Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüklerinin Görev ve Çalışma Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. Maddesi uyarınca aşağıdaki görevler tanımlanmıştır.
a) Canlı hayvan, tüm hayvansal ürünler ve hayvan hastalığı bulaştırma riski olan sap, saman gibi bitkisel ürünlerin ülkeye girişinde doküman kontrolü, kimlik kontrolü ve fiziksel kontroller gibi resmi kontrolleri yürütür.
b) Canlı hayvan, hayvansal ürün ve hayvan hastalığı bulaştırma riski olan sap, saman gibi bitkisel ürünlerin ülkeye girişinde yürütülen resmi kontroller sonucunda, insan ve hayvan sağlığı için tehlike arz eden şüpheli bir durumda ileri tetkikleri yapar veya yaptırılmasını sağlar. Tetkikler sonucunda uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda gerekli önlemleri alır ve derhal Merkezi Yetkili Makama bilgi verir.
c) Canlı hayvan, hayvansal ürün ve hayvan hastalığı bulaştırma riski olan sap, saman gibi bitkisel ürünlerin ülkeye girişi yasaklı veya izinli olan ülke/bölge/işletmelerin güncel listesini, model veteriner sağlık sertifikalarını ve diğer belgeleri bulundurur.
ç) Ülkeye canlı hayvan, hayvansal ürün ve hayvan hastalığı bulaştırma riski olan sap, saman gibi bitkisel ürünlerin girişini kısıtlayan ya da yasaklayan tüm kararların nüshalarını bulundurur.
d) Ülkedeki tüm veteriner sınır kontrol noktası müdürlükleri ile devamlı iletişim kurar ve mevcut veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerinin ayrıntılı listesini bulundurur.
e) Ülkedeki serbest bölgelerin, geçici depolama yerlerinin, gümrük antrepolarının ve gemi kumanyacılığı yapan işletmecilerin listelerini bulundurur, serbest bölgelerde yer alan hayvansal ürün depolayacak geçici depolama yerlerini ve gümrük antrepolarını onaylar, düzenli denetimini yapar ve kontrol kayıtlarını tutar.
f) Transit durumunda girişin yapılacağı veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki sorumlu personel sevkiyatın çıkışının yapılacağı veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğüne sevkiyat hakkında detaylı bilgiyi iletir. Sevkiyatın çıkışını yapan veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki sorumlu personel sevkiyatın çıkış yaptığına dair bilgiyi giriş veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğüne bildirir.
g) Ülkeye girişi gerçekleşmiş canlı hayvan, hayvansal ürün ve hayvan hastalığı bulaştırma riski olan sap, saman gibi bitkisel ürünlerin verilerini veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğünde oluşturulmuş veri tabanına girer, güncel kayıtlarını tutar.
ğ) Ülkeye girişine izin verilmeyerek geri gönderilen, imha edilen ya da özel işleme tabi tutulan bütün sevkiyatların kaydını tutar. Ülkeye girişi hayvan ve insan sağlığı yönünden tehlike oluşturması sebebiyle reddedilmiş bir sevkiyata ilişkin bilgiler Bakanlığa ve ülkedeki diğer veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerine derhal bildirilir.
h) Laboratuvar testleri yapılması amacıyla veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerinde sevkiyatlardan alınan bütün numuneler ile istenilen laboratuvar testlerinin ayrıntıları ve bütün test sonuçlarının kaydını tutar.
ı) İlgili Gümrük Müdürlüğü ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ile sürekli işbirliği ve iletişim içinde bulunur.
i) Bakanlıkça verilecek diğer görevleri yerine getirir.
Müdürlüğümüz görevlerini;
Kanun :
- 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu,
Yönetmelikler :
- Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik,
-
Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik,
- Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabii Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik,
- Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik,
Tebliğ :
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2023/5),
Talimatlar :
-
Damızlık, Besilik, Kesimlik Sığır Cinsi İle Koyun ve Keçi Türü Canlı Hayvanların İthalatında ve Transitinde Yürütülecek Veteriner Kontrollerine Dair Talimat (2022-2)
- Damızlık Sığır İthalatı Talimatı
- Besilik Sığır İthalatı Talimatı
- Damızlık Küçükbaş Hayvan İthalatı Talimatı
Teknik Şartnameler :
- Damızlık Sığır Teknik Şartnamesi
- Besilik Sığır Teknik Şartnamesi
- Damızlık Küçükbaş Teknik Şartnamesi
Hükümleri ile Bakanlığımız talimatları doğrultusunda yürütmektedir.
İhracatçı ülke tarafından düzenlenen evraklar ile firma temsilcisi HBS sistemi üzerinden ön bildirim işlemini sevkiyat Kapıkule Gümrük Sahasına gelmeden en az 24 saat önce sertifika, fatura, test ve aşı belgeleri, hayvan kulak küpe numaraları ile sisteme yükleyerek başvuru yapar.
Firma temsilcisi sevkiyat evraklarının kopyaları ile dosyanın havalesini alarak ilgili Veteriner Hekim e kontrol amacı ile teslim eder.
