Firmadan makineye ilişkin Teknik Dosya’yı oluşturacak tüm dokümanlar istenir.
Firma, belgelendirilmesini istediği makina için Başvuru Formu ve bu formda belirtilen ekler ile birlikte TAMTEST’e başvurur.
Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda kabulü halinde, Firmaya Belgelendirme Hizmeti Sözleşmesi sunulur.
Belgelendirme için başvuran firma Teknik Dosyayı tanzim etmemiş veya Teknik Dosyada eksiklik var ise, bu durumun Firma tarafından giderilmesi istenir.
Başvuruda sunulan Teknik Dosya aşağıdakileri içermelidir:
Makinayı imal eden kuruluşun adı, ticarî tarifi, üretim yapılan yerin adresi ve üretim kapasitesini içeren bilgiler.
Makinanın genel tanımı.
Makinanın işleyişini anlatan uygun tarifler ve açıklamaların yanı sıra, ilgili makinanın genel çizimleri,
Temel güvenlik ve sağlık gereklerine uygunluğunu teyit etmek için gerekli olan hesaplamalar, makine ile ilgili risklerin belirtilmesi, deney sonuçları, belgelerle birlikte tam ayrıntılı çizimler,
Tasarım ve üretim aşamasında uyulan herhangi bir standart var ise standardın adı, atıfta bulunulan diğer kaynaklar ve standartların kapsadığı temel sağlık ve güvenlik kurallarının gösterimi.
Makinanın tasarım ve imalatına ait çizimler, fotoğraflar, malzeme bilgileri, boyut ölçüleri, hesaplamalar ile makina tasarımını ve imalatını ilgilendiren her türlü doküman.
Makinanın laboratuar deneylerine ilişkin rapor(lar).
a)Bu rapor, imalatçı kuruluşun kendi deney imkânları, hizmet alımı şeklinde bir Uygunluk Değerlendirme Kuruluşundan veya üçüncü taraf bir akredite deney laboratuarı tarafından hazırlanmış olabilir. Akredite kuruluş tarafından tertip edilen raporlar haricindeki diğer raporlardaki sonuçların geçerliliğini ispatlamak ve TAMTEST tarafından istenecek gerekli bilgileri sağlamak Firmanın sorumluluğundadır.
b)Firmanın deney raporu aldığı laboratuarın, yapılan deneyler için TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre akreditasyon belgesine sahip veya ilgili standarda göre bir kalite sistemini kurmuş olması beklenir.
c)a ve b Maddelerinde adı geçen bu rapor, ilgili makinanın tasarım ve imâlatında herhangi bir değişiklik olmadığı sürece geçerli kabûl edilir.
d)a ve b Maddelerinde bahsedilen raporun eksikliği hâlinde, başvuran kuruluşun talebi doğrultusunda gerekli rapor TAMTEST tarafından hazırlanır.
Makinanın yol açabileceği tehlikeli durumlara karşı, imalatçı tarafından yapılan risk analizleri.
Makine için talimatların bir kopyası,
Makinaya ilişkin bakım, montaj ve kullanma talimatlarının kopyaları.
Uygun olan durumlarda, makina ile bu makinaya takılan diğer ürünler için AT Uygunluk Beyanların kopyaları
Deneye ilişkin rapor dosyada mevcut değilse ve başvuran kuruluş tarafından ilgili makinanın deneyin TAMTEST tarafından yapılması talep edilebilir.
Belgelendirme Kurulu üyeleri aşağıdakilerden oluşur:
I TMY,
II Deney/Değerlendirme ve muayene raporlarında yer almayan Bölüm Şefleri veya mühendisler
III KYB Sorumlusu
ŞARTLAR
TAMTEST, belge verdiği makinanın, belgelendirme işleminden sonra, imalatını kontrol etme hakkına sahiptir. Bunun için, ilgili makinanın imalathanesi yılda en az bir kere Belgelendirme Kurulu tarafından belirlenen mühendisler tarafından denetlenir. Gerekli olduğunda bu denetleme işlemi yılda birden fazla yapılabilir. Denetleme esnasında verilen belgeye aykırı bir durum görülürse, TAMTEST yeni bir numune isteme hakkına sahiptir.
Verilen belge, ilgili makina veya makina parçasının tasarım ve imalatında bir değişiklik olmadığı durumlarda 5 yıl geçerlidir.
Kontrol kayıtları Belgelendirme Kurulu tarafından incelenir, belgenin sürdürülmesi hakkında karar Belgelendirme Kurulu tarafından verilir.
Olumsuz olarak değerlendirilen Makina veya makina parçasının imalatçısı, imal ettiği makine üzerinde gerekli düzeltmeleri yapması halinde, Belgelendirme için tekrar TAMTEST’e müracaat etmek zorundadır.
Belgelendirmenin devamlılığı ile kısmen veya tamamen askıya alınma şartları;
Firma belge alan makinasının imalatında herhangi bir değişiklik yaptığında bu durumu TAMTEST e bildirir.
Bildirimin yapılmaması halinde Belge tamamen askıya alınır.
Bildirimi yapılan ve incelemeler neticesinde, yapılan değişikliklerin Tipi etkilemesi halinde Belge tamamen askıya alınır.
İncelemeler neticesinde, yapılan değişikliklerin Tipi etkilememesi halinde Belgenin devamına karar verilir.
Firmanın isim değişikliği durumunda; yeni firmanın öncekinin devamı olduğunu kanıtlaması halinde yeni firma adına makinaya ait belgenin devamına karar verilir.
Firmanın el değiştirmesi durumunda makinaya ait her türlü hakların yeni firmaya geçtiğinin kanıtlanması halinde belgenin yeni firma adıyla devamına karar verilir.
Firmanın iflası, kapanması veya sorumlusunun tespit edilememesi halinde Belge tamamen askıya alınır.