KAFKAS ARI MÜZESİ – ARDAHAN 2024
Dünya Turizm Örgütü 2023 yıl sonu verilerine göre Fransa, İspanya, Amerika ve İtalya'nın ardından 55 milyon turist kabulüyle Türkiye 5. sırada yer almaktadır (unwto.org). Türkiye, 2023 yılı dünya arı kovanı varlığı verilerine göre Hindistan ve Çin'den sonra 9.224.881 kovan ile 3. sırada, bal üretimi verilerine göre Çin'den sonra 114.889 ton üretim ile 2. sırada yer almaktadır (TÜİK, 2023). Bu veriler ışığında Türkiye'nin apiturizm arz kaynaklarının ve potansiyelinin yüksek bir ülke olduğu görülmektedir. Mevcut arz zenginliğini avantaja dönüştürmek ve kırsal bölgede apiturizm olanaklarını arttırmak üzere 2020 yılında Serhat Kalkınma Ajansına Sunmuş olduğumuz, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (SERKA) ve Ardahan Valiliğinin desteklediği “Kafkas Arı Konağı Projesi" 2023 yılı sonunda tamamlanarak ülke arıcılığının hizmetine sunulmuştur.
Alternatif bir turizm çeşidi olan Apiturizm, arıcılıktan arı ürünlerine kadar merkezine "arı"yı alan; çevresine doğayı, kültür ve tarihi yerleştiren alternatif bir turizm anlayışı ve uygulamasıdır. Arıcılık doğa ile insanın el ele verip birlikte ürettiği bir kültürdür. Ülkemizdeki biyoçeşitlilik başlı başına doğa turizmine zenginlik ve çeşitlilik katarken, bal çeşitliliğinin artışına ve bal arısı alt türlerindeki çeşitliliğe de zemin hazırlamaktadır. Doğada ki bitki çeşitliliğinin peşinde olan doğa turizmi katılımcısı için de apiturizm ideal bir alan oluşturmaktadır. Arıcılık turizmi olarak da bilinen apiturizm, giderek daha fazla talep görmeye başlayan ve eşzamanlı olarak bilim dünyasının da ilgisini çeken bir turizm türüdür.
Kafkas Arı Müzesi ziyaretiniz ile birlikte birinci bölümde; Kafkas arısı özelinde bal arısının (apis mellifera) özelliklerinin anlatıldığı bir sinevizyon ile bal arısının dünyasına geçiş yapıyorsunuz. Bu dünya'ya, bal arısının Anadolu coğrafyasındaki zengin tür ve ekotiplerinin yer aldığı bilgilendirme panosu ile devam edip, Kafkas arısının kendine has morfolojisinin numune örnekleriyle sergilendiği alana geçerek, bal arısının anatomisini anlatan işçi arı anatomisi heykeliyle ilk bölümü bitiriyoruz.
İkinci bölümde; bal arısının birbirinden kıymetli sekiz adet ürününün hikayesini anlatan stantlar arasında geçiş yaparken, doğadaki en iyi polinatörlerden biri olan bal arısının polinasyona yaptığı katkıyı ve Ardahan coğrafyasına ait 500 adet ballı, polenli bitki çeşidinin sergilendiği herbaryum alanına geçiş yaparak tüm bu güzellikleri sağlayan bir arı kolonisinin temel bireyleri olan Ana (kraliçe) arı, işçi arı ve erkek arıların 30 kat büyütülerek yapılan maketlerini detaylı inceleyerek, onlara teşekkür etme fırsatını yakalayabilirsiniz.
Üçüncü bölümde; bir arıcının bu faaliyeti sürdürürken kullandığı temel arıcılık ekipmanlarını gözlemleyerek, bal arısın yaşam alanı , evi olan kovan çeşitlerini inceleyerek “bal ülkemin, bal çeşitleri" standında bal örneklerini görebilirsiniz.
Dördüncü ve son bölümde; canlı olarak, Kafkas ırkı arı ailesinin yaşamını birebir camekân arkasında gözlemleyebilir bu gözlemlerinizi, dünyada ilk ve tek olarak Enstitümüz tarafından geliştirilen “Sanal Gerçeklik (VR)" uygulamasını deneyimleyerek siz de bir bal arısı olup, kovanınıza polen ve bal getirmek istemez misiniz?

.JPG)