İthalatçı firma sahibi veya vekili tarafından, ithalatı gerçekleşecek olan canlı hayvanlar için Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik" kapsamında, düzenledikleri:
• Veteriner Giriş Belgesinin (VGB) birinci bölümü ile birlikte
• HBS sistemi ön bildirim formu,
• Başvuru dilekçesi
• Orijinal veteriner sağlık sertifikası,
• Test ve Aşı Belgeleri,
• Ek Deklarasyonlar(Mavi Dil, SBV)
• Kontrol Belgesi,
• Fatura,
• Tır karnesi,
• Nakliyeci, Şoför ve Tır Onay Belgesi,
• Kantar Fişi,
• Dezenfeksiyon Makbuzu,
• Döner Sermaye Ücreti Makbuzu
• Rota Planı,
• Vekaletname belgeleri,
• İşletme Kısıt Belgesi,
• İş Akış Şeması,
• Seçim Heyeti Listesi
• Seçim Heyeti Görevlendirmesi Oluru
İthalat için gerekli orijinal belgelerin Müdürlüğümüze sunulmasının ardından Canlı hayvan ithalatına eşlik eden belgeler "11.06.2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 34 üncü maddesine dayandırılarak hazırlanan "Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik" doğrultusunda dosyadan sorumlu Veteriner Hekim tarafından kontrol edilmektedir.
Belge kontrolü sırasında, "Hayvan Hastalıkları Nedeniyle Yasak Konulan Ülkeler ve Yasaklanan Maddeler Listesi ve "BSE Hastalığı Nedeniyle Ülkeye Girişte Kısıtlama Getirilen Hayvan ve Ürünler Listesi" kontrolünün akabinde, Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün belirlediği ülkelere ve hayvan türlerine ait teknik şartnameler doğrultusunda, Kontrol Belgesinde yer alan, izin verilen ithalata ilişkin bilgileri, veteriner sağlık sertifikasında belirtilen ve ilgili firmanın beyan ettiği test ve aşı bilgileri ile veteriner sağlık sertifikası ekinde yer alan bütün belgeler (aşı ve analiz belgeleri, ek beyanlar) ülke girişinde veteriner kontrollerini yürüten veteriner hekim tarafından incelenmektedir. Ayrıca sağlık sertifikasında yer alan yükleme listesi ile seçim heyeti listesi, karşılaştırılarak hayvanların kulak numaraları liste üzerinde kontrol edilmektedir.
Bakanlık talimatlarında yer almamasına rağmen ilgili firmanın müracaat esnasında sevkiyat tırına ait yolculuk belgesini sunması durumunda hayvan refahı açısından, hayvanların nakliye sırasında dinlendirildiklerini gösteren dinlenme yerleri ve dinlenme saatleri kontrol edilmektedir.
Belge kontrolünün ardından, gümrük sahası içerisinde bekleyen canlı hayvan tırına, ilgili firma temsilcisi ile birlikte gidilerek, hayvanların indirilmesi mümkün olmadığından tır içinde dış bakısı genel durumları, hastalık belirtisi taşıyıp taşımadıkları, kimlik kontrolleri (Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik gereği sevkiyatın %10'u olmak üzere en az 10 hayvan) yapılmaktadır. Bu kontroller sırasında hayvan refahı ile ilgili olarak hayvanların yem ve su ihtiyaçları, tır içerisinde her hayvan için yeterli alanın olup olmadığı, altlık malzemesinin yeterliliği kontrol edilmektedir.
Bu işlemlerin ardından "31.12.2013 tarih ve 28868 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalatı Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi 2023/5) " doğrultusunda, HBS sistemi üzerinden VGB düzenlenir ve VGB nin kopyasının 34. Sütununa "GEÇICI İTHALATI UYGUNDUR" ibaresi yazılarak ithalatın yapılacağı ilgili gümrük müdürlüğüne gönderilir.
Sevkiyatı takiben Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün 23.07.2013 tarih ve 17 nolu "Damızlık ve Besilik Sığır ithalatı Uygulama Talimatı" gereği; "Sevkiyat Bilgisi ve Karantina Test Formu Belgesi" HBS sistemi üzerinden düzenlenerek Kontrol Belgesinde belirtilen karantina işletmesinin bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne EBYS sistemi üzerinden yazılı olarak bildirilmektedir.
Hayvanların sevk edildiği işletmede öncelikle kimlik tespiti yapılarak, 21 gün sürecek karantina işlemi başlatılır. Bu süre içerisinde hayvanlar sağlık yönünden incelenip, takibe alınmaktadır. Ayrıca ilgili hayvanlardan kan alınarak ihracatçı ülkenin beyan ettiği hastalıklar yönünden test yapılmaktadır. Test sonuçlarının temiz çıkması ve karantina sürecinin sonlanmasını müteakip, İlgili İl/İlçe Müdürlüğünde " Damızlık, Besilik, Kesimlik Sığır Cinsi İle Koyun ve Keçi Türü Canlı Hayvanların İthalatında ve Transitinde Yürütülecek Veteriner Kontrollerine Dair Talimat (2022-2)" gereği düzenlenen "Karantina Bitiş Tutanağının" Müdürlüğümüze ulaşmasını takiben, ithalat işlemleri için "Kati Uygunluk Yazısı" düzenlenerek ilgili Gümrük Müdürlüğü'ne iletilmektedir. Bu, Veteriner Sınır Noktası Müdürlüğü açısından ithalat işleminin bittiğini gösteren son işlemdir.