Ülkemiz, iklim değişikliğinin etkileri, nüfus artışı ve sanayileşme nedeniyle su kaynakları konusunda ciddi bir baskı altındadır. İklim değişikliği, yağış rejimlerinde düzensizliklere ve kuraklıkların artmasına yol açarken, artan nüfusun su talebini yükseltmektedir. Aynı zamanda, sanayileşme suyun yoğun şekilde kullanılmasına ve kirliliğin artmasına neden olarak, temiz su kaynaklarının sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Kısıtlı su kaynakları, bu faktörlerle birleştiğinde, Türkiye'nin su yönetimi politikalarını gözden geçirmesini ve daha sürdürülebilir uygulamalara yönelmesini zorunlu kılmaktadır.
Suyun miktar ve kalite bakımından korunarak tüm canlıların gereksinimlerini dikkate alacak şekilde akılcı, paylaşımcı, verimli ve hakkaniyetli bir biçimde kullanılması su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi açısından büyük önem taşımaktadır.
Genel Müdürlüğümüz temel görevi olan; “Su kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına dair politikalar oluşturmak, mevzuat hazırlamak, havza bazında üst planlamaları yaparak bütünleşik havza yönetimini sağlamak, ülkemizin ulusal ve uluslararası su yönetimini koordine etme" çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir. Bu doğrultuda, 25 nehir havzamız için nehir havza yönetim, taşkın yönetim, sektörel su tahsis ve kuraklık yönetim planları hazırlanmakta ve bahse konu planlarda yer alan tedbirlerin sorumlu kurum, kuruluşlarca yerine getirilme süreçleri tarafımızca takip edilmektedir.
22 Ağustos 2024 tarih ve 32640 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Su Kurullarının Görevleri İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" ile Havza Su Kurullarının görevleri ve çalışma usul ve esasları tanımlanmış ve buna istinaden 25 Nehir Havzasında Havza Su Kurullarının teşkil edilmesi faaliyetlerine başlanılmıştır.
Bu doğrultuda, 25 Nehir havzasından olan “Asi Havza Su Kurulu ve Ceyhan Havzası Havza Su Kurulu Toplantıları"nı online olarak gerçekleştirdik.
- Asi Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı; Hatay Valisi Sayın Mustafa MASATLI başkanlığında, Gaziantep ve Kilis Valilik temsilcilerimiz ile Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER'in katılımıyla 4 Kasım 2024 tarihinde online olarak gerçekleştirildi.
İlgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlamak amacıyla havzada yer alan tüm illerin temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşların katılım sağladığı toplantıda; Asi Havzasında su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi hususunda yürütülen ve yürütülmesi planlanan çalışmalar istişare edildi.
Günün ikinci havza su kurulu toplantısı olan “Ceyhan Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı" ise Kahramanmaraş Vali Yardımcımız Sayın Muhammed AKIN başkanlığında, Osmaniye, Adana ve Sivas Valilik temsilcileri ile Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcıları Sayın Dr. Yakup KARASLAN ve Sayın Mahir ÖZCAN'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Sayın Dr. Yakup KARASLAN yaptığı sunumda katılımcılara havzada yapılanlarla ilgili bilgiler aktardı.
Havza Su Kurulu Toplantılarında ayrıca şu konular görüşülmüştür:
- Havza hakkında genel bilgilendirme ve yerüstü ve yeraltı sularında kirliliğin yoğun olduğu sıcak noktalar (baskı ve etkiler) ve korunan alanlar,
- Havza su kalitesindeki son durum,
- Taşkın Yönetim Planları ve Kuraklık Yönetim Planları kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler,
Asi Havza Su Kurulu Toplantısı" ve “Ceyhan Havza Su Kurulu Toplantısı"nda son olarak; havzalarda yer alan tüm illerdeki su yönetimi ile ilgili gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunularak, il su kurullarında alınan müşterek kararlar ile Havza Su Kuruluna iletilen hususlar değerlendirilmiştir.