Strateji Geliştirme Başkanlığı
Strateji Geliştirme Başkanlığı
MADDE 84 - (1) Strateji Geliştirme Başkanlığının görev ve yetkileri şunlardır:
a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15 inci maddesi, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve diğer mevzuatla strateji geliştirme ve malî hizmetler birimlerine verilen görevleri yapmak.
b) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) (Değişik: 4/8/2022 tarihli ve 6445330 sayılı Olur/1.md.) Strateji Geliştirme Başkanlığı, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) Stratejik Yönetim ve Kurumsal Performans Daire Başkanlığı.
b) Yönetim Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı.
c) İç Kontrol Daire Başkanlığı.
ç) Mali Yönetim Daire Başkanlığı.
d) Bütçe Daire Başkanlığı.
e) Arz Güvenliği Daire Başkanlığı.
f) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
Stratejik Yönetim ve Kurumsal Performans Daire Başkanlığı
MADDE 85 - (1) Stratejik Yönetim Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlığın orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek üzere gerekli çalışmaları yapmak ve stratejik plan hazırlamak.
b) Bakanlık stratejik planlama çalışmalarına yönelik bir hazırlık programı oluşturmak, stratejik planlama sürecinde ihtiyaç duyulacak eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak.
c) Bakanlık çalışanlarının faaliyet çıktılarının ölçümlendiği bireysel performans düzeylerinin kurumsal faaliyetlerin başarısına nasıl ve ne şekilde yansıtılacağına yönelik yöntem ve kriterleri belirlemek, bütünleşik performans yönetim sistemini kurmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak.
ç) Bütünleşik performans yönetim sisteminin uygulanmasını, çıktılarının izlenmesini, sürdürülebilirliğini ve sonuçlarının Bakanlık ve birimleri tarafından değerlendirilebilir şekilde raporlanmasını sağlamak.
d) Üst politika belgelerinde, Bakanlık sorumluluğunda bulunan eylemleri koordine etmek, uygulamaları izlemek.
e) Harcama birimleri tarafından hazırlanan birim faaliyet raporlarını da esas alarak Bakanlık faaliyet raporunu hazırlamak.
f) Bakanlık görev alanına giren konularda, hizmet ve ürünleri etkileyecek iç ve dış faktörleri incelemek.
g) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Yönetim Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı
(Madde başlığıyla birlikte Değişik: 4/8/2022 tarihli ve 6445330 sayılı Olur/2.md.)
MADDE 86 - (1) Yönetim Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Yönetim bilgi sisteminin kurulması ve geliştirilmesi çalışmalarını, ilgili birimlerle işbirliği içinde yürütmek.
b) Yönetimin ihtiyacı olan bilginin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini ilgili birimlerle işbirliği içinde sağlamak.
c) Veri tabanlarını kullanarak, ilgili birimlere hızlı bilgi akışını sağlamak.
ç) Yöneticilerin ihtiyaç duyduğu raporları, dinamik raporlama sistemleriyle üretmek ve sunmak.
d) Yönetişim ve raporlama sistemlerinin iyileştirme ve teknik geliştirmelerinin yapılmasını sağlamak.
e) Bakanlığa intikal eden soru önergelerinin cevaplandırılmasına ilişkin çalışmaları ilgili birimlerle koordinasyon içerisinde yapmak.
f) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İç Kontrol Daire Başkanlığı
MADDE 87 - (1) İç Kontrol Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) İç kontrol sisteminin kurulması, standartlarının hazırlanması, uygulanması ve geliştirilmesi konularında çalışmalar yapmak.
b) Bakanlığın görev alanına ilişkin konularda standartlar hazırlamak.
c) Bakanlığın belirlenmiş amaçları ile sonuçları arasında iç kontrol uygulamalarıyla tespit edilen farklılığı giderici ve etkinliği artırıcı tedbirler önermek.
