Ülkemizde tarımsal ilaçlama amacıyla Zirai Mücadele/Bitki Koruma Alet ve Makinalası imal ya da ithal edecek firmaların ilgili mevzuat* gereği Bakanlığımızdan ruhsat alması zorunluluğu vardır.
Firmalar ruhsat başvurularını Bakanlığımız, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitki Koruma Ürünleri Dairesi Başkanlığı'na yapar. Başkanlık ruhsat başvurusu olan alet/makinayı Müdürlüğümüze havale eder. Müdürlüğümüz Tarımsal Mücadele Makinaları (TMM) Bölümü'nde pülverizatörler, püskürtme memeleri, atomizörler, tozlayıcılar, pülverizatör pompaları gibi alet ve makinaların testleri yapılarak deney raporu hazırlanır. Olumlu olarak değerlendirilen deney raporları ilgili başkanlığa gönderilir. Başkanlık alet/makinanın ruhsatını düzenleyerek firmaya verir. Firma mevzuat gereği on yıl yurtiçinde ruhsatlı makinayı imal edip satma yetkisini alır.
Bölümüzde denemeler iki kademeli olarak yürütülmektedir. Laboratuar denemelerinde alet ve makinaların teknik ölçüleri alınarak, standartlara uygunlukları kontrol edilmektedir. Ayrıca alet ve makinalarda, hastalık ve zararlılarla etkin şekilde mücadele edebilecek ve istenilen dozdaki ilacın tekniğine uygunluğunun kontrolünü sağlayacak denemeler yapmaktadır.
Bu amaçla makinanın devir sayısı, debisi, basıncı vb. çeşitli parametrelerine bağlı olarak norm ve damla büyüklüğü değişimleri hassas şekilde ölçülmekte ve modern teknolojiye sahip cihazlarla değerlendirilmektedir. Ayrıca, makinanın ayar imkanları ile güç kaynağına uyumu araştırılmaktadır. Laboratuar çalışmaları sırasında makina üzerindeki pompanın performans testleri de yapılmaktadır.
* İlgili mevzuat
- 5996 sayılı, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
- Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik