Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı, 20-22 Mart 2018 tarihleri arasında, Antalya'da, 81 İlin Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürleri ile e-reçete il ve ilçe sistem sorumlularından oluşan yaklaşık 400 kişilik katılımcıya "E-REÇETE, İLAÇ TAKİP SİSTEMİ VE AKILCI İLAÇ KULLANIMI" konusunda hizmetiçi eğitim programı düzenledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Veli Gülyaz, veteriner hekimlerin reçetelerini elektronik ortamda düzenleyebileceği E-Reçete Sistemi, İlaç Takip Sistemi ve Akılcı İlaç kullanımına yönelik Bakanlıkça yürütülen çalışmalardan bahsetti. 15.07.2017 tarihi itibari ile E-Reçete sisteminin test uygulamasına başlandığını, test uygulaması sırasında yaklaşık sekiz bin veteriner hekime sistem hakkında eğitimler verildiğini ve 01.01.2018 tarihi itibari ile ülke genelinde e-reçete uygulamasına geçildiğini, 01.03.2018 tarihi itibari ile de İlaç Takip Sisteminin uygulamaya alındığını ifade etti. Hayvan hastalıklarıyla mücadelede kullanılan ilaçların izlenebilirliğini sağlamak, ilaç tüketimini kontrol altına almak, uygulanan tedavileri kayıt altına almak, hayvansal gıdalardaki kalıntıyı önlemek, gıda güvenliğini temin etmek ve istatistiki bir veri tabanı oluşturmak amacıyla hayata geçirilen e-reçete ve ilaç takip sistemlerinin hayvan sağlığı, halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti. Aşılama faaliyetlerinin antibiyotik kullanımına etkisi, biyolojik ürünlerin soğuk zincir şartlarında taşınmasının önemi ve bu ürünlerin uygulanmasında dikkat edilecek önemli noktaları vurguladı.
Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanı Mustafa Bebek; Daire Başkanlığınca yürütülen faaliyetler, e-reçete ve ilaç takip sistemlerinden elde edilen güncel veriler, akılcı ilaç kullanımına yönelik projeler ve 2018-2020 yılları arasında hayata geçirilmesi planlanan Veteriner Biyolojik Ürünlerin ve Soğuk Zincir Koşullarının İzlenmesi Projesi hakkında bilgilendirmeler yaptı. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'de veteriner tıbbi ürünlerin üretiminden tüketimine kadarki yaşam döngüsünün her bir aşamasında "izlenebilirliğinin sağlanması"nı amaçlayan izleme sistemlerinin uzun yıllar önce hayata geçirildiğini, ülkemizde de halk sağlığı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliğini temin etmek amaçlarına hizmet eden e-reçete ve ilaç takip sistemlerinin yoğun bir çalışma sonucu 2018 yılında hayata geçirildiğini ve yıl sonuna kadar da "aşı takip sistemi"nin uygulamaya aktarılmasının planlandığını belirtti.
E-Reçete ve İlaç Takip Sistemi Türkiye Sorumlusu ve Yöneticisi Çalışma Grup Sorumlusu Arif Özkan, ülke genelinde kullanılan E-Reçete ve İlaç Takip Sistemlerinin oluşturulması ve hayata geçirilmesi süreçleri ile ilgili geniş kapsamlı değerlendirmede bulundu ve akılcı ilaç kullanımı konusunda sunum yaptı.
Kamu özel sektör işbirliği ve paydaşlık anlayışı kapsamında, Akılcı İlaç Kullanımında Aşılamanın Yeri ile ilgili özel sektör temsilcisi Veteriner Hekim Suna Şimşek değerlendirmede bulundu.
Akılcı ilaç kullanımı ve veteriner halk sağlığı faaliyetleri kapsamında Çalışma Grup Sorumlusu Dr. Güzin Şahin, "Kanatlı Hayvanlardan ve Gıdalardan Salmonella İzlenmesi ve Kontrol Programlarının Geliştirilmesi Projesi'"nin sonuçları ile projenin bir çıktısı olarak yayımlanan "Ulusal Salmonella Kontrol Programı" hakkında sunum yaptı.
Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz hayvan sağlığı alanında yürütülen faaliyetlerle ilgili değerlendirme yaptı, TÜRKVET ve VETBİS (Veteriner Bilgi Sistemi) hakkında Çalışma Grup Sorumluları İlhan Taşçı ve Sezai Cibelik bilgilendirme sunumları yaptılar.
Ayrıca;
- Veteriner Ecza Depolar ile ilgili sunumu ile GTHB Uzman Dr. Gencay Ergin (Bakanlık),
- E-Reçetede Dikkat Edilecek Hususlar ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Doğan Bayrak (Bakanlık),
- E-Reçete Kullanıcı Kayıtları ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Ahmet Evci (Konya),
- E-Reçete Örnekli Anlatım ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Sadullah Fidan (Amasya),
- Tanımsız, Küpesiz Hayvan Kaydı ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Erkan Arıkan(Erzurum),
- Kanatlı Sektöründe E-Reçete Uygulaması ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Faruk Akyol (Bolu),
- İTS Stok Kaydı ve İthalat İşlemleri ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Adem Aydınalp (İstanbul),
- İTS Kullanıcı Kayıt ve Stok Transferi ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Yılmaz Şenkaya (İzmir),
- İlaç Sipariş ve Mal Kabul İşlemleri ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Faik Üstün (Sakarya),
- Reçete Kapatma İşlemleri ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Burak Kelemenci (Balıkesir),
- Hayvansal Yan Ürün İşletmeleri ile ilgili sunumu ile Veteriner Hekim Halim Kavak (Bakanlık) hizmetiçi eğitim toplantısına katkıda bulundu.
"E-reçete, ilaç takip sistemi ve akılcı ilaç kullanımı" konulu hizmetiçi eğitim programı genel değerlendirme, soru cevap faslı ve uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerine ait oturumla son buldu.
Sunumlar için tıklayınız ...