ç) Bakanlık bünyesinde Kurumsal Risk Yönetimi'nin modellenmesi ve uygulanması ile ilgili çalışmaları yürütmek.
d) Kurumsal Risk Yönetimi kapsamında Bakanlığın görev alanına giren konularda iç ve dış risklerin belirlenmesini, ölçümlenmesini, risklere karşı alınacak kontrol tedbirlerinin tanımlanmasını ve bu sayede oluşturulan risk envanteriyle uyumlu risk eylem planı hazırlama ve sonuçlarını izleme değerlendirme çalışmalarını koordine etmek.
e) Bakanlık bünyesinde risk kültürünün yaygınlaştırılması çalışmalarını yürütmek.
f) Bakanlığın kurumsal iş süreçlerinin haritalanması ve süreç parametrelerinin tanımlanması aşamasında ilgili daire başkanlığı ile koordineli çalışarak süreç haritalarının risk ve kontrol noktalarının belirlenmesini; kalite iyileştirme çalışmalarını destekleyecek şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik analiz ve takip sistemlerini kurmak ve yürütmek.
g) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Mali Yönetim Daire Başkanlığı
MADDE 88 - (1) Mali Yönetim Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlığın ön mali kontrol çalışmalarını yürütmek, ön mali kontrole tabi tutulacak mali karar ve işlemlerin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak.
b) Bakanlık mali süreçlerinin ilgili mevzuat ve genel prensipler doğrultusunda incelenerek, olası hatalar ortaya çıkmadan önce engellenmesine yönelik önleyici izleme ve gözden geçirme çalışmalarını sistematik bir şekilde yürütmek.
c) İç ve dış denetim raporlarını izlemek, değerlendirmek; kamu idare hesapları ve mali raporlama kapsamında defter, mali tablo, belge ve bilgilerin hazırlanması, ilgili kurumlara gönderilmesi ve kamuoyuna duyurulmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak.
ç) İlgili mevzuat çerçevesinde; Bakanlık gelirlerini tahakkuk ettirmek, gelir ve alacaklarının takip ve tahsil işlemlerini yürütmek.
d) Mali kanunlar ve diğer ilgili mevzuatın uygulanması konusunda üst yöneticilere ve harcama yetkililerine gerekli bilgileri sağlamak ve danışmanlık yapmak.
e) Mevzuat çalışmalarına ilişkin olarak etki analizi çerçevesinde oluşabilecek mali yükün hesaplanarak politika belgeleri ve bütçe açısından değerlendirme çalışmalarını yürütmek.
f) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Bütçe Daire Başkanlığı
MADDE 89- (Değişik: 4/8/2022 tarihli ve 6445330 sayılı Olur/3.md.)
(1) Bütçe Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık bütçesini, stratejik plan ve yıllık performans programına uygun olarak ilgili birimlerle işbirliği halinde hazırlamak ve Bakanlık faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek.
b) Kaynakların etkin ve verimli kullanılması amacıyla Bakanlık yatırım politikalarının oluşturulması ile yatırım programının hazırlanmasını koordine etmek, uygulama sonuçlarını izlemek ve yıllık yatırım değerlendirme raporunu hazırlamak.
c) Bakanlık yatırım politikaları doğrultusunda Bakanlık merkez ve taşra teşkilatının devam eden ve yeni projelerini/yatırımlarını değerlendirmek, bunlara ilişkin analiz ve araştırmalar yapmak, nakdi ve fiziki gerçekleşmelerini takip etmek, hazırlanacak raporlarla Bakanlığın ilgili birimlerini yönlendirmek.
ç) Bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluşlarının proje ve yatırımlarına ilişkin bilgileri ilgili birimlerden talep etmek ve raporlayarak üst yönetime sunmak.
d) Mevzuatı uyarınca belirlenecek bütçe ilke ve esasları çerçevesinde, Bakanlık ayrıntılı harcama programını ilgili birimlerle işbirliği halinde hazırlamak ve hizmet gereksinimlerini dikkate alarak ödeneğin ilgili birimlere gönderilmesini sağlamak.
e) Bütçe kesin hesabı ve mali istatistikleri hazırlamak.
f) Bakanlığın kullanımında bulunan taşınır ve taşınmazlara ilişkin icmal cetvellerini düzenlemek.
g) Bakanlık performans programını ilgili birimlerle işbirliği halinde hazırlamak ve sonuçlarının konsolide edilmesi çalışmalarını yürütmek.
