T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Proje Toplantısı Konya’da Yapıldı

Yayın Tarihi : 9.03.2023

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının eş faydalanıcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün faydalanıcı olduğu "Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi Yerel Paydaş Toplantısı" Konya'da yapıldı. AB ve devletimiz tarafından finanse edilen projeye, Konya Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Müslüm Kayhan İnan, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu katıldı.

Daire Başkanı İnan konuşmasında "Ekonomik ve sosyal kalkınmada en önemli göstergelerden biri güçlü bir örgütlenme düzeyine sahip toplumsal yapıdır. Söz konusu ekonomik faaliyetler olduğunda en önemli örgütlenme şeklinin başında dayanışma ekonomisi sunan kooperatifler gelmektedir. Bu noktada, eğitimlerin kadının ekonomik güçlenmesi için gerekli olduğunun farkında olan Bakanlığımız; Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin bulunduğu illerdeki kadın çiftçilere, genel kooperatifçilik ve kooperatiflerin faaliyet alanlarıyla ilgili konularda 2004 yılından itibaren ülke çapında eğitimler gerçekleştirmiştir." dedi.

Toplantının ikinci bölümünde kooperatifçilik açısından güçlü ve zayıf yönleri açığa çıkaracak SWOT analizi ve bu yönleri fırsata çevirecek TWOS analizi yapıldı. Ayrıca Türkiye'ye özgü ekosisteme dayalı büyüme modelinin öğelerini tartışacak ve önerilerde bulunacak teknik çalışma grupları oluşturuldu.

PROJE 30 AY SÜRECEK

Yerel paydaş toplantılarıyla, kooperatif yerel ekosisteminde bulunan tüm paydaşların katılımı ile illere özgü kadın kooperatiflerini güçlendirmeye yönelik il yol haritaları ve faaliyet planları hazırlanıyor. 2021 yılında 30 pilot ilde uygulanmaya başlayan proje, 30 ay süreyle devam edecek. Böylece kadın kooperatifleri desteklenerek kadınların üretimde daha güçlü olması sağlanacak.

Toplantıya, "Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesinin"  hedef grupları olan ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler, kadın kooperatifleri, kadın kooperatif birlikleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, tedarik zincirinde bulunan özel sektör temsilcileri ve kooperatif alanında çalışan akademisyenler katıldı.