işbirliği daha da geliştirilebileceği yönünde ortak fikir beyan edildi. Ayrıca Sayın Bakanımız İtalyan muhatabını ülkemize davet etti.
Sayın Bakanımız ispanya Tarım Gıda ve Balıkçılık Bakanı Luis Planda Puchades ile bir ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülkenin insaninin coğrafyasının ve tarımının birbirine çok benzer olduğu karşılıklı olarak belirtildi. Sayın Bakanımız tarım alanında yapılabilecek birçok ortak proje olduğunu ve Müsteşar Yardımcımız Sn. Hasan Özlü ile İspanyol mevkidaşının iletişim kurarak yapılabilecek işbirliği imkânlarını görüşmesi talimatını verdi. İspanyol bakan özelikle İspanyol balıkçılarının İngiltere karasularında avlandığını ve Brexit olayının balıkçılık üretiminde soruna neden olabileceğini belirtti. Ayrıca Sayın Bakanımız İspanyol muhatabını işbirliği imkânlarını görüşmek üzere ülkemize davet etti.
Sayın Bakanımızın G20 zirvesindeki konuşmasına ilişkin hususlar aşağıda yer almaktadır.
"Sayın Bakanımız, 2050 yılında küresel nüfusun 9,7 milyara ulaşması beklendiğini ve dolayısıyla tarımsal üretimin neredeyse yüzde 50 oranında artması gerektiğini bildirdi.
Kentleşme, erozyon, arazi bozunumu ve iklim değişikliğinin tarımsal üretime baskı yapan başlıca faktörler olduğunun altını çizen Sayın Pakdemirli, bugün dünya nüfusunun yüzde 55'inin kentsel alanlarda yaşadığını ve bu oranın 2050 yılına kadar yüzde 68'e çıkmasının beklendiğini vurguladı.
Sayın Bakanımız, sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanmasının küresel düzeyde iş birliğini gerektirdiğini belirterek, G20 Zirvesi'nin bu anlamda en önemli platformlardan biri olduğuna inandıklarını kaydetti.
FAO'ya göre dünya nüfusunun yüzde 11'ine tekabül eden 815 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Sayın Pakdemirli, "Suriye örneğinde de olduğu gibi açlık sorunu, çatışma bölgelerinde daha yaygındır. İnsanlar iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalmakta ve çatışma, tarımsal üretimi engelleyerek gıda güvenliğinin sağlanmasını zorlaştırmaktadır. Yapılan son tahminlere göre, yılda yaklaşık 1,3 milyar ton yenilebilir gıda, dünya genelinde insani tüketim amaçlı toplam üretimin 3'te 1'i kaybedilmekte veya israf edilmektedir." ifadesini kullandı.
Sayın Bakanımız, 2015 yılındaki dönem başkanlığında Türkiye'nin G20 liderlerinin dikkatini bu konuya çektiğini ve "Gıda Kaybı ve İsrafının Ölçülmesi ve Azaltılmasına ilişkin Teknik Platform"un kurulması hususunda mutabık kalındığını hatırlatarak, "Söz konusu girişim gelecekteki çalışmalarına ilişkin olarak halen tarafımızca desteklenmektedir. Türkiye'de atılan en önemli adımlardan biri, dünya çapında iyi uygulama örneği olarak gösterilebilecek olan 'Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyası'dır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü'ne ev sahipliği yapacak
Toprağın korunması maksadıyla Türkiye'nin ulusal ve uluslararası ölçekte çölleşme ve arazi bozunumu ile mücadele için girişimlerinden bahseden Sayın Bakanımız, şunları kaydetti:
"Türkiye'de 2015 yılında gerçekleştirilen UNCCD 12'nci Taraflar Toplantısı'nda alınan en önemli kararlardan biri, 'Arazi Bozunumu Nötralizasyonu'na ilişkindir. Türkiye, UNCCD ve FAO gibi uluslararası kuruluşlar ile iş birliği halinde, arazi bozunumu sorununun üstesinden gelmek için önemli bir katkı sağlamaktadır. Türkiye, geçtiğimiz son 15 yılda orman varlığını 1,5 milyon hektar artırmıştır. Dünyada yaşayan her bir insan için bir fidan dikmeyi ve orman varlığımızı 2023 yılı itibarıyla yüzde 30 oranında artırmayı hedeflemekteyiz. "
Son olarak Sayın Bakanımız, Türkiye'nin 17 Haziran 2019'da "Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü"ne ev sahipliği yapacağını belirterek, üye ülke temsilcilerini bu program için Türkiye'ye davet etti."