ğ) Bütçe kayıtlarını tutmak, bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin verileri toplamak ve değerlendirmek.
h) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı bütçe kayıtları ve proje/ yatırım verilerinin takibini sağlayarak raporlamayı mümkün kılacak yazılımları sürdürülebilir kılmak.
ı) Bakanlığın, diğer idareler nezdinde takibi gereken bütçe ile ilgili iş ve işlemlerini yürütmek.
i) Görev alanına giren konularda gerek duyulan çalışma grupları, komisyon gibi organların oluşturulmasını koordine etmek, oluşturulan organların sekretaryasını yürütmek.
j) Görev alanına giren konularda, ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak.
k) Bütçe uygulamaları konusunda üst yöneticiye ve harcama yetkililerine gerekli bilgileri sağlamak ve danışmanlık yapmak.
l) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Proje ve Yatırım Yönetimi Daire Başkanlığı
MADDE 90 – (Mülga: 4/8/2022 tarihli ve 6445330 sayılı Olur/9.md.)
Stratejik Pazarlama Daire Başkanlığı
MADDE 91 – (Mülga: 4/8/2022 tarihli ve 6445330 sayılı Olur/9.md.)
Arz Güvenliği Daire Başkanlığı
(Ek: 4/8/2022 tarihli ve 6445330 sayılı Olur/4.md.)
MADDE 91/A - (1) Arz Güvenliği Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakan tarafından belirlenecek stratejik tarımsal ürünlerin üretiminin yeterlilik sürecini analiz etmek ve tedbir önerileri geliştirmek.
b) Arz güvenliğinin takibi için gerekli metodolojiyi hazırlamak ve uygulamak.
c) Arz güvenliğinin sağlanması için birimler arası koordinasyonu sağlamak.
ç) Arz güvenliği için gerekli veri mimarisini oluşturmak, Bakanlık içi ve dışı verileri derlemek, takip etmek ve analiz ederek gerekli tedbirleri almak ya da aldırmak.
d) Arz güvenliği kapsamında ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etmek ve raporlamak.
e) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
MADDE 92 - (1) Koordinasyon ve İdari İşler Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık birimlerinin doğrudan sorumlu olduğu görevleri dışında kalan ve koordinasyon gerektiren çalışmaları ilgili birimlerle işbirliği içinde yürütmek.
b) Bakanlık koordinasyon toplantıları ile ilgili birimlerin kendi bünyesinde yapacakları dışında kalan sektör toplantılarının düzenlenmesi, raporlanması, izleme ve değerlendirilmesi çalışmalarını yürütmek.
c) Başkanlık içi koordinasyonu sağlamak.
ç) Başkanlık bütçesi ile ilgili tenkis, ödenek gönderme, ödeme emri işlemlerini yapmak ve yıllık kesin hesap kanun teklifine ilişkin bilgileri hazırlamak ve ilgili birime iletmek.
d) Başkanlık personelinin özlük işlemlerini yürütmek.
e) Başkanlığa ait evrak ve arşiv hizmetlerini yürütmek.
f) Başkanlığa ait fiziki yapıların bakım ve onarım hizmetlerini yapmak.
g) Başkanlığın ihtiyaçlarını tespit etmek, gerekli araç, gereç ve malzemenin temini için satın alma dahil gerekli çalışmaları yapmak.
ğ) Başkanlık emrindeki hizmet taşıtlarının, ihtiyaca göre tahsis, kullanım ve kontrolünü yapmak.
h) Başkanlığa gelen bilgi edinme başvurularına ilişkin Başkanlık içi koordinasyonu sağlayarak ilgililere cevap vermek.
ı) Başkanlığın sivil savunma hizmetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülmesini koordine etmek.
i) Başkanlığın taşınır mal işlemlerini yürütmek.
j) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.