Ülkemizin tarafı olduğu ve ulusal odak noktalığı görevini Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesinin (BÇS) ana karar verme organı olan Taraflar Konferansının 16. Oturumu, 21 Ekim – 1 Kasım 2024 tarihlerinde Kolombiya'nın Cali kentinde gerçekleştirildi.
Düzenlenen konferansta ülkemizi, Genel Müdür Yardımcımız Ergül Terzioğlu ve Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Dr. Fehmi Arıkan'ın yanı sıra Genel Müdürlüğümüzde ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nde görev yapan konu hakkında uzman teknik ekip temsil etti.
Konferans sırasında heyetimizin takip ettiği önemli konular arasında;
- Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Strateji ve Eylem Planlarının 2022 yılında kabul edilen Kunming-Montreal Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesi amaç ve hedeflerine uygun olarak revize edilmesi; finansman, kapasite geliştirme ve kaynak seferberliği konusu;
- Ekolojik veya Biyolojik Açıdan Önemli Deniz Alanları, genetik kaynaklara ilişkin dijital dizi bilgisinin kullanımından doğan faydaların eşit ve hakkaniyetli paylaşımı ile
- Modern biyoteknolojiden kaynaklanan genetiği değiştirilmiş organizmaların oluşturduğu potansiyel risklerden biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla sentetik biyoloji ve biyogüvenliğe ilişkin Cartagena Protokolü ile ilgili gündem maddeleri yer aldı.
Ülke menfaatlerimiz doğrultusunda müzakerelere etkin katılım sağlayan teknik heyetimiz, gerek taraflarla ikili görüşmeler gerekse de çalışma grupları ve genel oturumlarda yapılan müdahaleler ile öncelik ve çekincelerimizin karar metinlerine girmesini sağladı.
Her iki yılda bir düzenlenen Taraflar Konferansı'nda alınan kararlar iki yıl boyunca küresel biyolojik çeşitlilik ajandasının ana gündem maddelerini oluşturması bakımından önem taşıyor.