KEİ GENEL BİLGİ
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ), üye ülkeler arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel ve teknolojik işbirliğinin geliştirilmesi ve Karadeniz bölgesinin bir barış, istikrar ve refah bölgesi haline getirilmesi amacıyla, Türkiye'nin önderliğinde başlatılan bir işbirliği modelidir. 25 Haziran 1992 yılında kurulmuş olup, kuruluşundan yedi yıl sonra KEİ Şartı'nın kabul edilmesiyle birlikte uluslararası tüzel kişilik kazanmış ve organları kurulmuştur.
Organizasyon kuruluşunda özel sektör merkezli olması amaçlanmış, fakat her ne kadar idari yönden büyük bir teşkilatlanmaya gidilmese de daha çok devletlerin öncülüğünde yürüyen ekonomik bir işbirliği örgütü halini almıştır.
Ülkemiz, bölgede işbirliği olanaklarının değerlendirildiği bölgenin en kapsayıcı ve tam teşekküllü ekonomik kuruluşu olan KEİ'nin kuruluşunda aktif rol almış olup, o zamandan beri faaliyetlerine aktif katılım sağlamakta ve Sekretaryasına ev sahipliği yapmaktadır.
İki kıtada faaliyet gösteren KEİ, Karadeniz Kıyı Devletleri, Kafkasya ve Balkanları içine alan yaklaşık 20 milyon km2 alanda faaliyet göstermektedir. Yıllık 300 milyar $'ı aşkın dış ticaret hacmi ile 350 milyon nüfusu temsil etmektedir. Basra Körfezi'nden sonra KEİ, zengin mineral ve metal rezervlerinin yanı sıra en geniş doğal gaz ve petrol kaynaklarına sahip bulunmaktadır. KEİ, Avrupa'nın ana ulaşım ağı ve enerji transfer ağında önem kazanmaktadır.
Tarım ve tarımsal sanayi, bankacılık ve finansman, organize suçla mücadele, kültür, gümrükle ilgili konular, eğitim, acil durum yardımı, enerji, çevrenin korunması, istatistiksel verilerin ve bilgilerin değişimi, sağlık hizmetleri ve eczacılık, bilgi ve iletişim teknolojileri, kurumsal yenilenme ve iyi yönetişim, bilim ve teknoloji, kobiler, turizm, ticaret ve ekonomik kalkınma ve taşımacılık örgütün işbirliği alanlarıdır.
KEİ ve Tarım
Tarım, KEİ'nin 18 işbirliği alanından bir tanesidir. Tarım ve tarımsal sanayi alanında KEİ faaliyetlerinin temel öncelikleri, 2012 yılında kabul edilen "KEİ Ortaklığını Geliştirmeye Yönelik KEİ Ekonomik Gündemi" kapsamında yer alan "Gıda Güvenliği ve Güvenliği" ile belirlenmiştir. Böylelikle, üye devletlerin Tarım Bakanlıkları arasında işbirliğinin artırılması, tarım alanındaki ortak proje ve programların geliştirilmesi ve bilgi, deneyim ve en iyi uygulamaların Üye Devletlerde yetkili makamlar, ulusal referans laboratuvarları, tarım araştırma ve eğitim kurumları arasında paylaşılması teşvik edilmektedir.
Dışişleri Bakanları Konseyi'nin onayının ardından Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliği içerisinde Sürdürülebilir Gıda Sistemleri KEİ Bölgesel İşbirliği Merkezi'nin kurulması için çalışmalar sürdürülmektedir.
Merkezin amacı, KEİ Üye Devletlerine, KEİ Bölgesi'nde ortak araştırma programları, özel eğitim faaliyetleri ve bilgi alışverişi gerçekleştirmede yardımcı olmaktır.
Türkiye Cumhuriyeti, Tarım ve Tarımsal Sanayi Çalışma Grubu Ülke Koordinatörüdür (Temmuz 2019 - 30 Haziran 2021).
Türkiye-KEİ İlişkileri
1992 yılından itibaren kurucu ülke sıfatıyla ülkemiz Organizasyona üyedir. KEİ Dönem Başkanlığı, 1 Ocak-30 Haziran 2017 tarihi arasında ülkemiz tarafından deruhte edilmiştir. KEİ Dönem Başkanlığımız aynı zamanda Örgütün 25. Kuruluş Yıldönümüne rastlamıştır. Bu bağlamda, KEİ 25. Kuruluş Yıldönümü Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi, Haziran 2017'de ve KEİ 2.Tarım Bakanları Toplantısı İstanbul'da 16-17 Mayıs 2017 tarihlerinde ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.
Ülkemiz, KEİ'nin kuruluşunda aktif rol almış olup, örgütün faaliyetlerine aktif katılım sağlamakta ve Sekretaryasına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, ülkemiz, KEİ çerçevesinde somut işbirliği projelerinin hayata geçirilmesi için çalışmakta ve Organizasyonun etkinliğinin daha da artırması için yoğun çaba sarf etmektedir.
KEİ'nin Genel Sekreter Birinci Yardımcılığı görevi daimi olarak Türkiye'ye tahsis edilmiş olup, Haziran 2015'den bu yana bu görevi Büyükelçi Tahsin BURCUOĞLU yürütmektedir. KEİ'nin, Karadeniz Ekonomik İş Birliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA), İş Konseyi, Ticaret ve Kalkınma Bankası ve Karadeniz Etütleri Uluslararası Merkezi olmak üzere dört bağlı kuruluşu bulunmaktadır. Söz konusu kuruluşların yönetimlerinde ülkemizin temsilcileri bulunmaktadır.