Tebliğ Taslağı ve Görüş Bildirme Formu için tıklayınız ...
Görüşlerin Bildirileceği Adres : kodeks@tarimorman.gov.tr
Son Görüş Bildirme Tarihi : 16.09.2024
Yürürlükteki mevcut Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğ (Tebliğ No: 2018/52) 29/1/2019 tarihinde yayımlanmıştı.
Gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının önlenerek menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Tebliğ'in güncellenmesi ihtiyacı oluşmuştur.
Bu amaç doğrultusunda Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğ taslağı hazırlanarak, kamuoyunun görüşüne açılmıştır. Gelen görüşler değerlendirilerek, Tebliğ taslağına nihai halinin verilerek yayımlanması planlanmaktadır.
Taslak düzenleme ile;
- Tebliğde “toplam et proteini" üzerinden verilen ürün kriterleri “toplam protein" üzerinden güncellenerek sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk gibi et ürünlerinde ürün kriterlerinin tespitinin kolaylaştırılması amaçlanmıştır.
- Isıl işlem görmüş kanatlı sucuk için belirlenen kalsiyum limiti yapılan çalışmalar doğrultusunda revize edilecektir.
- Bazı ürün tanımları daha anlaşılır hale gelecek şekilde revize edilmiştir.
- Tebliğde yer almayan bazı ürünler için yeni ürün tanımları eklenmiştir. Tebliğe ilk kez “Burger" tanımı eklenmiş ve üretim şekli belirlenmiştir.
- Kanatlı eti döneri ve kanatlı eti karışımlarının yağ miktarı %15'e düşürülmüştür.
Bakanlığımızca gıda güvenilirliğinin temini ile tüketici sağlığı ve menfaatlerinin korunması için çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir.