Sürdürülebilir Arıcılık ve Türkiye ile Ukrayna Arasında Karşılıklı İş birliği Projesi Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda FAO tarafından desteklenmektedir.
Proje ile; Türkiye ve Ukrayna arasında sürdürülebilir arıcılık konusunda bilgi paylaşımı, arıcılık sektörlerindeki paydaşlar arasında koordinasyonu geliştirmek, arıcılık eğitimcilerinin kapasitesini artırmak, arı kolonilerinin sağlığını korumak, pestisit kaynaklı zehirlenmeleri önlemek ve pazar erişiminin artırılmasını sağlamak hedeflenmektedir. Proje, FAO'nun sürdürülebilir tarım ve iklim değişikliğine uyum hedeflerine katkıda bulunacak, iki ülkenin arıcılık politikalarını uyumlaştırarak sektördeki iş birliğini güçlendirecektir.
2 Mayıs 2024 tarihinde başlayan proje 1 Kasım 2025 tarihinde tamamlanacaktır. Toplam bütçesi 200.000 USD olan proje, FAO'nun küresel sürdürülebilir hayvancılık ve arıcılık stratejileriyle uyumlu şekilde tasarlanmıştır. Türkiye'nin arıcılık sektöründeki deneyimi, Ukrayna'ya bilgi aktarımını kolaylaştıracak ve iki ülke arasında uzun vadeli bir iş birliği altyapısı oluşturulacaktır.
Proje, daha önce bölgede yürütülen ve halen devam eden projelerden elde edilen deneyimler üzerine inşa edilmiştir. Bu projeler arasında SEC ülkelerinde hayvansal genetik kaynakların yönetimi, sürdürülebilir arıcılık gelişimi ve tarım, ormancılık gibi farklı alanlarda değer zincirinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yer almaktadır.
Arıcılık sektörü, Türkiye ve Ukrayna'da geçmişte iş birliğine yönelik çabalar göstermiş olsa da, deneyim ve bilgi paylaşımı sınırlıdır. Proje, FAO'nun 2022-2031 Stratejik Çerçevesi ve Orta Vadeli Planı doğrultusunda, daha iyi üretim ve çevre odaklı olarak tasarlanmıştır.
Proje kapsamında 9-11 Nisan 2025 tarihinde Kişinev/Moldova'da gerçekleştirilen Arıcılık Alanında Mekânsal Bilgi Değişimi Sistemlerinin Geliştirilmesi – Ukrayna ve Türkiye'den vaka çalışmaları konulu çalıştaya Bakanlığımız adına katılım sağlandı.
Gerçekleştirilen çalıştayda Ülkemizin arıcılık alanında yaptığı çalışmaların yanı sıra Bakanlığımıza ait Arıcılık Kayıt Sistemi, Türkiye Arıcılık Haritası ve Tarım Cebimde uygulaması içinde bulunan arıcılık modülü hakkında bilgi aktarımı gerçekleştirildi.
Ukrayna heyetinin de kendi sistemleri ile ilgili bilgiler aktardığı programda Ülkemizin yürütmüş olduğu sistemler/uygulamalar oldukça beğeni topladı ve yapılan çalışmalar taktirle karşılandı.
Toplantılar ardından bilgi sistemleri, polinatörler ve arıcılıkla ilgili küresel girişimler konularında sosyal ekonomik ve çevresel konularda somut eylemler ortaya konularak raporlandı.
Çalıştayın son günü arılık ziyareti yapılarak bölgedeki arıcılık uygulamaları aktarıldı.
Moldova'da gerçekleştirilen çalıştaya Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam KÖSE, FAO Ulusal Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Gülten BULUT, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Veteriner Hekim Alptuğ DEMİRCAN ile Mustafa Naci YENAL katılım sağladı.