PATATES KALİTE HASTALIKLARI STANDARTLARININ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ TOPLANTI KARARLARI 31 EKİM 2007 KONYA/ILGIN
Zirai Karantina Yönetmeliğinin 5. Maddesi çerçevesinde kalite hastalıkları olarak da bilinen bazı patates hastalıkları için tohumluk patateslerde aranacak şartlar aşağıda verilmektedir.
Tohumluk patates partisinin %2'si kontrol edilir. Kontrol edilen materyalin %5'i kadar numune alınır ve patates kalite hastalıkları yönünden inspektör tarafından aşağıdaki standartlar dikkate alınarak yerinde değerlendirilir.
Ayrıca; karantina hastalıkları açısından İncelenmek üzere her 100 ton için 200 adet yumru laboratuara gönderilir.
- Tozlu Uyuz {Spongospora subterranea) Yumru yüzeyinin 1/3 ve üzeri oranda hastalık belirtileri ile kaplı olan patates yumrularının ağırlığı numunenin ağırlığının % 5' ni geçemez.
- Adi Uyuz (Streptomyces scabies} Yumru yüzeyinin 1/3 ve üzeri oranda hastalık belirtileri ile kaplı olan patates yumrularının ağırlığı numunenin ağırlığının % 5' ni geçemez.
- Yumru, yüzeyinin %10 ve üzeri hastalık belirtileri ile kaplı olan yumruların ağırlığı numunenin ağırlığının %8' ini geçemez.
- Gümüşi Leke (Helminthosporium solani):Gümüşi leke hastalığı nedeniyle büzüşmeye (=turgorilesini kaybetmeye) başlamış ve en az bir gözü etkilenmiş yumruların ağırlığı numunenin ağırlığın %5'ini geçemez.
- Kuru Çürüklük (Fusarium spp.) :Kuru çürüklük hastalığı ile bulaşık yumruların ağırlığı numunenin ağırlığının %2" sini geçemez.
- Geç Yanıklık (Phytophthora infestans}: Geç yanıklık hastalığı belirtileri gösteren yumruların ağırlığı numunenin ağırlığının %6' sını geçemez.