Ülkemizin 23,5 milyon hektar ekilebilir toprağa sahip olması ve nüfusunun % 30 nun tarım sektöründe yer alması dolayısıyla yurdumuz bir tarım ülkesi özelliğini korumaktadır.
Sertifikasyon kuruluşlarının amacı: Tohumlukların Devletin kontrolünde Üreticinin kaliteli ve yüksek verimli tohum kullanmasını sağlamak böylece verimi arttırmaktır.
Ayrıca Bitki çeşitlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, tohumluklarının üretimi, Milli tohumculuk sektörünün gelişimine katkıda bulunmak. Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanımı desteklemesi amaçlanmaktadır.
Bitkisel üretimde verimliliğin arttırılması ve kaliteli ürün elde edilmesi toprak, su, iklim gibi faktörlerin yanı sıra gübre, ilaç, makine ve tohum vs. girdiler kullanılarak sağlanır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımsal üretim artışında yüksek verimli yeni çeşitlerin ve kaliteli tohum kullanmanın etkisi çok büyük olmuştur. Bu nedenle bitkisel üretimin arttırılması ve kaliteli ürün elde edilmesinde en önemli girdi tohumdur. Tohumculuk endüstrimizin gelişmesi ve uluslararası tohumluk ticaretinde yerimizi almak için Tohum Sertifikasyon Sistemimizin de uluslararası tohumculuk ticaretinin şartlarına uymak ihtiyacını ortaya koymuştur. Tohum Sertifikasyon Sistemimiz de ISTA 'ya göre numune alma esasları Tohum Testi ile ilgili Standart prosedürleri ile OECD Tohum Sertifikasyon Sistemi aynen uygulanmaktadır. Sertifikalı tohum kullanımının artması ve sertifikasyon sisteminin tarım sektörü içinde etkin olması, bitkisel üretimde verim ve kaliteyi arttırmada en önemli faktördür.
Kuruluşumuz amacı Bakanlığımızı temsilen, Bölgemiz dâhilinde üretilen tohumlukları test yaparak Tohumluk Sertifikası vermek. Çitçimize Sertifikalı tohumluk kullandırmak başlıca amacımızdır. Bu çerçevede kamu ve özel sektör tarımsal araştırma enstitüleri ve üniversitelerimiz tarafından uzun zaman ve emek harcayarak geliştirilen üstün verimli ve kaliteli çeşitlerin Sertifikalandırılarak çiftçilerimizin Sanayicimizin hizmetine sunulması tarımsal üretimi ve kalkınmayı sağlayacaktır.