Bu proje ile,
- Türkiye ve Hırvatistan’daki EFSA’nın faaliyetleri ile ilgili alanlarda yetkili olan kurumların, tam üyelik aşamasında EFSA ağına katılabilmeleri için hazırlanması,
- Aynı amaçla, iletişim ve bilgi değişim sistemlerinin oluşturulmasına katkıda bulunulması,
- Özellikle risk değerlendirme ve veri toplama konularında olmak üzere EFSA’nın kullandığı metodoloji hakkında bilgi transferi,
- Bu ülkelerin risk değerlendirmeyle ilişkili iletişim faaliyetlerinde desteklenmesi
hedeflenmektedir. Bu kısa vadeli hedeflerin, Türkiye ve Hırvatistan’daki yetkili resmi kurumlar ve ilgili diğer kurumların katılımıyla karşılanabileceği ifade edilmektedir.
Hedeflenen bu sonuçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak, hedef ülkedeki ilgili konulardaki yetkili otoriteler ve gıda ve yem güvenliğiyle ilgili ve özellikle de EFSA’nın sorumluluklarıyla aynı/benzer sorumluluklara sahip yetkili resmi kurumlar ve bu kurumlarda çalışanlar ve bilim insanları, projenin hedef grupları olarak belirlenmiştir. Projenin dolaysız yararlanıcısı Türkiye’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Hırvatistan’da Hırvatistan Gıda Güvenlik Kurumu) ve Bakanlık çalışanlarıdır. Dolaylı yararlanıcılar ise; konuyla ilgili diğer Bakanlıklar ve resmi kurumlar, bilimsel, akademik kurumlar ile sivil toplum kuruluşları ve nihayetinde de, gıda güvenliği herkesi ilgilendirdiği için, hedef ülkedeki tüm nüfus olarak düşünülmektedir. Yetkili kurumlar ile paydaş gruplar arasında işbirliğini geliştirmek de, projenin amaçları arasında yeralmaktadır.
Projenin temel aktiviteleri; bir dizi toplantı, seminer, çalıştay ve inceleme gezilerini kapsamaktadır. Seminerler ve konferansların konuları, yararlanıcı ülkelerin ihtiyaçları ve yetkili kurumların talepleri de dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu kapsamda, 2006-2007 yıllarında toplam 30 EFSA toplantısına ülkemizden birer temsilcinin katılımı sağlanmış ve 2007 yılında beşi ülkemizde, üçü de EFSA’nın bulunduğu Parma/İtalya’da olmak üzere sekiz seminer gerçekleştirilmiştir. 2008 yılında da seminerler ve EFSA toplantılarına katılım devam etmektedir.
“Mikrobiyal Risk Değerlendirme" Konulu Seminer (26-27 Kasım 2008 Zagrep)
Seminere, EFSA ve üye devletlerden katılan 5 konuşmacı dışında, ülkemizden ve Makedonya’dan 10’ar, Hırvatistan’dan da 20 uzman dinleyici olarak katılmıştır.
Toplantı, Hırvatistan Gıda Ajansı Müdürü Dr. Zorica Jurkovic’in konuşmasıyla açılmış, ardından EFSA Yönetim Kurulu (MB) Üyesi Prof. Milan Pogacnik tarafından, EFSA ve EFSA’nın AB genişlemesindeki rolü ile ilgili bir konuşma yapılmıştır. Prof. Pogacnik konuşmasında, "Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya'nın Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu (EFSA)'na Hazırlanması" konulu katılım-öncesi programa duyduğu ilgiden ve bu programın, aday ve potansiyel aday ülkelerin EFSA ağına hazırlanması konusundaki katkısından sözetmiştir. EFSA “Biyolojik Tehlikeler – BIOHAZ-“ Paneli’nden bir uzmanın Panel’in çalışmalarını anlattığı sunumun ardından, Hırvatistan Gıda Ajansı Risk Değerlendirme Birimi Başkanı tarafından, Hırvatistan’daki mikrobiyolojik gıda güvenliği ile ilgili organizasyon ve çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.
