T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TAŞKIN KANUNU ALT KURULU TOPLANTILARINA DEVAM EDİLİYOR

Yayın Tarihi : 3.10.2024

​Taşkınların çevresel, sosyal ve ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması, taşkınlarla mücadele eden kurumların görev ve sorumluluklarının belirlenmesi, taşkın riskinin sigortacılık çalışmalarında dikkate alınması ve taşkın afetinde kriz yönetimi yerine risk yönetiminin sağlanması için Taşkın Kanunu ihtiyacı 11 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen "2. Ulusal Su Kurulu" toplantısında görüşülerek "Taşkın Kanunu Alt Kurulu"nun kurulması kararı alındı.

Bu kapsamda kurulan “Taşkın Kanunu Alt Kurulu 1. Toplantısı" Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER'in başkanlığında 25 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıya katılım sağlayan kurum/kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile akademisyenler Taşkın Kanunu ihtiyacı hususunda görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

“Taşkın Kanunu Alt Kurulu 2. Toplantısı" ise Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER başkanlığında kurum/kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile 02 Ekim 2024 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. 


Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü, İçişleri Bakanlığı (İller İdaresi Genel Müdürlüğü), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü), Türkiye Belediyeler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Rize Belediyesi, Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Su Politikaları Derneği, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu temsilcileri ile Gazi Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden akademisyenler katılım sağladı.

Taşkın yönetim planları ve Taşkın Kanunu'na neden ihtiyaç duyulduğu hakkında; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Daire Başkanlığı'nca sunum yapıldı. Akabinde taşkın konusunda mer'i mevzuat, mevzuat boşlukları, Taşkın Kanunu Taslağı'nın imar planları ve kamulaştırma açısından etkileri, Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri ve DSİ Genel Müdürlüğünün gerçekleştireceği taşkın riskini azaltmaya yönelik çalışmalar konusundaki düzenlemeler, taşkın riskli alanların deprem riski ile birlikte değerlendirilmesi konuları başta olmak üzere Taşkın Kanunu Taslağı hakkında yapılan istişarelerin ardından toplantı sona erdi.