T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İstilacı Yabancı Türler Ulusal Stratejisi ve Veri Tabanı Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 7.05.2024

Genel Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütülmekte olan Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) desteklediği “Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (MarIAS)" kapsamında hazırlanan “İstilacı Yabancı Türler Ulusal Stratejisi ve Veri Tabanı Tanıtım Toplantısı" Ankara'da gerçekleştirildi.

Toplantıya Genel Müdürümüz Kadir Çokçetin, UNDP Temsilcileri, çok sayıda kurum temsilcisi ile Genel Müdürlüğümüz çalışanları katıldı.

Genel Müdürümüz Kadir Çokçetin, toplantının açılışında bir konuşma yaparak; Türkiye'nin, coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği nedeniyle birçok farklı türünün yaşandığı zengin bir biyoçeşitliliğe sahip özel bir ülke olduğunu vurguladı. Ancak son yıllarda istilacı yabancı türlerin ortaya çıkışının bu zengin ekosistem için ciddi bir tehdit oluşturmaya başladığının altını çizen Çokçetin, “İstilacı yabancı türler, genellikle insan faaliyetleri sonucunda doğal olmayan yollarla yeni habitatlara taşınan canlılardır. İstilacı yabancı türlerle mücadelede en önemli adımlardan biri, bu türlerin yayılmasını önleyecek politikaların geliştirilmesidir. İstilacı yabancı türlerle mücadelede ulusal ve uluslararası işbirliği, bilgi paylaşımı ve toplumun bilinçlendirilmesi gibi çok yönlü yaklaşımlar benimsenmelidir" dedi.

MarIAS ve TerIAS projelerinin bulguları doğrultusunda, hem Avrupa Birliği hem de küresel ölçekte konuyla ilgili diğer stratejilerle uyumlu şekilde ve katılımcı bir yaklaşımla “Ulusal İstilacı Yabancı Türler Strateji ve Eylem Planı" hazırlandığını kaydeden Genel Müdür Çokçetin; “Bu strateji ve eylem planı Türkiye'nin ilk ve temel İstilacı Yabancı Tür (İYT) belgesidir ve etkin biçimde uygulanması, İstilacı Yabancı Türlerle mücadele konusunda Türkiye'nin önemli adımlar atmasını sağlayacak ve yasal boşluğun doldurulmasına katkı verecektir" dedi.

Stratejinin katkıda bulunacağı uzun vadeli vizyonun; İstilacı Yabancı Türlerin girişinin önlenmesi ve olumsuz etkilerinin azaltılması yoluyla biyolojik çeşitliliğin korunması olduğunu vurgulayan Genel Müdür Çokçetin şöyle devam etti: “Ulusal İstilacı Yabancı Türler Strateji ve Eylem Planı 10 yıllık hazırlanmış olup 2035 yılına kadar tamamlanması öngörülmektedir. Bugün tanıtım toplantısını gerçekleştirdiğimiz “İstilacı Yabancı Türler Ulusal Stratejisi ve Veri Tabanı" “Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (MarIAS)" kapsamında hazırlanmış olup, 2019-2022 yılları arasında yürütülen “Türkiye'deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (TerIAS)" nde elde edilen bilgiler de veri tabanına entegre edilmiştir. Denizel istilacı yabancı türlerin yanı sıra karasal, iç su ve amfibik istilacılar da bu bilgi sistemi içerisine dahil edilmiştir.

İstilacı Yabancı Türler Ulusal Stratejisi ve Veri Tabanı (TurIST), istilacı türlerle mücadelede önemli bir araç olarak hayata geçirilmektedir.

TurIST, veri toplama, analiz ve yayma için merkezi bir platform sağlayarak, ilk defa istilacı yabancı türlere ilişkin verilere tek elden ulaşılabilecek dinamik ve koordineli bir süreci başlatacaktır.

Türkiye'deki istilacı yabancı tür yönetimine katkı sunmayı amaçlayan bu sistem ile kamu kurumlarının, akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da başvurabileceği, gelişime açık olan ve sürekli veri güncellemesinin de yapılabildiği bir sistemin oluşturulması hedeflenmiştir.

TurIST, erken tespit ve hızlı müdahale çabalarını geliştirecek ve nihayetinde Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına destek sağlayacaktır.