Tatlı su kaynaklarının önemine dikkati çekilmesi ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılması maksadıyla her yıl 22 Mart günü Uluslararası Dünya Su Günü olarak kutlanıyor.
Dünya Su Günü ile ilgili ilk olarak 1992 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Kalkınma Konferansı (UNCED)'nda önerildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 22 Mart 1993'te Dünya Su Günü kararının resmi olarak imzalanmasından sonra her yıl dünya çapında kutlanmaya başlandı. “Barış İçin Sudan Faydalanmak" teması ile kutlanan Dünya Su Gününde Tarım ve Orman Bakanlığı Su Verimliliği Seferberliği kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.
SU VERİMLİLİĞİ BÜLTENİ YAYIMLANDI
“Suda Sıfır Kayıp" ilkesiyle, kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde başlatılan Su Verimliliği Seferberliği kapsamında gerçekleştirilen bir yıllık çalışmaların detaylarını içeren özel bir bülten, 22 Mart'ta Dünya Su Günü'nde yayımlandı. Bülten, su kaynaklarının verimli kullanımı için ulusal ve uluslararası ölçekte yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler içeriyor.
TARIM ORMAN İL MÜDÜRLÜKLERİ TARAFINDAN OKULLARDA DÜNYA SU GÜNÜ EĞİTİMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Seferberlik kapsamında, yıl boyu ilkokul öğrencilerinde su verimliliği bilincini oluşturmak için yürütülen eğitimler Dünya Su Günü Haftasında da devam etti. 18-22 Mart 2024 tarihleri arasında Bolu, Bilecik, Kütahya, Uşak ve Denizli illerinde Tarım ve Orman İl Müdürlüklerince Su Verimliliği Eğitimleri düzenlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan eğitim materyalleri ile öğrencilere ve öğretmenlere su kaynaklarının önemi, bireysel su verimliliği yöntemleri hakkında bilgiler verildi. Akabinde tüm öğrenciler “Su Gönüllüsü" ilan edildi. Etkinlikte yer alan Su Verimliliği Eğitim Tır'ında bulunan “Su Döngüsü" maketi eşliğinde tüm öğrencilere konunun anlam ve önemi uygulamalı olarak anlatıldı.
22 Mart Dünya Su Günü haftasında öğrencileri ziyaret eden Su Verimliliği Eğitim Tırı, Dünya Su Gününde Denizli'nin Tavas ilçesinde gerçekleşen “Suyu Koruyan Ellerle Geleceğe Damla Olalım" şenliğine katılım sağlayarak öğrencilerle buluştu.
SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ KAPSAMINDA ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
Tarım ve Orman İl Müdürlükleri, su verimliliği seferberliği kapsamında çiftçi eğitimleri vermeye devam ediyor. Yürütülen çiftçi eğitimleri kapsamında, verimli sulama teknikleri hakkında detaylı bilgilendirme yapılmaktadır. Eğitimler, tarımsal üretimde suyun etkin kullanımını sağlamayı hedeflerken, çiftçilere modern sulama yöntemlerini tanıtmakta ve uygulamalarını desteklemektedir.
Çiftçilerin sahip olduğu bilgi ve becerilerin artırılması sürdürülebilir tarımın temelini oluştururken, verimliliklerinin artması da ülke tarımının gelişimine önemli katkılar sunmaktadır. Bu eğitimlerle birlikte, tarımsal üretimde kalite ve verimliliğin artması hedeflenmekte olup, çiftçilerin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir tarım pratikleri benimsemeleri desteklenmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığınca Dünya Su Günü münasebetiyle düzenlenen çeşitli programlara katılım sağlanarak iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkileri ve uyum sürecinde su verimliliği uygulamaları anlatıldı.
ANKARA BİLİM ÜNİVERSİTESİ GENÇ-SU BULUŞMASINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Ankara Bilim Üniversitesinde gerçekleştirilen Genç-Su Buluşması programında Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından su verimliliği ve iklim değişikliğinin su kaynaklarına olan etkileri ele alınırken, Bilim Üniversitesi tarafından da "Asfaltın Altında Dereler Var" konulu belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Etkinlik ile, su kaynaklarının önemi vurgulanarak su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımı konusunda gençlerin farkındalığı artırıldı.
HAK-İŞ KONFEDERASYONU PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
22 Mart Dünya Su Günü kapsamında HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Su" temalı programda Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce sürdürülebilir su yönetimi ve suyun verimli kullanılmasına yönelik bilgilendirme yapıldı.
'SU GÖNÜLLÜSÜ GENÇLER SAHADA PROJESİ' DÜNYA SU GÜNÜNDE AKRAN EĞİTİMLERİNE DEVAM ETTİ
Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından Su Verimliliği Seferberliği kapsamında başlatılan "Su Gönüllüsü Gençler Sahada Projesi" Dünya Su Gününde de akran eğitimlerine devam etti.
Proje kapsamında, 12 farklı kent ve 3 ülkeye yayılan etkinliklerle, "Su Gönüllüsü Gençler", suyun verimli kullanımı konusunda gençleri bilinçlendiriyorlar. Proje, sadece yerel bir girişim olmanın ötesine geçerek geniş kitlelere ulaşıyor ve suyun stratejik önemine dikkat çekiyor.
Su Verimliliği Seferberliği kapsamında kimseyi geride bırakmadan suyun verimli kullanılmasını bir kültür haline getirmek için çalışmalara devam ediliyor.
ÇAMLICA CAMİİ'NİN MAHYASINDA SUYUN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA HATIRLATILDI
İstanbul'un sembol yapılarından Çamlıca Camii'nin mahyasında, Dünya Su Günü vesilesiyle anlamlı bir mesaj yer aldı: "Su Vatandır! Suyu Koru, Vatanını Koru."
Bu anlamlı mesaj, suyun vatanımızın en önemli kaynaklarından biri olduğunu vurgularken, aynı zamanda suyun korunması gerektiğine dikkat çekiyor. Çamlıca Camii'nin mahyasında suyun önemi bir kez daha hatırlatılarak, su kaynaklarının sürdürülebilirliği ve korunması için toplumsal farkındalık artırılmaya devam ediliyor.