Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteğiyle, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile ortaklaşa yürütülen "Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerin Değerlendirilmesi Projesi (MarIAS)" kapanış toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi.
Toplantıya Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Monica MERINO, DKMP Genel Müdürlüğü çalışanları, kamu kurum ve kuruluşlarından çok sayıda personel, akademisyen ve STK temsilcileri katılım sağladı.
Toplantının açılışında Genel Müdür Yardımcısı Ergül Terzioğlu bir konuşma yaparak proje süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ardından konuşma yapan Genel Müdür Kadir Çokçetin yaptığı ise konuşmada Ülkemizin, Dünya üzerindeki kuş göç yollarının en önemli iki tanesine ve üç fitocoğrafik bölgeye sahip olması sebebiyle zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün temel görevinin ise doğayı koruyarak bu zenginliğin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak olduğunu" kaydetti.
“Yaptığımız çalışmalar ile korunmaya değer yeni alanlara statü kazandırıyor, biyoçeşitliliği koruma çalışmalarını mesai mefhumu gözetmeksizin yürütüyoruz" diyen Genel Müdür Çokçetin şöyle devam etti: “Ülkemizin çevre konusunda taraf olduğu 7 önemli Uluslararası Sözleşme'nin ve aynı zamanda Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin Ülkemizdeki “Odak Noktası" olması sebebiyle Genel Müdürlüğümüz, ülkemiz adına büyük bir uluslararası sorumluluğu da başarı ile yerine getirmektedir. Ülke olarak taraf olunan sözleşmelerden kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi kapsamında istilacı yabancı türlere yönelik düzenlemelerin yapılması önem arz etmektedir. Çünkü Ülkemiz, konumu itibarıyla istilacı yabancı türlerin olumsuzluklarından hızla etkilenen ülkeler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda 2018 yılında başladığımız ve bugün kapanışını gerçekleştirdiğimiz MarIAS projesi ile; önemli denizel biyoçeşitlilik alanlarında istilacı yabancı türlerin tespit edilerek etkilerinin azaltılması veya yok edilmesi, doğal türler ve habitatlar üzerinde baskı olmaktan çıkarılması ve izlenmesi hedeflenmiştir."
Proje ile son yıllarda denizlerimizde sorun olmaya başlayan istilacı yabancı türlerin oluşturduğu olumsuz etkilerin azaltılması ve bu konuda kurumlarımız ile vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi hususunda önemli adım atıldığını vurgulayan Genel Müdür Çokçetin: “Proje kapsamında “İstilacı Yabancı Türler Ulusal Stratejisi ve Veri Tabanı" ile istilacı yabancı türlerin yönetimi için yasal düzenlemenin hazırlanmış olduğunu ifade etti.
“Başarıyla tamamlanan bu projenin, denizel biyoçeşitliliğin korunması adına model bir uygulama olduğunu ve sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını" söyleyen Genel Müdür Çokçetin; “Genel Müdürlüğümüz, ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yalnızca karasal alanlarda değil, denizel alanlarda da çalışmalarını sürdürmeye kararlıdır" dedi.
Bu projenin, Ülkemiz zenginliklerinin korunmasına katkı sunmasını ve yeni gelişmelere ufuk açmasını temenni eden Genel Müdür Çokçetin, projenin başarıya ulaşmasında katkı sağlayan UNDP'ye, tüm kamu kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve emeği geçen tüm personele teşekkür ederek sözlerine son verdi.