STATİP (SORUNLU TARIM ARAZİLERİNİN TESPİTİ VE İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ), TARIM BİLGİ SİSTEMİ CBS MODÜLÜ, 2020 YILI PAMUK VE MERCİMEK DESTEĞİ TALEBİNDE BULUNULAN PARSELLERDE BEYAN DOĞRULUĞUNUN TESPİTİ
ARAZİ PARSEL TANIMLAMA SİSTEMİ PROJESİ (LPIS)
ÇAPRAZ UYUM KURALLARININ UYUMLAŞTIRILMASI PROJESİ
IACS PROSEDÜRLERİ KONUSUNDA BAKANLIK PERSONELİN EĞİTİMİ PROJESİ
ÇİFTLİK DANIŞMANLIK SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI PROJESİ
ÜRETİMDEN BAĞIMSIZ TARIMSAL DESTEKLEMEYİ DÜZENLEYİCİ ETKİ ANALİZİ (DEA) HAZIRLANMASINA YÖNELİK KAPASİTE GELİŞTİRME VE TEKNİK YARDIM PROJESİ
ENTEGRE İDARE VE KONTROL SİSTEMİ YAZILIMININ GELİŞTİRİLMESİ VE YERİNDE KONTROLLER İLE RİSK ANALİZİ EĞİTİMİ PROJESİ (IACS)
TÜRKİYEDE EN İYİ UYGULAMALARA GÖRE TARIMSAL DESTEK İZLEME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI PROJESİ
ENTEGRE İDARE VE KONTROL SİSTEMİ (IACS)
2020-2021 yılları kapsamında;
Donanım altyapısı için gerekli çalışmalar başlatılmış, IACS'ın besleneceği ve entegre olarak çalışacağı sistemlerin bakımı sağlanmıştır.
Mevzuat altyapısı için taslak yönetmelik hazırlanmış olup dış görüşe açılmış ve güncellemeler yapılmıştır.
2020 yılında yazılımın test edilmesi amacıyla Ankara İli-Polatlı İlçesinde pilot çalışma yapılması planlanmıştır. Pilot çalışma kapsamında İlçe Müdürlüğündeki personele Mekansal Destek başvuruları ve LPIS konusunda 5 günlük eğitim verilmiş, fakat pandemi nedeniyle yazılımı test etme çalışması Bakanlık personeli tarafından tamamlanmıştır.
Proje kapsamında hazırlanan yazılım ve alan izleme sistemleri yapılan pilot çalışmalar ile güncellenmiştir.
Harita Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol neticesinde, bakanlığımıza sağlanan API web servisi ile güncel ortofotolar anlık olarak IACS yazılımında görülmektedir.
Alan izleme sisteminin güncellenmesi, yaygınlaştırılması için gerekli Ar-ge çalışmaları devam etmektedir. Alan izleme çalışmaları kapsamında, 2020 yılı içerisinde Ankara İline ait ürün haritası oluşturulmuştur.
2021 yılında LPIS verilerinin güncellenmesi için yazılımının ve yapay zekanın yetenekleri kullanılarak güncelleme ve bakım çalışması yapılması planlanmaktadır. Fiziksel blokların içlerinin IACS yazılımı ve uzaktan algılama, yapay zeka marifetiyle tarım parselleri ile doldurulması, ve Arazi Parsel Tanımlama Sistemi kapsamında üretilen fiziksel blok sınırlarının, IACS yazılımı ve uzaktan algılama, yapay zeka marifetiyle marifetiyle güncellenmesi, İllerde bulunan IACS eğitimcilerine yazılımın son hali ve IACS uygulamaları konusunda eğitim tekrarı yapılması, Teknik destek ve yardım masaların oluşturularak personellere gerekli desteğin sağlanması kapsamında IACS yazılımın bakım anlaşması yapılmak üzeredir.
