Hayvansal gıda üreten ve işleyen gıda işletmelerinin özel hijyen kurallarını belirleyen ve 27 Aralık 2011 tarihinde yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği güncelleniyor.
Yönetmelik taslağı, Yönetmeliğin yayımından sonra Avrupa Birliği mevzuatında var olan güncellemelerin mevzuata aktarılması ve ülke ihtiyaçları doğrultusunda gıda güvenilirliğinin temini için hazırlanmıştır.
Taslakta yer alan bazı düzenlemeler;
- Kolajen ve jelatin üretim sürecine ilişkin ilave kurallar getirilerek, jelatin ve kollajende kalıntı limitleri düzenleniyor.
- Yüksek rafine bazı ürünlere (kondroitin sülfat, rennet,) ilişkin özel hijyen gereklilikleri ilk kez belirleniyor.
- Karkasların nakliyeden önce kesimhanede 7°C'ye soğutulmasında istisnai durumlara ilişkin ilave kurallar getiriliyor.
- Peynir mayası üretiminde kullanılacak genç büyükbaş ve genç küçükbaş hayvanların işkembeleri ile ayakların ve başların kesimhaneden onaylı tesise nakledilebilmesine ilişkin düzenleme yapılıyor.
- Perakende faaliyet yürüten gıda işletmecilerinin belirlenen şartlara uygun olarak gıda bağışı amacıyla eti dondurabilmesine ilişkin kurallar belirleniyor.
- Canlı çift kabuklu yumuşakçaların işletmeler arasında hareketine ilişkin sevk belgesi modeli ile çift ve kabuklu yumuşakça partilerinin gönderilebileceği aracı işletmeci tanımı yapılarak kurallar düzenleniyor.
- Canlı çift kabuklu yumuşakçaların sağlık standartlarında düzenleme yapılıyor.
- Yumurtaların son tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olarak belirleniyor.
- Hayvansal kökenli ürünlerden elde edilen yağ türevleri ve bazı aminoasitler, yüksek rafine ürünler olarak Yönetmeliğe ekleniyor ve belirli özel hijyen kuralları düzenleniyor.
- Kesimhanelerde kesilen hayvanların gerektiğinde dijital takibinin yapılabilmesi için gerekli alt yapının oluşturulmasına ilişkin hüküm ekleniyor.
- Kesimhanelerde belirli noktalarda kamera sistemi kurulması zorunlu hale getiriliyor.
Gıda güvenilirliğinin temini için Bakanlığımız çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir.