BALIKÇILIK DÜZENLEMELERİNDE DEĞİŞİKLİKLER
6/1 Numaralı Ticari ve 6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğlerde yapılan değişiklikler 16.04.2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bakanlık tarafından önceden belirlenen bir takvim çerçevesinde planlanan kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar doğrultusunda hazırlanan söz konusu değişiklikler, kısa vadede sonuçlanan konuları kapsamaktadır. Halen çalışmaları süren bazı konular ise bilimsel değerlendirmeler sonucunda kararlaştırılarak olumlu bulunanların ilerleyen dönemlerde hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
Balıkçılık yönetimi açısından ihtiyaçlar; program kapsamında, geçmişten günümüze gündeme gelen konuların bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal yönleriyle bütüncül olarak ele alınmasıyla karşılanacaktır.
Bu kapsamda; palamut avcılığına başlama tarihine ilişkin yeni bir düzenleme yapılmıştır. Önceki uygulamada, küçük ölçekli balıkçılar palamut avcılığına büyük ölçekli balıkçılarla aynı tarihte, 15 Ağustos itibarıyla başlayabilmekteydi. Yapılan yeni düzenleme ile küçük ölçekli balıkçılara palamut sezonuna daha erken başlama imkânı sağlanarak, ürünlerini piyasaya daha avantajlı koşullarda sunmaları hedeflenmiştir.
Ayrıca, 1 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe giren 6/1 Numaralı Tebliğ ile birlikte, ağ derinliği ve ağ göz açıklığına ilişkin düzenlemeler getirilmiş, bu sayede av baskısının kontrol altına alınması sağlanmıştır. Bu kapsamda, küçük ölçekli balıkçılık faaliyetlerinde kullanılan alamana (voli) ağlarında uygulanan 15 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasındaki zaman yasağı kaldırılmıştır.
Bununla birlikte, hedef türler gözetilerek monofilament (tek kat) ve multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağlara yönelik olarak ağ göz açıklığı ve ağ uzunluğu gibi teknik düzenlemeler de hayata geçirilmiştir.
Trol gemilerinin yasak bölgelerden geçişlerine ilişkin yeni düzenlemeler yapılmış; 12 metre ve üzeri boy uzunluğuna sahip balıkçı gemilerinin birincil av araçlarına yönelik teknik değişiklikler getirilmiştir. Yapılan bu teknik değişikliklerin, hem av baskısının azaltılmasına hem de yasa dışı avcılığın önlenmesine katkı sunması amaçlamaktadır.
Marmara Denizi ve boğazlarda su ürünleri avcılığında yardımcı gemi kullanımına ve dip trolü gemileriyle yapılan kalkan balığı avcılığına yönelik getirilen kısıtlamalarla birlikte; 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile yasaklanan ışıkla avcılık faaliyetleri ve yasa dışı kalkan avcılığının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Ticari avcılığın yanı sıra, amatör su ürünleri avcılığına yönelik de çeşitli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, su altı tüfeğiyle amatör avcılık yapan kişilere 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren dalma yöntemiyle avlandıklarını gösteren Amatör Balıkçı Belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu düzenleme ile kurallara uygun amatör balıkçılık yapan vatandaşlarımızın haklarının korunması ve “amatör balıkçılık" adı altında yasa dışı ticari faaliyetlerin önlenmesi hedeflenmektedir.
Bakanlığımız ayrıca, bölgelere göre avlanma alanları, amatör ve ticari avcılığın sınırları, tür bazlı avcılık zamanları, istilacı türlerin avlanma boyları ve iç sulara ilişkin çeşitli teknik düzenlemeleri de hayata geçirmiştir. Bu düzenlemelerle hem balıkçılık sektörünün ihtiyaçlarının karşılanması hem de su ürünleri kaynaklarının korunması amaçlanmaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Resmi gazete
6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2024/20)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2025/11)
6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2024/21)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2025/12)