Bakanlığımızca hayvancılığı desteklemek ve yerli genetik materyalin kullanımını teşvik etmek amacıyla çeşitli destekleme programları uygulanmaktadır. Bu programlardan biri de buzağı/malak desteklemeleridir. 2024-2026 yıllarını kapsayan dönemde, Bakanlığımız tarafından belirlenen programlı aşıları tamamlanmış, 2024 yılı içinde doğmuş ve en az 4 ay (120 gün) yaşamış buzağı ve malaklara temel destek ödemesi yapılmaktadır.
Bakanlığımızca büyükbaş hayvancılık desteklemeleri kapsamında, yerli sperma kullanımını teşvik etmek amacıyla buzağı/malak desteklemesine ilave uygulanmakta olan “Yerli Sperma İlave Desteği” ile yerli sperma üretim merkezlerindeki boğaların spermaları ile suni tohumlama sonucu doğan buzağı ve malaklara ilave 500 TL destek ödemesi sağlanmaktadır.
2024 yılı buzağı desteklemesi kapsamında ilk defa temel desteğe ilave olarak yerli sperma ilave desteği verilmeye başlanmıştır. Yerli sperma kullanımı ilave desteklemesi kapsamında babalık testi yapılmak üzere Genel Müdürlüğümüzden teknik personeller görevlendirilerek yerli sperma ilave desteği alan buzağılardan örnekleme usulüyle kan alınmaya başlanmıştır.