Arı Sağlığı ve Ürünleri Analiz Laboratuvarı Birimi arı sağlığının takip edilmesi, arı ürün kalite standartlarının belirlenmesi, markalaşmanın güçlendirilerek yaygınlaştırılması, tüketicilerin arı ürünlerinden daha iyi yararlanabilmelerinin sağlanması, arıcılık sektöründe arıcılarımızın ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilmesi için kurulduğu 2018 yılından bu yana altyapı imkanlarını yaptığı analiz çeşitliliğini geliştirmekte ve yapılan tüm faaliyetler diğer kurum ve kuruluşlar ile koordineli şekilde Arıcılık sektörünü geliştirme ve büyütme odaklı çalışmalarını sürdürmektedir.
1-Arı Sağlığı Analiz Laboratuvar
2- Enstrümental Analiz Laboratuvarı
3- Katkı Laboratuvarı
4- Kimyasal ve Fiziksel Analiz Laboratuvarı
2020 yılı itibariyle;
Bal analizlerinde:
Şeker(Glukoz, Fruktoz, Sakkaroz, Maltoz), prolin, HMF (Hidroksi Metil Furfurol), nem, serbest asitlik, elektrik iletkenliği, naftalin, suda çözünmeyen madde ve diastaz sayısı olmak üzere toplamda 9 parametreye bakılmakta özellikle diğer kalıntı analizleri için gerekli metod ve validasyon çalışmaları devam etmektedir.

Propolis:
Kafkas arısının en büyük özelliklerinden biri olan Propolis toplama eğilimi ile elde edilen propolis'in araştırılması ve değerlendirilerek ekonomik değerinin ortaya çıkartılması için laboratuvarımız bünyesinde bulunan evaparatör kullanılarak el değmemiş doğasıyla ender propolis numunelerini barındıran Ardahan ve bölgemizdeki propolisler saflaştırılarak kullanıma sunmak üzere gerekli ar-ge çalışmaları yapılmaktadır.
Propolis analizlerinde belirleyici Fenolik Madde ve Flavonoidlerin tespiti ile yakın zamanda propolis analizlerine başlanması hedeflenmektedir.


Arı sütü :
Yüksek ekonomik değeri olan arı sütünün kendi formunda saklanması ve taşınması kimyasal yapısı nedeniyle zorluk olarak önümüze çıkmaktadır. Arı sütünün liyofilize edilerek kullanıma sunmak ve yine arge çalışmalarında kullanılan laboratuvarımız bünyesindeki Liyofilizatör cihazı ile arı sütü üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
Ayrıca, Bal Dolum Tesisi ile ilgili organizasyonun koordinasyonunu da birimimiz sağlamaktadır. Bu tesiste kurumumuzun üretmiş olduğu ballar, bal dolum makineleri ile hijyenik koşullarda paketlenmektedir.
Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Ardahan Çiçek balının analizleri ile dolum ve paketleme işlemleri paydaşlar tarafından alınan ortak karar ile sadece kurumumuza ait dolum ve paketleme tesisinde ambalajlanmaktadır.