AB Çiftlik Danışma Sistemindeki Uzman Tarım Danışmanları İçin Karma Eğitim Programının Geliştirilmesi Projesi FASTool tamamlandı. Kapanış toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu “çağdaş danışmanlık hizmetleri sayesinde, çiftçilere yeni teknolojileri ve uygulamaları ulaştırarak çiftçilerimizin yüzünü güldürmek mümkün olacaktır.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinatörlüğünde yürütülen projenin kapanış toplantısı Ankara’da yapıldı.
Kapanış toplantısına katılan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, çağdaş danışmanlık sistemlerinin önemine dikkat çekti. Başkan Çolakoğlu “Tarım sektörünün tüm ülkeler ve insanlar için hayati önem taşıyan bir çalışma alanı olduğu hepimizin malumudur. Çeşitli yönlerden ülkeleri üstünlük sağlayan stratejik ve vazgeçilmez bir çalışma alanıdır tarım sektörü. Tarımsal üretimde verimliliği, kaliteyi ve sürdürülebilirliği artırmak için çiftçilere danışmanlık hizmetlerinin nitelikli ve etkili bir şekilde sunulması gerekmektedir. Çağdaş danışmanlık hizmetleri sayesinde, çiftçilere yeni teknolojileri ve uygulamaları ulaştırmak, güç kazandırmak, hasadın bereketini arttırmak ve böylece çiftçilerimizin yüzünü güldürmek mümkün olacaktır.” dedi.
Projenin sürecine değinen Çolakoğlu “Daha güçlü ve etkin bir danışmanlık sistemi oluşturmak için birlikte çalışmalı ve güçlerimizi birleştirmeliyiz. Günümüzde tarımsal üretimde karşı karşıya olduğumuz zorluklar her geçen gün artmakta ve kendini çok daha keskin bir şekilde hissettirmektedir. İklim değişiklikleri, doğal afetler, gıda güvenliği sorunları gibi problemler tarımsal işletmelerin daha da profesyonelleşmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda elbette tarımsal danışmanlarımızın rolünün ne kadar önemli olduğu kendini göstermektedir. Fastool'un amacı AB yeterlilikler çerçevesinin altıncı kademesindeki uzman bir tarım danışmanının mesleki yeterliliklerini belirlemek ve bu yeterlilikleri sağlayan bir karma eğitim programı geliştirmektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere 2 yıllık süre zarfında inanın samimi gayretle çok güzel etkinlikler ve çalışmalar yaptık ve bugün başlattığımız bu önemli yolculuğu birlikte değerlendirme fırsatı bulacağız.” ifadelerini kullandı.
Proje ile elde edilen eğitim modüllerini Milli Eğitim Bakanlığınca inceleneceğini de belirten Başkan Çolakoğlu, onaylanan modüller ile izlenecek yol haritasını şu sözlerle açıkladı: “Ortaya 15 çok ciddi eğitim modülü kondu. Bu eğitim modülleri ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının uzmanları tarafından da inceleniyor. Belki çok büyük bir proje değildi ama buradan elde ettiğimiz sonuçları biz kendi ülkemizdeki tarımsal danışmanlık sistemimizde ciddi anlamda kullanmayı düşünüyoruz. Bu ayın sonuna doğru bu modüller elimizde olacak. O zaman, bakanlığımızın ilgili birimleri, tarım danışmanlarımız, onları temsil eden dernekler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geleceğiz. ‘Mevcut danışmanlık sistemini olduğundan daha ileriye nasıl götürebiliriz? Hem tanım danışmanlarımızın hem de çiftçilerimizi şu ankinden daha fazla nasıl mutlu edebiliriz? Ülkemizin planlı tarımsal üretimine katkı sağlama noktasında nasıl rol alabiliriz?’ gibi soruların cevaplarını birlikte bulacağız.”
Konuşmanın ardından Çolakoğlu ve katılımcılar hatıra duvarına imza attılar.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinatörlüğünde yürütülen FASTool çalışmalarına 19 Mayıs Üniversitesi, Avusturya’dan Tarım ve Çevre Pedagojisi Üniversite Koleji, İspanya’dan Madrid Politeknik Üniversitesi ve Slovakya’dan Tarımsal Bilgi ve Yenilik Enstitüsü katıldı.