Geleneksel tatlı su kaynakları olan yerüstü ve yeraltı sularının haricinde faydalanılabilecek atık su, yağmur suyu, gri su, acı su, deniz suyu gibi su kaynakları “geleneksel olmayan su kaynakları" olarak tanımlanmaktadır.
Geleneksel olmayan su kaynaklarının kullanımı; nüfus artışı ve iklim değişikliğinin su döngüsüne etkisi ile artan su talebinin karşılanması, su kıtlığı yaşanan bölgelerde su arzının artırılması, su çekimleri nedeniyle ekosistemler üzerindeki baskının azaltılması ile endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği açısından önem arz etmektedir.
Geleneksel olmayan su kaynaklarının; tarım sektöründe sulama suyu; sanayi sektöründe proses suyu, soğutma suyu; evsel kullanımlar için rezervuar suyu, bahçe sulama; belediye hizmetleri kapsamında park bahçe sulama, yangın söndürme, sokak temizliği gibi birçok kullanım alanı bulunmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Su Verimliliği Seferberliği kapsamında geleneksel olmayan su kaynaklarının kullanımına dair rehber dokümanlar hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Bununla birlikte yaygınlaştırma faaliyetleri; su kaynaklarının kullanımı hususunda toplumsal farkındalığın artırılması, sektör bilinçlendirme faaliyetlerinin sürdürülmesi, yeniden kullanım olanaklarının sağlanması, teşvik edici yasal düzenlemelerin oluşturulması çalışmalarına devam edilmektedir.
KULLANILMIŞ SULARIN YENİDEN KULLANIM POTANSİYELİ
Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı, atıksuyun ileri arıtma yöntemleri ile geri kazanılarak uygun alanlarda yeniden kullanılmasıdır. Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı, su kalitesi bakımından birçok geri kullanım alanı (zirai sulama, endüstriyel soğutma suyu, kazan/tank yıkamaları vd.) için uygundur.
Evsel atıksularda siyah su (tuvaletlerden gelen ve fosseptik atığı içeren su) içermeyen yani duştan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen atıksuyun az kirlenmiş kısmı “gri su" olarak tanımlanmaktadır. Evsel atıksuların içerisinde gri sular %80'e varan oranlarda önemli bir paya sahiptir.
Gri su kullanımı ile (peyzaj ve tarımsal sulama, tuvalet rezervuarları, süs havuzları, soğutma suyu ve araç yıkama vb.) evsel su kullanımında önemli oranlarda tasarruf sağlanabilmekte ve geri kazanılmış gri suların kullanımıyla şebekeden temin edilen içme suyu kullanımı yarı yarıya azaltılabilmektedir.
“Yağmur suyu hasadı" ise geçirimsiz yüzeylerden akışa geçen yağış suyunun yeniden kullanımı için yerinde biriktirilmesi ve depolanması olarak nitelendirilmektedir.Tüm sektörlerde sulama, soğutma, temizlik, yangın suyu gibi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Geleneksel olmayan su kaynaklarının kullanımına yönelik detaylı bilgilere ve rehberlere www.suverimliligi.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.