ULUSLARARASI ATLANTİK TON BALIKLARINI KORUMA KOMİSYONU (ICCAT)
THE INTERNATIONAL COMMISSION FOR THE CONSERVATION OF ATLANTIC TUNAS (ICCAT)
Kuruluş Tarihi :1966-Rio de Janeiro
Merkez :Madrid, İspanya
Genel Sekreter :Driss Meskii
Resmi Dili :İngilizce, Fransızca, İspanyolca
Üyeler : 50 Üye - ABD, Japonya, Güney Afrika, Gana, Kanada, Fransa, Brezilya, Fas, Güney Kore, Fildişi Sahili, Angola, Rusya, Gabon, Yeşil Burun Adaları (Cabo Verde), Uruguay, São Tomé ve Príncipe, Venezuela, Ekvator Ginesi, Gine, Birleşik Krallık, Libya, Çin Halk Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Tunus, Panama, Trinidad ve Tobago, Namibya, Barbados, Honduras, Cezayir, Meksika, Vanuatu, İzlanda, Türkiye, Filipinler, Norveç, Nikaragua, Guatemala, Senegal, Belize, Suriye, Saint Vincent ve Grenadinler, Nijerya, Mısır, Arnavutluk, Sierra Leone, Moritanya, Curaçao, Liberya, El Salvador
Genel Bilgi
Uluslararası Atlantik Orkinosları Koruma Komisyonu, Atlantik Okyanusu ve komşu sularındaki orkinos ve orkinos benzeri türleri korumakla yükümlüdür. ICCAT, Uluslararası Atlantik Orkinosları Koruma Anlaşmasının kabul edilmesiyle, 1966 yılında Rio de Janeiro'da kurulmuştur. Anlaşma, onaylama sürecinin ardından, 1969 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu anlaşmayla, ICCAT'ın, Atlas Okyanusundaki orkinos ve orkinos benzeri balık türleri hakkında çeşitli çalışmalar yürütebilecek ve bu türlerin yönetimini gerçekleştirecek tek balıkçılık örgütü olması sağlanmıştır. ICCAT, orkinos avcılığına yıllık kotalar belirlenmesi, küçük boy balıkların avlanmasına kısıtlamalar getirme ve belirli balıkçılık faaliyetleri için zaman-alan yasakları koyma gibi koruma tedbirlerinden sorumludur.
Atlantik mavi yüzgeçli orkinosu (Thunnus thynnus) Scombridae familyasının en büyük üyesi olup ılık tropikal sulardan, Kuzey Atlantik Okyanusu'nun kutup bölgesine yakın sularına kadar geniş bir alanda dağılım gösterebilmektedir. Beslenme ve yumurtlama amacıyla göç etme ve okyanuslar arası hareket etme eğilimi göstermektedirler. Bu durum, genellikle mavi yüzgeçli orkinosların uluslararası sınırları aşmasıyla sonuçlandığından mavi yüzgeçli orkinosların etkili şekilde yönetimini için uluslararası alanda işbirliği yapmak büyük önem teşkil etmektedir.
Ülkemiz sularında bulunan orkinos türleri: Mavi yüzgeçli orkinos (Thunnus thynnus), Sarı yüzgeçli orkinos (Thunnus albacores), Yazılı orkinos (Euthynnus alleteratus), Albakor ya da beyaz ton balığı (Thunnus alalunga), Bigeye tuna ya da Kocagöz (Thunnus obesus), Çizgili orkinos (Katsuwonus pelamis), Gobene ya da tombik (Auxis rochei)
ICCAT, balıkçılığın stok yoğunluğuna etkilerini belirlemek amacıyla biyometri, ekoloji ve oşinografi çalışmaları yürütmektedir. Komisyonun hedefleri, Üyelerden alınan veriler doğrultusunda balıkçılık istatistikleri yapmak, Üye devletler adına araştırmalar yürütmek, stok değerlendirmesi yapmak, Bilimsel yönetim önerileri geliştirmek, Üyelere balıkçılık yönetim tedbirleriyle ilgili bir sistem oluşturmak, Konu ile ilişkili yayımlar ortaya koymaktır. Komisyon çalışmaları, anlaşma bölgesi içerisindeki balık kaynakları hakkında güncel bilgiler toplamayı ve istatistiksel bilgi analizleri yapmayı kapsamaktadır. Komisyon, orkinos avcılığı sırasında yakalanan yan avlarla ilgili veri toplama görevini de üstlenmiştir.
