Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA), Sürdürülebilir Sanayi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde kurulan "Hayvansal Ürünler Antibiyotik Laboratuvarı" 21.05.2014 tarihinde açılacaktır.
BEBKA ile Enstitü Müdürlüğü arasında 21.06.2013 tarihinde imzalanan protokol ile başlayan ve 788.972 TL olan proje bütçesinin % 75'i BEBKA tarafından % 25'i Enstitü Müdürlüğü tarafından karşılanmıştır.
Proje kapsamında laboratuvarın altyapısının tamamlanması ile uygulamalar başlatılmış ve hayvansal ürünlerde 4 farklı grupta olmak üzere 11 adet antibiyotik (Nitrofuran AH, Nitrofuran AMOZ, Nitrofuran AOZ, Nitrofuran SEM, Doksisiklin, Klortetrasiklin, Oksitetrasiklin, Tetrasiklin, Kloramfenikol, Florfenikol ve Tiamfenikol) analizi yapılmaya başlanmıştır.
Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile 21 Mayıs 2014 Dünya Süt Gününde saat 13:00'de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda "Geçmişten Geleceğe Yoğurt" konulu panel düzlenmiştir.
Panelde; yoğurdun öneminin vurgulanması, yoğurt konusunda bilinen ve bilinmeyen konuların ortaya konulması, kaliteli üretimin artması, yurt içi tüketim ve ihracat verilerinin değerlendirilmesi ve üniversite, sanayi kamu işbirliğiyle sektörün sorunlarına yönelik proje fikirlerinin paylaşılması amaçlanmaktadır.
Panelin başkanlığını Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa TAYAR gerçekleştirecek olup, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep ÇIBIK "Yoğurdu Oluşturan Bakteriler", Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay ÖZCAN "Yoğurtta Kaliteyi Etkileyen Faktörler", Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) adına Gülay ÖZCAN "Dünden Bugüne Endüstride Yoğurt ve Yoğurt Kültürleri", Beslenme ve Diyet konusunda Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Çekirge Devlet Hastanesi'nden Yasemin GÜLEÇYÜZ KALEMCİ "Yoğurdun Beslenmedeki Önemi" konularında konuşmacı olarak katılacaktır.
Ayrıca Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak olan "Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası" konusunda bilgi verilecek, starter kültür ve yoğurt konusunda tüketicileri olduğu kadar üreticiler de bilgilendirilecektir.
Panelin sonunda Bursa ilinde yoğurt üretiminde 30 yıldan fazla faaliyet gösteren firmalara plaket verilecektir.