ÇİFTLİK MUHASEBE VERİ AĞI
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanlığınca yürütülmekte olan Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) çalışmaları, tarım işletmelerinin muhasebe verilerinin toplanması amacıyla oluşturulan bir sistemdir ve bu sistem kullanılarak tarımsal işletmelerin ekonomik yapıları etkin olarak izlenmektedir.
ÇMVA çalışmaları kapsamında, bir işletmeye ait ekonomik ve finansal veriler (işletmedeki çeşitli tarımsal ve hayvansal ürünlerin maliyetleri, satış değerleri, borçları, stok miktarları, üretimleri, yararlandığı destekler vb.), işletmeye ait kayıtlı satış ve satın alımlar, fiziksel ve yapısal veriler (arazi büyüklüğü ve değeri, işletmeye ait binalar ve işletme ekipmanları, hayvan sayısı, işgücü vb.) verileri toplanmaktadır.
ÇMVA bir idari kayıt sistemi değil bir örneklem araştırması olduğundan, bütün işletmeler bu sisteme dâhil değildir. Ülke genelinde şu anda belirli bir eşik değerin üzerindeki 6000 gönüllü işletmeden veri toplanmakta ve verilerini paylaşmaları sonucunda bu işletmelere, yılda bir kez teşvik primi ödenmekte, ayrıca yıllık işletme durumlarını gösterir geri bildirim raporları gönderilmektedir.
Veriler, İl Müdürlüklerindeki Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünde görev yapan mühendis/veteriner/teknikerlerden oluşan personel tarafından yılda 3 kez ziyaret edilerek toplanmaktadır.
ÇMVA sisteminin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla ülkemizde aynı isimli bir AB projesi uygulanmış ve bu proje, AB Başkanlığı tarafından başarılı bir proje olarak seçilmiş, ayrıca TRT HABER ekranlarında yayımlanan "Benim Avrupalı Kentim" isimli belgesele konu olmuştur. http://cmva.tarim.gov.tr/cmva.mp4
ÇMVA: HEDEF 2020 PROJESİ
Proje Adı: ÇMVA: Hedef 2020
Teknik Yardım No: TR2016/AG/07/A3-01/001
Program Yılı: IPA II-2016
Proje süresi: 18 ay
Proje bütçesi: 1.800.000 EUR (Tamamı AB hibesi)
Proje Bütçesi tamamı AB hibesi olarak 2 Milyon Avro olarak planlanmış olup, ihale süreci sonunda PANGEA Konsorsiyumu ile 1.800.000 Avro bedeli ile kontrat imzalanmıştır. Kontrat niteliği- global price-.
Konsorsiyum İtalya merkezli olup, Litvanya Tarımsal Kaynaklar ve Ekonomi Enstitüsü, Estonya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İtalya IZI SpA ve Türkiye Agamemnon Danışma Grubundan oluşmaktadır.
Proje Başlangıç-Bitiş Tarihi: 21 Şubat 2020-21 Ağustos 2021
Projenin Amacı: Başkanlığımızca yürütülmekte olan Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi (ÇMVA)'nin, politika analizinde karar destek mekanizmasına destek olacak bir yapıya kavuşturulabilmesi için ÇMVA veri kullanımının geliştirilmesi ve ÇMVA kapsamında farkındalığın artırılması amacıyla 2016 IPA programı kapsamında ÇMVA : Hedef 2020 AB Teknik Yardım projesi hazırlanmıştır.
Proje Hedefleri:
Bu proje ile;
Hem merkezi düzeyde hem de il düzeyinde ÇMVA algısının iyileşmesi,
ÇMVA'nın uygulanması için il kapasitelerinin iyileşmesi ve eğitimlerle ÇMVA kullanımının artması,
Seçilen çiftliklerde gerçekleştirilen yerinde kontroller sayesinde veri kalitesinin artırılması,
ÇMVA verilerinin kullanımı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın karar destek mekanizmasının gelişmesi,
Veri toplama metodolojisinin analiz edilmesi ve taslak bir yasal altyapı hazırlanması
hedeflenmektedir.
