T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İLE SANAYİ BAKANLIĞI ARASINDA ENDÜSTRİYEL SU VERİMLİLİĞİ İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 27.09.2024

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı Arasında Güçlü İş Birliği

İklim değişikliği etkileri ile hassasiyeti artan su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve su verimliliğinin sağlanması için kurumlar arası iş birliğiyle çalışmalar hızlandırılıyor. Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER başkanlığında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü (SGM) ile Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü (SBGM), TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu), Demirtaş OSB, Nilüfer OSB ve Bursa OSB temsilcilerinin katılımlarıyla 24.09.2024 tarihinde “Endüstriyel Su Verimliliği İş Birliği Değerlendirme" toplantısı gerçekleştirildi.

Sayın Afire SEVER toplantıda yaptığı konuşmada, “Su Verimliliği Seferberliği ve Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında tüm paydaşlara önemli roller düştüğünü belirtilerek, sanayide su verimliliği için geri kazanım uygulamalarının ve su verimliliği tekniklerinin önemine vurgu yaptı. Önümüzdeki süreçte, paydaşların katkı ve katılımlarıyla önemli adımların atılacağını ifade eden Sn. SEVER, ulusal üretim ve kalkınma hedeflerimiz için endüstriyel su verimliliği hususunda kurumlar arası yapılacak iş birliğinin altı çizdi."

Sn. SEVER'in konuşmalarının ardından, toplantıda aşağıda yer alan gündem maddeleri üzerinden kurumlar tarafından değerlendirmeler yapıldı:

  • Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak 2023/9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle yayınlanan Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planında yer alan endüstriyel su verimliliğinin sağlanmasına yönelik eylemlerin kurumların iş birliği ile yürütülmesi,
  • Endüstriyel su verimliliği rehberlerinin uygulanması,
  • Organize sanayi bölgelerinde atıksuyun geri kazanımı ve yeniden kullanımının yaygınlaştırılması.


İkl​​ime Dirençli, Yeşil ve Sürdürülebilir Üretim için Endüstriyel Su Verimliliği

İklim değişikliği etkileriyle gelecek dönemlerdeki su ihtiyacımıza yönelik projeksiyonlar, 2030 yılına kadar nüfusumuzun %10 artacağını, su kaynaklarımızın ise %20'ye varan oranlarda azalacağını bizlere gösteriyor. Hali hazırda “su stresi" altında olan ülkemizin, iklim değişikliğinin etkileri ve suya olan talebin artmasıyla birlikte 2030 yılı sonrasında “su kıtlığı" çeken ülkeler sınıfında olması bekleniyor. Tükettiğimiz her türlü ürün ve hizmetin kaynağını oluşturan endüstriyel üretim için en temel girdilerden biri olan su kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı tüm sektörlerde olduğu gibi endüstriyel üretimin geleceğini de doğrudan etkiliyor.

ülkemiz adına geride bıraktığımız yılda; iklim değişikliğine uyum, su kaynaklarımızın verimli kullanımı ve sürdürülebilir yönetimi kapsamında sanayi sektörünü de ilgilendiren önemli adımlar atıldı. 31 Ocak 2023 tarihinde başlatılan ve Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülenSu Verimliliği Seferberliği" ile su kaynaklarımızın sürdürülebilir, verimli ve duyarlı kullanılması için ülke ölçeğinde başlatılan ulusal dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle yayımlanan “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)" ile ülkemizde su kaynaklarımızın verimli ve sürdürülebilir şekilde korunarak kullanılması adına kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliği için belirlenen hedefler doğrultusunda eylem planları hazırlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Mezkûr çalışma kapsamında, su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla sanayide %50'ye varan oranlarda su kazanımı hedefiyle 12 temel eylem adımından oluşan Endüstriyel Su Verimliliği Eylem Planı ile sanayi sektörü için yol haritası ortaya koyuldu. Eylem Planının hayata geçirilmesinde sektör temsilcilerinin yararlanabilecekleri sektörel rehberler hazırlanarak 2023/9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle yayınlandı.

Ülkemizde faaliyet gösteren ve yüksek su tüketimini haiz gıda, tekstil, kimya, metal-makine başta olmak üzere 152 farklı endüstriyel üretim alanı için hazırlanan sektörel su verimliliği rehberleri su verimliliği seferberliğinin resmi internet sayfasında (www.suverimliligi.gov.tr) kullanıcılarla paylaşıldı.


Sanayi – Su Buluşması ve Su Verimliliği İş birliği Protokolü

2 Şubat 2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kocaeli ilinde düzenlenen Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması programı ile su kaynaklarının sanayi sektörü için önemi ve iklim değişikliğine uyum için atılması gereken adımlar hakkında sektör temsilcileri bilgilendirilerek endüstriyel su verimliliği rehberleri sektör temsilcilerine tanıtıldı. Paydaşlar arasında iş birliği kültürünün güçlendirilmesi ve ortak akıl zemininde kalıcı çözümler üretilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih KACIR tarafından iş birliği protokolü imzalandı. Kurumların birlikte ortaya koydukları kararlı ve güçlü irade ile üretimde sürdürülebilir ve verimli bir gelecek vizyonumuz daha da güçlendirildi.

Kurumlar arasında başlatılan iş birliği kapsamında gerçekleştirilen toplantı neticesinde, endüstriyel su verimliliği çalışmaları kapsamında mevcut durumun tespiti, veri temini ve paylaşımı, iyi uygulamaların yaygınlaştırılması, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması, farkındalık oluşturulması, katılımcı çözümlerin üretilmesi adına iş birliği tesis edilerek taraflarca gerekli katkı ve desteğin sağlanacağı ifade edildi.