2020-2022 yılları arasında yürütülen, Bakanlığımızın sahibi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM)'nin yüklenicisi olduğu "Yerüstü Sularında Mikroplastikler, Etkileri ve Kontrol Yöntemleri Projesi" Kapanış Toplantısı 25.10.2022 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Söz konusu Toplantıya, Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa UZUN ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğü personelinin yanı sıra, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden proje ekibi ve danışman akademisyenler tarafından katılım sağlanmıştır. Ayrıca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlükleri, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Belediyeler, Su ve Kanalizasyon İdareleri ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler tarafından katılım sağlandı.
Proje Kapanış Toplantısı'nda, Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER'in açılış konuşmasının ardından, TÜBİTAK MAM'dan Proje yürütücüsü Dr. İbrahim TAN tarafından proje hakkında genel bilgiler ile proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ve mikroplastiklerin üzerine adsorbe olan kimyasallara ilişkin çalışma sonuçları aktarıldı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Ülgen AYTAN tarafından analiz çalışmalarının sonuçları ile pilot alanlar özelinde mikroplastik türlerinin, renklerinin dağılımlarına ve mevsimsel olarak örnekleme noktalarındaki sonuçların değişimleri aktarıldı.
Son olarak, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Dr. Olgaç GÜVEN tarafından kontrol yöntemlerine ilişkin sunum yapılarak, proje kapsamında elde edilen analiz sonuçlarının değerlendirmesi neticesinde pilot alanlar özelinde mikroplastik kirliliğinin önlenmesine yönelik olarak kısa, orta ve uzun vadede yapılabilecekler aktarıldı.
Projeye ilişkin genel bilgilendirmelerin ardından katılımcılarla birlikte, proje ile ilgili soruların cevaplandırıldığı ve birlikte yapılacak çalışmalarda karşılıklı verilebilecek katkıların ortaya konulduğu tartışma ve değerlendirme bölümü ile toplantı sonlandırıldı.
Söz konusu çalışma ile, yerüstü sularında bulunan mikroplastikler sınıflandırılmış, kompozisyonları ve kaynakları belirlenmiş, miktarlarıortaya konulmuş, mikroplastiklerin üzerine adsorbe olan kimyasallar tespit edilmiş ve su-sediman ve biyotadaki akıbeti ile sucul ekosistem üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, mikroplastik kirliliği ile mücadele edilmesi maksadıyla kontrol yöntemlerinin ortaya konulmuş ve mikroplastiklerin örneklenmesi, analizi ve kalite kontrolüne ilişkin bir rehber doküman hazırlanmıştır.