T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

ÜNAK 2024 Sempozyumu “Bilimsel İletişim Ekosisteminde Akademik Kütüphaneler ve Yenilikçi Hizmetler” temasıyla Ankara’da yapıldı

Yayın Tarihi : 13.09.2024

​Kütüphanelerin geleceği, Ankara'da düzenlenen “Bilimsel İletişim Ekosisteminde Akademik Kütüphaneler ve Yenilikçi Hizmetler" temasıyla düzenlenen ÜNAK 2024 sempozyumunda ele alındı. Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının iş birliğinde düzenlenen sempozyuma akademisyenler, uzmanlar, firma temsilcileri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Ankara'da düzenlenen ÜNAK 2024  sempozyumunda kütüphanecilik; yenilikçi kütüphanelerden sürdürülebilirliğe, veri yönetiminden yapay zekaya kadar kapsamlı bir şekilde konuşuldu.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği Başkanı Fatih Kumsel, akademik kütüphanelerin önemine vurgu yaparak, “Kütüphaneler bilgiye erişimin kapılarını aralayan, bilimsel araştırmaları destekleyen ve bilgi akışını yöneten kurumlar olarak akademik dünyamızın temel taşlarından biridir. Bu yıl “Bilimsel İletişim Ekosisteminde Akademik Kütüphaneler ve Yenilikçi Hizmetler" temasıyla düzenlediğimiz sempozyumumuzun bilim ve bilgi dünyasının en dinamik alanlarından biri olan akademik kütüphanelerin önemini bir kez daha vurgulamak istedik." dedi.

Kumsel, konuşmasını Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu'na sempozyuma verdiği katkılar için teşekkür ederek tamamladı.

Dijital Tarım Kütüphanesinin kapsamı hakkında bilgi veren Başkan Çolakoğlu da, tarım ve bilimin değerini hiçbir zaman yitirmediğini vurgulayarak, “Bulunduğu zaman ve mekân dilimi içinde vazgeçilmez sayılan nice kavram ya eskidi ya da yok oldu. Zamana ve mekâna göre kabuk değiştiren ama özü-önemi itibarıyla asla değişmeyen iki kavram var hayatımızda: “Tarım" ve “Bilim." Alternatifi olmayan tarım ve bilim insanlık tarihi boyunca hayati önemini hep artırarak korudu, korumaya da devam edecek. Tek başlarına dahi sinesinde büyük bir güç-anlam barındıran tarım ve bilim, aynı zamanda diğer kavramların, sektörlerin de can suyu ve lokomotifidir. Zira tarım ve bilim demek medeniyet demek, ticaret demek, uluslararası ilişkiler, sanayii, sağlık, turizm, iktisat, ekonomi,  sosyal hayat, tam bağımsızlık demek… Bilim ve teknolojideki gelişmelerin tarımı hangi noktalara getirdiği  o kadar açık ki söze hacet yok. Tarım ve Bilim varsa yaşam var, refah var, gelecek var." ifadelerini kullandı.

Kütüphaneye 127 ülkeden giriş yapıldığını belirten Başkan Çolakoğlu, bu özel imkandan herkesin yaralanabileceğine dikkat çektiği konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Dijital çağda yaşıyoruz. Kâğıdın yerini ekran, kalemin yerini klavye aldı. Çağın gereklerine uygun olarak 2000'li yılların başında kütüphanemizin dijital dünyaya taşınması çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar sonucu çok sayıdaki kaynak, açık erişim ilkeleri çerçevesinde ve ücretsiz olarak https://kutuphane.tarimorman.gov.tr adresinden okuyucuların hizmetine sunuldu. Bugün,  tarımla ilgili tüm basılı yayınları mevcut altyapı ve sistemiyle bünyesine dâhil edebilecek teknolojiye sahip olan Dijital Tarım Kütüphanesinin ülkemizin Tarımsal Bilgi Merkezi olarak hizmet gösterebilecek kapasiteye ulaşması adına çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Kurumumuz bünyesinde kurulan donanım ve yazılım altyapısı ile çalışan, geliştirilebilir, genişletilebilir, sürdürülebilir bir sistem kullanılmaktadır. Kullanılan açık kaynak kodlu kütüphane otomasyon sistemine ilave olarak yine açık kaynak kodlu ürünler kullanarak uyarladığımız yazılım sayesinde PDF yolu tanımlanan yayının tüm içeriği indekslenmekte, bu sayede kullanıcıya çok hızlı bir “Tam Metin Arama" kolaylığı sunulmaktadır. Bu sempozyum, akademik kütüphanelerin dijital dönüşümdeki rolünü ve yenilikçi hizmetlerini keşfetmek için heyecan verici bir platform sunmaktadır. Yenilikçi kütüphane hizmetlerinden kullanıcı odaklı hizmetlere, dijital dönüşümden yapay zekâya kadar geniş bir sunum yelpazesine sahip olacak sempozyum, akademik kütüphanelerin bilimsel iletişimdeki geleceğine ışık tutmayı hedeflemektedir."

Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğünün ev sahipliği yaptığı programa akademisyenler, uzmanlar, öğrenciler ve özel sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.