Tükettiğimiz her türlü ürün ve hizmetin temel kaynağı olan suyun sürdürülebilir kullanımı, tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektörünün geleceğini de doğrudan etkiliyor. Bu kapsamda, iklim değişikliğine uyum, su kaynaklarımızın verimli kullanımı ve sürdürülebilir yönetimi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Su kaynaklarımızın sürdürülebilir ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla ulusal bir dönüşüm sürecini başlatan "Su Verimliliği Seferberliği" ile turizm sektöründe de su verimliliğinin sağlanması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yayımlanan "Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)" ile kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliği için eylem planları ve rehber dokümanlar hazırlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.
Bu çalışmalar çerçevesinde, su verimliliği tedbirleri uygulanarak turizm sektöründe %40'a varan su kazanımı hedefleniyor. Turizm Sektörü için oluşturulan Su Verimliliği Eylemleri ve turizm tesislerinde su verimliliği uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan rehberler su verimliliği seferberliğinin resmi internet sayfasında (www.suverimliligi.gov.tr ) kullanıcılarla paylaşıldı.
-Turizm Sektöründe Su Verimliliği Rehberi,
-Kurakçıl Peyzaj Uygulama Rehberi,
-Yağmur Suyu Hasadı Rehberi,
-Gri Suyun Kullanımı Rehberi,
-Kullanılmış Suların Yeniden Kullanımı Rehberi.
TURİZM SEKTÖRÜNDE SU VERİMLİLİĞİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İklim değişikliği etkileri nedeniyle su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve su verimliliğinin artırılması amacıyla kurumlar arası iş birliği giderek hız kazanıyor. Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER başkanlığında, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) ve Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) katılımlarıyla 10 Ekim 2024 tarihinde Konaklamalı Turizm Tesislerinde Su Verimliliği Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda, su verimliliği uygulamalarının turizm sektöründeki önemi vurgulanarak, önümüzdeki süreçte konaklamalı turizm tesislerinde su verimliliği çalışmalarının değerlendirilmesi ve yol haritasının oluşturulması konuları görüşüldü. Bu bağlamda, bölgesel toplantılarla mevcut durumun tespiti, iyi uygulamaların yaygınlaştırılması, farkındalık oluşturulması, eğitim ile bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması ve katılımcı çözümlerin geliştirilmesi amacıyla kurumlar arası iş birliğinin tesis edilmesine karar verildi.