T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

6 HAVZADA NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI PROJESİ, MARMARA HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI PAYDAŞ TOPLANTISI VE STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME KAPSAM BELİRLEME TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 25.09.2024

Su kaynaklarının iyi duruma ulaşması maksadıyla Marmara Nehir Havza Yönetim Planı kapsamında hazırlanan “Stratejik ÇED Kapsam Belirleme Paydaş Danışma ve Sektörel Su Tahsis Planı" toplantısı 24 Eylül 2024 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Cengiz KARABULUT'un da katıldığı toplantıya, Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER telekonferans ile katılmıştır.


Sayın SEVER yaptığı açılış konuşmasında; “6 Havzada Nehir Havzası Yönetim Planlarının Hazırlanması Teknik Yardım Projesi kapsamında çalışılan Antalya, Batı Karadeniz, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Kızılırmak ve Marmara Havzalarında hem nehir havzası yönetim planlarının hem de sektörel su tahsis planlarının hazırlandığını ifade etmiştir. Sayın SEVER özellikle bugünkü toplantının konusu olan Marmara Havzasının İstanbul, Kocaeli, Yalova gibi illeri içine alan, hem nüfusun hem de endüstriyel faaliyetlerin yoğun olduğu bir havza olduğunu, bu sebeple de evsel ve endüstriyel atık sular açısından çevresel riskleri bünyesinde barındıran bir havza olduğunu aktarmıştır. Bir politika ve strateji geliştirmek ve bir yönetim sistemi oluşturmak için öncelikle duruma ve risklere ilişkin kapsamlı bilgiye sahip olunması gerektiğini ifade eden SEVER, havza ölçekli planları yaparken öncelikle durum tespitinin ve risklerin çok iyi şekilde belirlenmesi gerektiğini, bu çalışmalar için de havzalarda izleme çalışmalarının yürütüldüğünü, su kaynakları üzerindeki baskıların belirlendiğini ve yeraltı ile yerüstü su kaynaklarının kalitesinin tespit edildiğini aktarmıştır.

2011 yılında kurulan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün temel görevlerinden birinin Avrupa Birliği mevzuatını Türk mevzuatına uyumlaştırarak havza bazında entegre su yönetimini temin etmek olduğunu sözlerine ekleyen Sayın SEVER, bu “Teknik Yardım Projesi" kapsamındaki altı havza ile birlikte Türkiye'nin 25 havzasından 19'unda Nehir Havzası Yönetim Planlarının yakında tamamlanacağını, ayrıca havzalarda Taşkın Yönetim Planlarının ve Kuraklık Yönetim Planlarının da tamamlandığını ifade etmiştir. Sayın SEVER, konuşmasının devamında bu 2023-2033 yıllarını kapsayan on yıllık süreç için 114 eylem planı ortaya koyduklarını belirterek bu süreçte tüm sektörlerin ve bireylerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade etmiştir.


Sayın SEVER; 2028 yılına kadar tüm havzalarda kuraklık ve taşkın erken uyarı sistemlerinin kurulmasının hedeflendiğini ve bu konuda çalışmaların birçok havzada devam ettiğini bildirerek katılım sağlayan tüm kurum ve kuruluşlar ile temsilcilerine teşekkür ederek sözlerini sonlandırmıştır.

Toplantı konuşmalar ve yapılan sunumların ardından sona ermiştir.