Proje hedefleri kapsamında yer alan faaliyetler arasında, teknik kapasiteye yönelik eğitimler ve ihtiyaç analizi, boşluk analizi, gibi alanlarda raporlamalar ile istatiksel analize dayalı raporlamalar, metodolojik çalışmalar gibi teknik uzmanlığa dayalı faaliyetler ağırlıklı olarak yer almaktadır.
Bu kapsamda, gerek Bakanlık merkez personeline gerekse İl Müdürlüğü personeline yönelik eğitimler, Covid salgını nedeniyle on-line ortamda ve e-eğitim aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.
TARIMSAL ÜRETİM KAYIT SİSTEMİ(TÜKAS)
TÜKAS Yönetmeliği; 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 6 ncı ve 7 nci maddeleri, 3/6/2011 tarihli ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci ve 28 inci maddeleri ile 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 45 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
1. Amaç
Tarımsal faaliyetle uğraşan tarımsal işletmelerin tamamına ait güncel bir çerçeve elde edilmesi, ulusal düzeyde tarımsal işletme kayıt siteminin kurulması ve sürdürülebilirliği için;
Ülkemizde tarımsal faaliyetle uğraşan işletmelerin tamamına ait güncel bir çerçeve elde edilmesi ve bu yönde ulusal düzeyde kayıt sisteminin oluşturulup sürdürülebilirliğinin sağlanması,
Tarımsal işletmelerin arazi, hayvancılık, makina-ekipman ve bitkisel üretim bilgilerinin kayıt altına alınması, kayıtların tamlığı ve güncelliğinin sağlanması.
Ülkemizdeki tarımsal işletmelere ait kimlik, adres ve tarımsal faaliyet bilgilerinin (arazi, hayvancılık, makina-ekipman ve bitkisel üretim) kayıt altına alınması.
2. Kapsam
Tarımsal işletmelerin (hanehalkı ve kurumsal) adres, kimlik bilgileri, işletme büyüklük ve işletme tipi ile tarımsal üretime ait diğer ilgili özelliklerin yer aldığı bir veri tabanıdır. Coğrafi Kapsam; Tüm Türkiye
Parsel Kapsamı; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında yer alan tüm tarımsal parseller.
Tarımsal İşletme Kapsamı; Yasal durumu ne olursa olsun, sahip olduğu, ortakçılık, yarıcılık ya da kiralama şeklinde işlediği arazinin büyüklüğüne bakılmaksızın kendi adına bitkisel üretim yapan ya da küçükbaş veya büyükbaş hayvan besleyen veya hem bitkisel üretim hem hayvancılık yapan tek yönetim altındaki ekonomik birimdir.
3. TÜKAS Neden Gerekli?
-AB Yükümlülüğü 11. Tarım ve kırsal Kalkınma Faslı açılış ile 18 . İstatistik faslı kapanış kriterleri gereği olarak Türkiye'nin tarım istatistiklerini iyileştirme stratejisi hazırlanması ön şart olarak istenmektedir. Bu stratejinin en önemli kısmını TUKAS kayıtlarının tamamlanması oluşturmaktadır.
-İşletme bazlı olarak çiftçi kayıtlarının oluşturulması,
-İşletme sahiplerinin mevcut durum analizlerinin yapılmasına olanak sağlaması
-Ürünlerin ekim alanlarının ve bu yönde üretim yapan işletme büyüklüklerinin belirlenmesi
-Tarımsal işletmelerdeki makina ekipman envanterinin belirlenmesi
-Ürün alanlarının net olarak tespit edilerek tarım arazilerinin kullanımının daha etkin olarak yapılabilmesi
--İşletme bazlı Tarımsal istatistiklerin oluşturulması.
-- Çiftçiler; Tükas veri tabanına bağlanarak kendileri için gerekli olan bilgileri elde edebilirler.