T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

“Tarım Bilgi Sistemi Uygulamaları Ülke Modeli Fizibilite Çalışması” sonuç bilgilendirme toplantısı 24 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 26.06.2024

​BTGM koordinasyonunda TÜBİTAK-Tüsside  tarafından “Tarım Bilgi Sistemi Uygulamaları Ülke Modeli Fizibilite Çalışması”  sonuç bilgilendirme toplantısı Bakan Yardımcılarımız Sayın Dr. Ahmet BAĞCI  ve  Sayın Prof. Dr. Ahmet GÜMEN ve ilgili Genel Müdürlerin/Başkanların katılımı ile 24 Haziran 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.​


Ülkemizin tarım ve orman politikalarını belirleyen Bakanlığımızın, bilişim hedeflerini belirleme, bilişim standartlarını tespit etme, bilişim altyapısının siber güvenliğini sağlama, bilgi sistemleri projelerini gerçekleştirme ve koordine etme ile veri yönetişimini yürütme faaliyetleri, Bakanlığımız bünyesinde merkez birimi olarak teşkilatlanmış olan Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğümüz (BTGM) tarafından yürütülmektedir.

“Türkiye Yüzyılı" hedefinin en güçlü araçlarından birisi dijitalleşme olup, Bakanlığımızca büyük bir ivme kazanmış olan tarımda dijitalleşme atılımımız kapsamında yıllarca kalkınma planlarında, yıllık programlarda atıf yapılmasına rağmen ilerleme kaydedilememiş bir konu olan “tarım bilgi sistemlerinin entegrasyonu ve güncellenmesine yönelik çalışmalar" hususunda Genel Müdürlüğümüzce 2022 yılı içerisinde Tarım Bilgi Sistemi Uygulamaları Ülke Modeli Fizibilite Çalışması'nı gerçekleştirmek üzere büyük bir koordinasyon eforu sarf edilmiş ve 6 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde bulunan Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ile sözleşme imzalanarak süreç başlatılmıştır. 

2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla da, Ülkemizin tarım alanında makro ve mikro düzeyde doğru ve güvenilir veri temin edilmesine, tohumdan sofraya uzanan tüm zincirin tam olarak kayıt altına alınmasına, yıllık izleme ve değerlendirme çalışmalarının kurumsal hale getirilmesine ve tarım bilgi sistemi uygulamalarının etkin kullanımının sağlanmasına yönelik strateji ve yol haritasının oluşturulacağı ve Tarım ve Orman Bakanlığının mevcut tarım bilgi sistemi uygulamaları ile gözlem istasyonlarının analiz edildiği   yoğun ve odaklı bir çalışma ürünü olan fizibilite raporları süresi içinde tamamlanmıştır.

TÜBİTAK tarafınca, BTGM desteği ve/veya katılımıyla;

  • Her ay düzenli teknik komite toplantısı yapılmıştır.
  • 200'ün üzerinde yurtiçi ve yurtdışı birebir görüşme yapılmıştır.
  • Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki 85 zirai meteorolojik fenolojik gözlem istasyonunda yerinde denetim süreci yürütülmüştür.
  • 37 adet çevrimiçi ve 7 adet yüz yüze olmak üzere toplam 44 toplantı gerçekleştirilmiştir.
  • 5 adet çalıştay gerçekleştirilmiştir.
  • 44 adet (2500+ sayfa) rapor hazırlanmıştır.
  • 70 adet bilgi sistemi detaylı analiz edilmiştir.​​