Hollanda’dan ve İtalya’dan katılan ve aynı zamanda EFSA BIOHAZ Paneli üyesi de olan iki uzman, sırasıyla “Hollanda’daki mikrobiyolojik risk değerlendirme” çalışmaları ve “gıdalara katılan mikroorganizmaların risk değerlendirmesi”
ile ilgili sunumlar yapmışlardır. İkinci gün toplantı, Genel Müdürlüğümüz’den Dr. Betül Vazgeçer’in ülkemizdeki mikotoksin üzerine çalışmaları ve regülasyonları anlattığı sunumla başlamış, ardından İngiltere Gıda Standardları Ajansı’ndan, aynı zamanda EFSA’nın “Kontaminantlar –CONTAM” Paneli üyesi olan bir uzman tarafından bu Panel’in çalışmaları hakkında bilgi aktarılmiştır. Seminerin son sunumları; “Makedonya’daki mikrobiyolojik gıda güvenliği ile ilgili organizasyon ve çalışmalar” ve “Salmonella risk değerlendirmesi” konularında olmuş; toplantı, konu hakkında yapılan tartışma ve bilgi alışverişinden sonra sona ermiştir.
İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA) ve Çevre, Gıda ve Tarım İşleri Departmanı (DEFRA) Çalışma Ziyareti
“EFSA Katılım-Öncesi Program” kapsamında, 15-16 Eylül 2008 tarihinde İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA) ve İngiltere Çevre, Gıda ve Tarım İşleri Departmanına(DEFRA)”çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Ziyaretin amacı, İngiltere Gıda ve Yem Güvenlik Sistemi hakkında bilgilenmek ve gıda güvenlik yetkili otoriteleriyle bir araya gelmektir.
İlk ziyaret 15 Eylül Pazartesi günü FSA’ya yapılmış ve tüm gün boyunca FSA’da görevli uzmanlar tarafından aşağıdaki konu başlıklarında bilgilendirme yapılmıştır:
- Bilim ve araştırma, beslenme alışkanlıkları ve gıda üzerine araştırmalar
- Gıda Kanunun uygulanması ve izleme verileri
- Genetik modifiye organizmalar ve yeni gıdalar
- Gıdaların mikrobiyolojik güvenliği/Süt hijyeni
- Beslenme ve sağlık beyanları
- Genel gıda etiketlemesi
- Besin etiketlemesi
- Gıda alerjileri ve intolerans
İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA), 2000 yılında Parlamento kararı ile halk sağlığının korunması için kurulmuş olan bağımsız bir kamu kuruluşudur. Çiftlikten sofraya gıda güvenliği, beslenme ve diyet konularında halka ve hükümete bilgi ve tavsiye veren bir kamu kuruluşu olmasına rağmen, direk olarak bir Bakan’a bağlı olmadığından herhangi bir tavsiye ya da bilginin halka açıklanması konusunda bağımsız hareket etmektedir.
İkinci gün, 16 Eylül’de ise İngiltere Çevre, Gıda ve Tarım İşleri Departmanı (DEFRA)’na gidilerek aşağıdaki konularda DEFRA uzmanlarından bilgi alınmıştır:
- BSE
- Gıda Zinciri Programı
- Çiftlikte hayvan refahı, kesimhaneler ve taşıma
- Bitki koruma ürünleri
- Harcamalar ve gıda araştırmaları
- Sığır etinin etiketlenmesi
- Salmonella/Campilobakter
DEFRA; hayvan sağlığı ve refahı, çevrenin korunması, çiftçilik, balıkçılık, gıda ve içecek, bahçecilik, bitki ve tohum, tarım işleri, bilim, sürdürülebilir gelişme, su, yaban hayatı, veteriner ilaçları müdürlüğü olarak bölümlere ayrılmış olan ve bu konulara ilişkin çalışmalar yapan bir kamu kuruluşudur.
Ziyaret edilen her iki kurumda da, uzmanlar tarafından yapılan sunumlar çerçevesinde ülkemizin ihtiyaç duyduğu konularda ilgililere çeşitli sorular sorulmuş ve tatmin edici cevaplar alınmıştır.
Sözkonusu çalışma ziyareti; Gıda Güvenliği alanında bir AB üye devletinin sisteminin ve AB Gıda Güvenlik Sistemi ile ilişkisinin anlaşılmasına ve ülkemizdeki sistemin bu yönden de değerlendirilmesine katkı sağlamıştır. FSA ve DEFRA’nın çalışma konuları üzerine bilgi alınması, uygulamada yaşanan sıkıntılara ilişkin bu kurumların uzmanları ile temasa geçilebilmesini sağlayacağından; çalışmalarımız açısından fayda sağlayacaktır.