Akdeniz'de orkinos avcılığı konusunda uygulanan temel ICCAT tavsiye kararlarından bazıları; belirli bir boydan küçük olan balıkların avcılığının yasaklanması, belirli av araçları ile yapılan avcılığın belirli zamanlarda yasaklanması, Akdeniz'de uçak veya helikopterle avcılığa destek verilmemesi yönünde yasaklar ve orkinos yetiştiriciliğine yönelik oluşturulan yönetim planlarından oluşmaktadır.
Ülkemizin ICCAT'a üye olabilmesi için hazırlanan yasa tasarısı 15 Mayıs 2003 tarihinde TBMM'de kabul edilmiş ve 28 Mayıs 2003 tarih ve 25121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4859 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir.
ICCAT bünyesinde yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, ICCAT Sözleşmesi'nin tadil edilmesi gündeme gelmiş olup bu çerçevede ICCAT Sözleşme Değişikliği Taslak Protokolü taraflara gönderilmiş ve halen tadil süreci devam etmektedir. Ülkemizin ICCAT Sözleşme Değişikliğine ilişkin politikaları Bakanlığımız ile Dışişleri Bakanlığı tarafından gerekli müzakereler yapılarak belirlenmektedir.
Türkiye – ICCAT İlişkileri
ICCAT düzenli olarak üyeler ile oturumlar gerçekleştirmekte ve oturumlarda idari konular ile kota dağılımları görüşülerek tavsiye kararları alınmaktadır. ICCAT sözleşme tadili hususunda çalışmalar sürdürülmektedir.
ICCAT'ın ton balığı avlamada kota düzenlemesi nedeniyle ülkemiz sıkıntılar yaşamaktadır. Örgütün yapısı gereği her ülkenin avlayabileceği yıllık kota miktarı belirlenmekte ve kotalara uyulup uyulmadığı denetlenmektedir. ICCAT'ın kota dağılımında Türkiye açısından bir adaletsizlik bulunmaktadır.
Ülkemiz, orkinos kotalarının objektif kriterler esas alınarak ve matematiksel bir formüle dayanarak hazırlanacak bilimsel bir çalışmayla belirlenmesi gerektiği yönündeki teklifini ve mevcut kotayı artırmaya yönelik çalışmaların örgütlenmesi ve eşgüdümün sağlanmasına yönelik girişimler olması gerektiğini uzun bir müddet yinelemiştir.
Bu durum ICCAT toplantılarında sık sık dile getirilmesine rağmen 2015-2017 yılları için kota belirlenirken ton balığı stoklarında yaşanan iyileşmeye dayalı yapılan artışlarda Türkiye'ye toplam av kotasının % 4,15'i (2015 yılı 657,23 ton, 2016 yılı 785,59 ton, 2017 yılı 943,21 ton) tahsis edilmiştir. Türkiye, kendisine tahsis edilen kota miktarının farklı bir referans dönem esas alınarak belirlenmesi nedeniyle uzun yıllar boyunca gerçekleştirdiği itirazların olumlu yönde bir değişiklik gerçekleştirmemesi nedeniyle, 2015 yılında, kanuni düzenlemeler doğrultusunda kendi belirlediği ulusal kotasını (selfkota) (%7,73) ilan etmiştir. Daha sonraki yapılan toplantılarda ICCAT nezdinde yapılan çeşitli görüşmeler sonucunda ülkemiz için istenilen seviyede olmamakla beraber, kota miktarlarında önemli derecede artışlar sağlanmış olup ICCAT tarafından ülkemize tahsis edilen mavi yüzgeçli orkinos avcılık kotası 2018 yılı için 1.414.000 kg, 2019 yılı için 1.880.000 kg, 2020 yılı için 2.305.000 kg olarak belirlenmiştir.
Şekil: ICCAT Yetki Alanı ve Üyeleri
Resmi web sitesi: https://www.iccat.int