"Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi"nin paydaşları Ankara’da buluştu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan, kadınların iş gücüne katılımını sağlayacak önemli adımlar attıklarını söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu da, kırsalda üreten kadının gücünün ülke kalkınmasına olan katkısına dikkat çekti. Etkinlik alanında kadın kooperatiflerinin açtığı stantlara ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.
Türkiye’deki birçok kadın kooperatifine ulaşan "Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi" üreten kadınlarla sektör temsilcilerini Ankara’da bir araya getirdi. Kadın Kooperatifleri Haftası dolayısıyla, AB ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen "Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, 6 Aralık'a kadar sürecek "Kadın Kooperatifleri Haftası Etkinliği"nin açılışı yapıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının işbirliğinde yürütülen projeyle; kooperatiflerin kurumsallaştırılması, fırsat eşitliğinin sağlanması amaçlanıyor.
Elbirliği güç birliği sloganıyla yola çıkan projenin tanıtımı bir basın toplantısıyla yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, “Ülkemizin kırsal kalkınmasında öncelikle kadınları güçlendirerek, kadının gücünü ülkemizin kalkınmasına enerji kaynağı yapmayı hedefliyoruz.” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan basın mensuplarına, söz konusu projenin, kadın kooperatiflerinin ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü yer edinmeleri ve kurumsallaşmalarına katkıda bulunulmasına yönelik pek çok etkinlik içerdiğini söyledi.
Kadın girişimcilerin eğitimle desteklenmesini merkeze alan proje Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse ediliyor.
"Kadın Kooperatifleri Haftası Etkinliği”nin açılışında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan, projenin güçlü bir dayanışma örneği olduğunu belirtti. Kadınların iş gücüne katılımı ve istihdamının artırılmasıyla kadın girişimcilerin desteklenmesini sağlayacak önemli adımlar attıklarını vurgulayan Erkan, şöyle devam etti:
"2021 itibarıyla projemizi başlatmıştık. 30 pilot ilimizde yaptığımız çalışmalarla hep birlikte bu projeyi yürüttük. Pilot illerimizde geniş kapsamlı eğitimler, danışmanlık hizmetleri, farkındalık artırma etkinlikleri, bilimsel çalışmalarla kadın kooperatifleri ve bu alanda çalışan kurum ve kuruluşları destekledik. Sadece kadınlar özelinde değil kooperatif ortağı erkeklere ya da kooperatiflere ortak olma potansiyeli olan kadınlara yönelik de birçok etkinlik düzenledik. Bu kapsamda yaklaşık 8 bin kişiye ulaştık. 81 ilde eğitim programları düzenledik. Yaklaşık 12 bin kişiye projemiz kapsamında eğitimler verdik."
Eğitimin kalkınmanın temeli olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, kırsalın kalkınmasının ülke kalkınmasına doğrudan etkisi olduğunu kaydetti.
Kadınların gücünü kırsal kalkınma sürecinde göstermeyi istediklerini belirten Çolakoğlu, "Her geçen gün toplumda hak ettiği değeri yavaş yavaş gören kadınlarla ülkemiz önümüzdeki yıllarda devlet politikası olarak planladığımız 'dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri hedefine ulaşacaktır. Kalkınma öncelikli bir hamle yapmamız gerekiyorsa ve bu hamleyi de kadınlarla yapmamız gerekiyorsa o zaman kooperatifçilik ve eğitimin altını çizmem gerekiyor." diye konuştu.
"Kadın Kooperatifleri Haftası Etkinliği" kapsamında uluslararası konferans ve çalıştaylar düzenlenecek. 30 pilot ilden gelen 80 kadın kooperatifinin etkinlik alanında açtığı stantlarda; organik erişte, tarhana, kolonya, sabun, takılar sergileniyor.
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu da, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan ile birlikte stantları gezdi. Girişimci kadınlarla sohbet etti. Üreten kadınların el emeklerini yansıttıkları stantlar hafta boyunca ziyaret edilebilecek.