24.07.2013 tarihli ve 7503 sayılı Kurul Kararı ile,
“1- Kurumdan ilk defa meyve şarabı üretim izni talebinde bulunacak veya mevcut meyve şarabı kapasitesini artırmak isteyen firmaların taleplerinin karara bağlanabilmesi için: Meyve şarabı üretimi toplam kapasitesi içinde hangi meyve şarabının ne kadar üretim kapasitesinin olduğu; üretimde kullanılacak meyvelerin nereden ve ne şekilde temin edileceği; üretimde kullanılacak meyve miktarının ne kadar olacağı; bir meyve şarabı için belirlenen kapasitenin bir başka meyve şarabı ve/veya şarap üretimi için kullanılamayacağım; her bir meyve şarabı için ihtiyaç duyulacak meyve miktarının ne kadar olacağı; meyvenin ortalama alkol veriminin (% de olarak) ve bu miktardaki meyvenin nereden ve nasıl temin edileceği; yine her bir meyve şarabının yıl içinde hangi tarihler arasında üretileceği, hususlarında gerekli bilgi ve belgelerin Kuruma sunulmasının zorunlu olduğuna,
2- Meyve şarabı üretim izni bulanan firmaların belgelerinin güncellenmesi açısından:
a) Her bir meyve şarabı için ayrı ayrı kapasite belirtilmesi; her bir meyve şarabı için ihtiyaç duyulacak meyve miktarının ne kadar olacağı; meyvenin ortalama alkol veriminin (% de olarak) ve bu miktardaki meyvenin nereden ve nasıl temin edileceği; her bir meyve şarabının yıl içinde hangi tarihler arasında üretileceği, hususlarına dair bilgilerin istenmesi, istenilen bilgi ve belgelerinin Kuruma iletilmesinin zorunlu olduğu, iletilecek bilgiler doğrultusunda şarap ve her bir meyve şarabı için ayrı ayrı kapasiteler görülecek şekilde belgelerin güncellenmesine,
b) Belgelerin güncellenmesini takiben;
-1 yıl içinde, her bir meyve şarabının, belgede belirtilen kapasiteden fazla üretilmemesi gerektiği,
-Bir meyve şarabı için belirlenen kapasitenin bir başka meyve şarabı ve/veya şarap üretimi için kullanılmaması gerektiği,
-Bir meyve şarabı için belirtilen kapasiteden fazla üretim yapılmasının istenmesi durumunda, üretim yapmadan önce Kurumdan Proje Tadilat izni alması gerektiği,
-Meyve alım tarihini izleyen 30 gün içinde her bir meyve alımına ilişkin faturaların bir örneğinin Kuruma gönderilmesinin gerektiği,
-1 yıl içinde o meyve şarabı için belirtilen kapasitenin üzerindeki üretimin izinsiz proje tadilatı kapsamındaki kapasite artışı olarak değerlendirileceği,
firmalara uyarı niteliğinde bildirilmesine,
3- Kararın 2/b hükmünün, Kurumdan ilk defa meyve şarabı üretim izni talebinde bulunan veya mevcut meyve şarabı kapasitesini artırmak isteyen firmalara da uygulanmasına,"
27.05.2015 tarihli ve 9315 sayılı Kurul Kararı ile, “Şarap üretimi için kullanılan tankların başka bir ürünün üretiminde kullanılamayacağına"
Başkanlık Makamının 26.10.2020 tarihli ve 691431 sayılı Oluru ile;
“24.07.2013 tarihli ve 7503 sayılı Kurul Kararı ile 27.05.2015 tarihli ve 9315 sayılı Kurul Kararında belirtilen hususlara ilave olarak,
1- Mevsimi dışında soğuk hava depolarından temin edilen meyveler kullanılarak üretim yapılmaması, meyvelerin sadece mevsiminde ve taze olarak meyve şarabı üretiminde kullanılması,
2- Şarap üretiminde kullanılan tanklar ile meyve şarabı üretiminde kullanılan tankların ayrılması, şarap ve meyve şarabı üretiminde ortak tank kullanılmaması,
3- Şarap üretim kapasitesi hesabında olduğu gibi meyve şarabı üretim kapasitesi hesaplanırken de toplam tank hacminden (%10) oranındaki "fermentasyon, kabarma ve aktarma v.s. payı"nın düşülerek net kapasitenin belirlenmesi,
4- Meyve şarabı üretiminde kullanılan tankların yılda bir sefer kullanılması esasına göre kapasite hesaplanması,
5- Kapasite hesaplamaları yukarıdaki ilkelere uymayan meyve şarabı üreticisi firmalara (tank hacmi kapasitesinden az olan firmaların) bu kapsamda belgelerinde yer alan kapasiteye uyum sağlayacak şekilde tesise kap ilave etmeleri için 31.10.2021 tarihine kadar süre verilmesi, 01/11/2021 tarihinde tesisin nihai durumu üzerinden kapasite hesaplaması yapılarak Üretim İzin Belgelerinin bu kapasite üzerinden güncellenmesi,
6- Meyve şarabı kapasitesini arttırıcı yöndeki proje tadilat izni taleplerinde, yukarıdaki ilkeler çerçevesinde işlem tesis edilmesi,"
Hususlarına karar verilmişti.
Son olarak, Makamın 29.07.2024 tarihli ve 14514843 sayılı Oluru ile, bahse konu Kurul Kararlarına ve Makam Oluruna ek olarak,
-Fermantasyon öncesi ya da sonrası, tatlandırma amaçlı olsa dahi ürüne şeker, tatlandırıcı vb. unsurların ilave edilmemesi,
-Üretimde meyve suyu/konsantresi/pulpu vb. unsurların kullanılmaması,
-Tankların yılda bir kez kullanılması esasına uygunluğun sağlanmasını teminen, toplam meyve şarabı kapasitesinde değişiklik olmadan yani tank eklenmeden gerçekleştirilecek proje tadilat izin taleplerinde, aynı tankın kullanılması suretiyle farklı bir meyve şarabı üretilmesi yönündeki taleplerin bir sonraki takvim yılında değerlendirmeye alınması, başka bir ifade ile içinde bulunulan takvim yılında bir tankın birden fazla meyvede kullanılmaması,
Hususları uygun bulunmuştur.