T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE ENDÜSTRİYEL SU VERİMLİLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ

Yayın Tarihi : 14.10.2024

İklim değişikliği etkileri, gelecekteki su ihtiyacımızı belirleyen projeksiyonları şekillendirmeye devam ediyor. 2030 yılına kadar su kaynaklarımızın %20'ye kadar azalması öngörülüyor. Halihazırda "su stresi" altında olan ülkemizin, iklim değişikliğinin etkileri ve artan su talebi ile 2030 sonrası "su kıtlığı" yaşayan ülkeler arasında yer alması muhtemel görünüyor.

Tükettiğimiz her türlü ürün ve hizmetin kaynağını oluşturan endüstriyel üretim için en temel girdilerden biri olan su kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı tüm sektörlerde olduğu gibi endüstriyel üretimin geleceğini de doğrudan etkiliyor.

Bu kapsamda; iklim değişikliğine uyum, su kaynaklarımızın verimli kullanımı ve sürdürülebilir yönetimi için geçtiğimiz yıl önemli adımlar atıldı. Su kaynaklarımızın sürdürülebilir ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ulusal dönüşüm sürecini başlatan "Su Verimliliği Seferberliği" ile sanayi sektöründe de su verimliliğinin sağlanması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yayımlanan "Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)" ile kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliği için eylem planları ve rehber dokümanlar hazırlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Mezkûr çalışma kapsamında, su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla sanayide %50'ye varan oranlarda su kazanımı hedefiyle oluşturulan Endüstriyel Su Verimliliği Eylem Planı ile sanayi sektöründe su verimliliği uygulamalarına yönelik 152 farklı endüstriyel üretim alanı için hazırlanan sektörel su verimliliği rehberleri su verimliliği seferberliğinin resmi internet sayfasında (www.suverimliligi.gov.tr) kullanıcılarla paylaşıldı.


İlaveten, endüstriyel su verimliliği çalışmaları kapsamında organize sanayi bölgelerinde ve münferit sanayi tesislerinde su verimliliği tekniklerinin uygulanması, sanayi ve ticaret bölgelerinde atıksuların geri kazanımı ve yeniden kullanımı ile döngüsel su kullanımının sağlanması, su varlığını dikkate alan sanayi planlamalarının hayata geçirilmesi konularında müşterek çalışmaların başlatılması adına paydaşlar arasında iş birliği devam ediyor.

ENDÜSTRİYEL SU VERİMLİLİĞİ İŞ BİRLİĞİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER başkanlığında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü (SGM) ile Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü (SBGM), TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu), Demirtaş OSB, Nilüfer OSB ve Bursa OSB temsilcilerinin katılımlarıyla Endüstriyel Su Verimliliği Değerlendirme ve İş Birliği Toplantısı gerçekleştirildi.

Sayın Afire SEVER tarafından, Su Verimliliği Seferberliği ve Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında tüm paydaşlara önemli roller düştüğü belirtilerek sanayide su verimliliği için geri kazanım uygulamalarının ve su verimliliği tekniklerinin önemi vurgulandı. Önümüzdeki süreçte, paydaşların katkı ve katılımlarıyla önemli adımların atılacağı ifade edilerek ulusal üretim ve kalkınma hedeflerimiz için endüstriyel su verimliliği hususunda yapılacak iş birliğinin önemine değinildi. 

Toplantıda, kurumlar tarafından aşağıda yer alan gündem maddeleri üzerinden değerlendirmeler yapıldı:

  • Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak 2023/9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle yayınlanan Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planında yer alan endüstriyel su verimliliğinin sağlanmasına yönelik eylemlerin kurumların iş birliği ile yürütülmesi,
  • Endüstriyel su verimliliği rehberlerinin uygulanması,
  • Organize sanayi bölgelerinde atıksu su geri kazanımı ve yeniden kullanımının yaygınlaştırılması.

Kurumlar arasında başlatılan iş birliği kapsamında gerçekleştirilen toplantı neticesinde, endüstriyel su verimliliği çalışmaları kapsamında mevcut durumun tespiti, veri temini ve paylaşımı, iyi uygulamaların yaygınlaştırılması, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması, farkındalık oluşturulması, katılımcı çözümlerin üretilmesi adına iş birliği tesis edilerek taraflarca gerekli katkı ve desteğin sağlanacağı ifade edildi.

 

ORGANİZE SANAYİNİN KALBİ TEKİRDAĞ'DA ENDÜSTRİYEL SU VERİMLİLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI

Endüstriyel üretimde önemli bir payı olan Tekirdağ İli organize sanayi bölgelerinde su verimliliği olanaklarının ortaya koyulması ve su verimliliği tekniklerinin uygulamaya geçirilmesine yönelik değerlendirmelerin yapılması amacıyla 4 Ekim 2024 tarihinde Endüstriyel Su Verimliliği Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. 

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER'in başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Tekirdağ İl Sanayi Müdürlüğü, Ergene 1 OSB, Ergene 2 OSB, Çerkezköy OSB, Çorlu 1 OSB, Kapaklı OSB, Hayrabolu OSB, Velimeşe OSB, Yalıboyu OSB, Çorlu Deri İhtisas ve Karma OSB, Marmara Ereğlisi OSB, Muratlı OSB, Malkara OSB, Veliköy OSB, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi temsilcilerinin yanı sıra uzman akademisyenlerden Prof. Dr. Mehmet KİTİŞ ile Prof. Dr. Bülent KESKİNLER katılım sağlayarak endüstriyel su verimliliği uygulamaları konusunda öneri ve değerlendirmelerde bulundular.


Tekirdağ ilinin yer aldığı Meriç-Ergene Havzasında öne çıkan tekstil, plastik, kimya, metal-makine ve mobilya sektörlerine yönelik hazırlanan rehberlerin tanıtıldığı toplantıda aşağıda yer alan başlıca su verimliliği tedbirleri katılımcılarla birlikte değerlendirildi:

  • Su kullanımlarının kayıt altına alınarak düzenli olarak izlenmesi,
  • Su verimliliği sistemlerinin kurulması,
  • Su verimliliği konusunda eğitimlerin verilmesi ve eylem planlarının oluşturulması,
  • Bakanlığımızca yayımlanan 152 farklı endüstriyel üretim koluna yönelik su verimliliği rehberlerinin uygulanması,
  • OSB şebekelerinde ve tesis içi hatlarda kayıpların sızıntıların önlenmesi,
  • Kapalı döngü ısıtma, soğutma,  buhar sistemlerinin tercih edilmesi,
  • Atıksuların geri kazanılarak uygun alanlarda (sulama, temizlik, proses, vs.) kullanılması,
  • Yağmur sularının toplanması ve ihtiyaç görülen işlemlerde kullanılması.