Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle “Muğla Arısının Seleksiyon ve Islahının Sürdürülebilirliği Projesi” kapsamında Fethiye ilçesi İncirköy Mahallesinde bulunan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Islah Merkezi’nde ana arı dağıtım töreni gerçekleştirildi.
Dağıtım töreninde AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, TAB Başkanı Ziya Şahin ve MAYBİR Başkanı Veli Türk katılım sağladı.
Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik yaptığı konuşmasında; “Öncelikle tüm güçlüklere rağmen bal üretimi yapan kadın üreticilerimize teşekkür ediyorum. Kadın üreticilerimizin ve gençlerimizin üretimde kalmaları ve sayılarının artması lazım. Tam da bu anlamda, Hayvancılık desteklemelerinin daha etkin, verimli ve Bakanlık politikalarına göre yönlendirici etkisinin oluşturulması amacıyla yeni bir anlayışa geçiyoruz. Hayata geçireceğimiz yeni destekleme modelimiz; Temel Hayvancılık Desteği ve Ürün Geliştirme Desteği başlığı altında, Temel, Yönlendirici ve Verimlilik kriterleri kapsamında yapılacaktır. Ülkemizde arıcılık büyük oranda gezginci olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda yeni destek modelinde, planlama desteği kapsamında gezginci arıcılarımıza kovan başı ilave destek verilmesi kararı alınmıştır. Ayrıca yeni uygulayacağımız destekleme modelinde 40 yaş altı üreticiler ve kadın üreticiler de ilave destek alacaklar. Aldıkları desteğe 0,7 katsayı ilave vererek destek oranında ciddi artışlar sağlanacaktır. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sene kırsalı desteklemeyi çok daha ön plana aldık. Arıcılarımızı desteklemeye ve yanlarında olmaya devam edeceğiz. Arıcılık yönetmeliğimiz dün itibarıyla çıktı. Buna göre arıcılarımıza belli haklar vererek gezginci arıcılarımız koruyor, konaklama sorunlarını ortadan kaldırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Muğla arısının ıslahı, ilgili ıslah merkezinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, arıcılık faaliyetlerinde üretimin çeşitlendirilmesi, kaliteli/sağlıklı ana arı kullanımının teşvik edilmesi ve bölgenin damızlık ana arı ihtiyacının sertifikalı üretim şekliyle karşılanması gibi önemli hedefleri içeren söz konusu proje ile; Arı ıslah çalışmaları materyallerinin temini ve ana arı üreticiliği eğitimi almış arıcılardan seçilen üreticilere damızlık ana arı temini sağlandı.