“EFSA Yönetim Kurulu ve Danışma Forumu'nun Tanıtılması" Konulu Seminer (24-25 Nisan 2008 İzmir)
EFSA Yönetim Kurulu (MB) Başkan Yardımcısı Prof. Bart Sangster tarafından yönetilen toplantı, Yem ve Gıda Tescil Hizmetleri Dairesi Kodeks Şube Müdürümüz Nurseren Budak tarafından yapılan konuşmayla açılmış, ardından Prof.Dr. Bart Sangster, EFSA’nın görevlerinden, çalışma prensiplerinden, çalışan profilinden ve risk değerlendirmeyi yapan Bilimsel Panelleri’nden söz etmiş; Yönetim Kurulu’nun nasıl ve kimlerden oluşturulduğunu ve görevleri ve önceliklerini anlatan bir sunum yapmıştır. Bir EFSA temsilcisi tarafından yapılan diğer bir sunumda, Danışma Forumu(AF) tanıtılmış ve AF’un kimlerden oluştuğu ve EFSA ile üye devletler arasında iletişim ve işbirliği yönünden üstlendiği rol hakkında bilgi verilmiştir. İsveç Ulusal Gıda İdaresi’nden Leif Busk ise, üye devletler yönünden EFSA ve AF’u değerlendirmiş, ortak beklentiler ve ihtiyaçlardan söz etmiştir.
Toplantı, bir başka EFSA temsilcisinin, EFSA Bilimsel Komite üyeleri ile üye devletler tarafından önerilen ulusal uzmanların oluşturduğu “Bilimsel İşbirliği Projesi(ESCO)”ni anlattığı sunumla devam etmiş ve birinci günün son konuşmasında da, ESCO Çalışma Grubu tarafından yürütülen folik asit ile ilgili çalışma anlatılmıştır.
Seminerin ikinci gününde, AF’un Bilgi İşlem Teknolojileri (AF IT WG) ve İletişim ile ilgili Çalışma Grubu (AF COMM WG)’nun yaptığı çalışmaların ve anlatıldığı iki sunumdan sonra, Genel Müdür Yardımcımız Prof.Dr. Nevzat Artık, ülkemizdeki gıda güvenlik sistemleri ve AB üye devletleri ile işbirliği ile ilgili görüşlerini anlatmış, ardından da katılım-öncesi programın diğer hedef ülkeleri olan Hırvatistan ve Makedonya temsilcileri de aynı konuda sunumlar yapmıştır. Prof. Bart Sangster tarafından yapılan genel bir değerlendirmenin ardından toplantı sona ermiştir.
Toplantı programı için
tıklayınız...
“Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE)" Konulu Seminer (26-27 Mart 2008 Zagrep)
Toplantıya, evsahibi Hırvatistan’ın Gıda Güvenliği Kurumu’ndan ve Katılım-Öncesi Program koordinatörü Bayan Sanja Miloš tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlanmıştır. Katılım-Öncesi Program’ın EFSA sorumlusu ve toplantı başkanı olan Mr.Finn Sheye tarafından yapılan kısa bir tanıtım konuşmasından sonra, yine Program’ın EFSA ekibinden Mr.Goran Kumric EFSA’yı ve çalışmalarını anlatan bir sunum yapmıştır. Ardından EFSA’nın “Biyolojik Tehlikeler Birimi”nden uzmanlar tarafından yapılan 2 sunumda; EFSA’nın BSE, TSE ilgili çalışmaları, BIOHAZARD Paneli ve bu Panel tarafından kullanılan risk değerlendirme metodolojisi, Coğrafik BSE Risk Değerlendirmesi ve hayvansal yan ürünlerle (ABP) ilgili EFSA’nın yaklaşımları anlatılmıştır. Birinci günün ikinci yarısında, İrlanda, Belçika ve Fransa’dan gelen temsilciler, ülkelerindeki BSE, TSE ve ABP’lerle ilgili sorumlu kuruluşlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermişlerdir.
Seminerin ikinci gününde de, Hayvan Hareketleri ve Karantina Daire Başkanlığımızdan Şube Müdürü Dr. Şebnem Gürbüz bu konuda ülkemizde yapılan çalışmalardan ve kriz döneminde alınan önlemleri anlatan bir sunum yapmış, ardından da Katılım-Öncesi Program’ın diğer hedef ülkeleri olan Hırvatistan ve Makedonya temsilcileri aynı konuda kendi ülkelerindeki durumu anlatmıştır. Seminerin son sunumu, yine EFSA’nın Biyolojik Tehlikeler Birimi’nden Fulvio Barizzone tarafından yapılmış ve dünyadaki BSE/TSE ile ilgili epidemiyolojik durum değerlendirilerek, EFSA’nın bu alandaki rolü ve üye ülkelerle yapılan ve yapılacak olan işbirliği anlatılmıştır.
Toplantı programı için tıklayınız ...