Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire Sever, Van ili ziyareti kapsamında ilk olarak Van Valisi Sayın Ozan BALCI'yı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında su yönetimi ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Van bölgesindeki su kaynaklarının yönetimi ve sürdürülebilir su kullanımı üzerine yapılan görüşmelerin ardından, Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın SEVER, misafirperverliği ve su yönetimi konusundaki destekleri için Sayın BALCI'ya teşekkürlerini iletti.
Van İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın İbrahim GÖRENTAŞ ile de bir araya gelen Genel Müdürümüz Sayın SEVER, bölgedeki tarım ve su yönetimi çalışmalarını yerinde inceledi. Görüşmelerde, verimli işbirlikleri ve sürdürülebilir tarım uygulamaları üzerine istişarelerde bulunuldu.
Ziyaretin devamında, Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde düzenlenen Taşra Teşkilatı Yönergesi ve Bilgilendirme Toplantısına katılan Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, taşra teşkilatına verilen görevler hakkında bilgilendirme yaparak, su yönetimi konusunda yapılan hazırlıkları değerlendirdi.
Sayın SEVER daha sonra Van Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan üretim tesislerini de ziyaret ederek sanayide suyun kullanımı ve geri kazanımı üzerine önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Bu bağlamda suyun verimli kullanımı, atık suyun geri dönüştürülmesi ve sanayi tesislerinde su tasarrufu sağlanmasına yönelik stratejiler ile Su Verimliliği konusunda gerçekleştirilen farkındalık artırıcı faaliyetler ve eğitim çalışmaları yerinde değerlendirildi.
Bölgede Taşkın Yönetim Planı Kapsamında Riskli Noktalar ve İyi Uygulama Örnekleri İncelendi
Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, Van ili temasları kapsamında, Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Taşkın Yönetim Planları çerçevesinde riskli belirlenen noktaları ve iyi uygulama örneklerini yerinde tespit etti. Ziyaret edilen ilk nokta, Van'ın Tuşba ilçesinde bulunan Navun Deresi oldu. Bu bölge, Taşkın Yönetim Planı kapsamında 3. nokta olarak "iyi uygulama örneği" olarak değerlendirildi.
Irgat 1 Yer Altı Sulama Barajı: Düşük Maliyet ve Yüksek Verimlilikle Su Yönetimi
Sayın SEVER, teknik ziyaretine Van'daki Irgat 1 Yer Altı Depolama ve Sulama Tesisi ile devam etti. Bu incelemede, yer altı su depolama ve sulama sistemleri hakkında detaylı bilgi alındı, bölgedeki su yönetimi stratejileri değerlendirildi.
Van'da bulunan Irgat 1 Yer Altı Sulama Barajı, su yönetimi ve sulama alanında sunduğu önemli avantajlarla dikkat çekiyor. Yer altı sulama barajları, geleneksel barajlara kıyasla 1/5 oranında daha düşük maliyetle inşa edilebiliyor. Ayrıca, tek sezonda tamamlanarak zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlıyor ve kamulaştırma maliyetine ihtiyaç duyulmuyor.
Irgat 1 Barajı, 50 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip olup, anlık olarak 150 litre/saniye su çıkışı sağlıyor. Barajın sulama kapasitesi 78 hektarlık bir alanı kapsıyor. İlaveten modern kartlı sistem ve kapalı sistem teknolojileri kullanılarak suyun etkin ve verimli bir şekilde dağıtımı sağlanıyor. Bu özellikleriyle Irgat 1 Yer Altı Sulama Barajı, bölgedeki tarımsal sulamayı sürdürülebilir ve maliyet açısından avantajlı hale getiriyor.
Genel Müdürümüz Sayın SEVER ve beraberindeki heyetin iki gün boyunca bölgede gerçekleştirdikleri ziyaretler, Van'daki su yönetimi projelerinin yerinde incelenmesi ve taşkın riskine karşı alınan önlemlerin güçlendirilmesi açısından büyük önem arz ediyor.