Genel Müdürlüğümüz ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ortaklaşa yürüttüğü "Önemli Deniz Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerin Değerlendirilmesi (MarIAS) Projesi" kapsamında hazırlanan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Tekne Bağlama Sistemi" düzenlenen bir törenle hizmete girdi.
Törene Genel Müdürümüz Kadir Çokçetin, Genel Müdür Yardımcımız Ergül Terzioğlu, projede görevli uzmanlar ile paydaş kurum temsilcileri katıldı.
MarIAS Projesi kapsamında hazırlanan ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Alanında istilacı yabancı türlerin önlenmesi, kontrolü ve yönetimine ilişkin tedbirlerin belirlendiği yönetim planı çerçevesinde yapılan tekne bağlama sistemi ile turistik gemi güzergâhındaki koylar ve adalar çevresinde, Deniz çayırlarının (Posidonia oceanica) çapalama kaynaklı tahribatının ve istilacı Deniz üzümünün (Caulerpa cylindracea) yayılımının önlenmesi amaçlanıyor. Bu amaçla 50 adet tonozlu şamandıradan oluşan bir tekne bağlama sistemi tesis edildi.
Bölgedeki deniz ekosistemini, özellikle deniz çayırlarını koruma amacı taşıyan ve MarIAS Projesi'nin önemli bir bileşenini oluşturan bu tekne bağlama sistemi, denizel biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği ve deniz tabanında meydana gelebilecek tahribatların önlenmesi açısından da model bir uygulama niteliği taşıyor.
Bağlama sisteminin kullanımı ile alandaki Deniz çayırları tahribatının %50 oranında azaltılması, deniz tabanında oluşabilecek fiziksel hasarın engellenmesi ve deniz turizminin çevresel sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Tekne sahiplerinin de bu sistemi kullanarak denizel ekosistem tahribatının engellenmesine katkıda bulunması bekleniyor.
Genel Müdürlüğümüzce ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin korunması, sürdürülebilir yönetiminin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için, sadece karasal alanlarda değil denizel alanlarda da çalışmalara devam edilecek.