T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

DÜNYA GIDA GÜNÜ ANA ETKİNLİĞİ BAKANLIĞIMIZ EV SAHİPLİĞİNDE KUTLANDI

Yayın Tarihi : 18.10.2024
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) iş birliği içinde 44. Dünya Gıda Günü 16 Ekim 2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı ev sahipliğinde Bakan Yardımcımız Sn. Dr. Ahmet Bağcı’nın teşrifleriyle gerçekleştirildi.

"Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" temasıyla düzenlenen etkinlik, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman ve FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık'ın açılış konuşmaları ile başladı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ahmet Bağcı açılış konuşmasında; gıdaya erişimin en temel hak olduğuna, bu hususun pandemi ile bir kez daha farkına varıldığına dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmaları neticesinde Türkiye'de bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Savaşlar, çatışmalar ve İklim değişikliği ile gıda israfının gıda arzını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Sayın Bağcı, iklim değişikliğinin tek başına yılda 250 milyar dolar kayba yol açtığının altını çizdi.

Üretimden tüketime  gıdanın 3'te 1'inin israf edildiğini, halihazırda dünya nüfusu 8 milyara ulaştığını, gıda ihtiyacının her geçen gün arttığını, üretimde bulunacak insan kaynağını artırmamız gerektiğini vurguladı.

Gıda güvenliği için Arz Güvenliği Daire Başkanlığı kurulduğunu, bu birimde her gün Türkiye'nin üretim ve tüketim verilerinin takip altında olduğunu söyledi.

Sanayi ile üreticinin bir araya getirildiğinden israfın azaltılmasının önü açılacağından üretim planlaması yanı sıra sözleşmeli üretiminde önem taşıdığını belirtti. 

Yeni kırsal kalkınma modeli ile teşviklerin bu modele göre gerçekleşeceğini belirten Sayın Bağcı teşvik planının 3 yıl için planlanacağını söyledi.

Gıda güvenliği kapsamında uluslararası çalışmalara “sıfır açlık” hedefiyle devam ettiklerini belirten Sayın Bağcı, Gazze’deki kardeşlerimizin açlıkla imtihan halinde olduğunu, Gazze'deki soykırımın durdurulması için daha etkin adımların atılması gerektiğine dikkat çekerek, uluslararası hukukta açlığın silah olarak kullanılmasının suç olduğunu vurguladı.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şarman konuşmasında gıdanın doğru dağıtımı ve işlenmesi ile israfın en aza indirilebileceğine vurgu yaparak, TGDF ile Tarım ve Orman Bakanlığının gıda israfı konusunda ortak çalışmalarının önem taşıdığını belirtti. Şarman gıda hakkı ve gıda güvencesinin bir bütün olduğuna, bu konuda ortak çalışmanın önemine dikkat çekti.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık; küresel Kalkınma Hedefleri açlık amacına ulaşmak için yalnızca 5 hasat dönemi kaldığına dikkat çekerek, tarım gıda sistemlerinin dönüşümü için temel sorunların belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Çatışmalar ve zorla yerinden etmeler nedeniyle gıda güvenliği sorununun derinleşmekte olduğunu, aşırı hava olaylarının da gıda güvenliği üzerinde baskı oluşturduğunu, iklim değişikliği yüzünden biyoçeşitliliğin azaldığını belirten Selışık, dünyada 733 milyon insanın aç, 2.8 milyar insanın da sağlıklı beslenemediğine dikkat çekti.

Hükümetlerin gıda erişimini entegre etmek ile sorumlu olduğunu ve FAO ile ortak çalıştıklarını söyleyen Selışık, gıda güvenliğine yönelik karar alma süreçlerine herkesin dahil olması gerektiğini belirterek, gıda sistemlerinin dönüşümüne ihtiyacımız olduğunun altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen bu seneki Dünya Gıda Günü plaketleri hak sahiplerine dağıtıldı. Bu yılki plaketleri Bakanlığımız; Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeli adına Dr. Ayten Salantur ve Selami Yazar, S.S. Zeyniler Çalıkuşu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Mahinur Makar’a; FAO; İzmir Ticaret Borsası’nın plaketi ise, Borsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz’a, TGDF ise S.S. Döngü Tarımda Kadim Bilgiler Yeni Fikirler Bilimsel Ar-Ge Kooperatifi adına ise Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Derece, Başkan Yardımcısı Aslı Odabaşı ve Müge Nisari’ye takdim etti. 

Etkinlikte Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız'ın "Üretim Planlaması" temalı konuşmasının akabinde, Mine Ataman'ın moderatörlüğünde Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu, Ülke Program Koordinatörü Dr. Taylan Kıymaz ile TGDF Genel Sekreteri Nihal Ayşe Mortepe'nin katıldığı  “Gıda Hakkı, Gıda Güvenilirliği ve İş birlikleri” temalı bir panel düzenlendi.