Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Küresel Gıda ve Tarım Forumu kapsamında Almanya'da düzenlenen 15. Tarım Bakanları Zirvesine katılmak üzere gittiği Berlin'de çeşitli ziyaret ve temaslar gerçekleştirdi.
Bakan Kirişci, Almanya ziyareti kapsamında Moldova Tarım ve Gıda Sanayi Bakanı Vladimir Bolea ve heyetiyle bir araya gelerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi kapsamında istişarelerde bulundu.
Daha sonra Gürcistan Tarım Bakanı Sn. Otar Shamugia ve beraberindeki heyetiyle görüşen Bakan Kirişci ayrıca, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Berlin Bölge Başkanlığınca organize edilen "Türkiye Yüzyılı" konulu programa katıldı.
"TARIM SEKTÖRÜMÜZ, 2022 YILINI 30 MİLYAR DOLAR İHRACATLA TAMAMLAMIŞ OLACAK"
Bakan Kirişci, Türkiye Yüzyılı konulu programda yaptığı konuşmada, ekonomisiyle, her alandaki teknolojik yatırımlarıyla, diplomatik gücüyle, tarımı ve sanayisiyle bölgesinde ve dünyada sürekli gelişen, büyüyen bir Türkiye olduğuna dikkati çekerek, "Bütün bu gelişmeler, Türkiye Yüzyılı'nın kilometre taşlarıdır." dedi.
Bu süreçte Türkiye'nin gıda güvenliği ve iktisadi bağımsızlığı açısından tarımda güçlü olmasının önemini vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti:
"Türkiye olarak uyguladığımız politikalarla tarım sektörünü güçlendirmeye devam ediyoruz. Son 20 yılda toplam bitkisel üretimimizi yüzde 30 artırdık. 2022 yılı itibarıyla 128,6 milyon tonla bitkisel üretimde rekor kıracağız. Tarımsal gayri safi milli hasılamızı 25 milyar dolardan, yüzde 78,1 artışla, 2021 yılında 44,7 milyar dolara çıkardık. Tarımsal hasılada Avrupa birincisi, dünyada ise 10'uncu sıradayız. Tarımdaki net ihracatçı konumumuzu giderek daha güçlendiriyoruz. İstatistikler resmileştiğinde tarım sektörümüz, 2022 yılını 30 milyar dolar ihracatla tamamlamış olacak. Tarım, inanıyorum ki ülkemizin, önümüzdeki süreçte parlayan yıldızlarından biri olacaktır."
Bakan Kirişci daha sonra Türk-Alman İşverenler Birliği'nin (TDU) Yeni Yıl Resepsiyonu'na katıldı. Kirişci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Almanya'nın köklerinin uzun bir geçmişe dayandığını, çok boyutlu ve gelişmiş ilişkileri bulunduğunu söyledi.
Bakan Kirişci, "İnsanımız, sanayiden hizmet sektörüne, eğitimden sanata, ekonominin ve bilimin hemen her alanında, her geçen gün daha fazla katma değer üretmektedir. Türk toplumunun huzur ve aidiyet duygusu içinde Almanya'daki varlığını sürdürmesi, bu değerlerin katlanarak çoğalmasının yolunu açacak ve her iki toplumun da faydasına olacaktır." diye konuştu.
Kirişci, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan liderliğinde İstanbul'da tarafları bir araya getirerek Tahıl Koridoru Anlaşması'nın hayata geçirilmesini sağladığını hatırlatarak, bu kapsamda bugüne kadar 18 milyon tona yakın tahıl ve diğer ürünlerin Almanya'nın içinde bulunduğu ülkelere taşındığını aktardı.
Kirişci, Türk ve Alman ekonomilerinin birçok sektörde birbirini tamamlayabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Şüphesiz, bu durumu iyi şekilde değerlendirerek ne kadar büyük bir sinerji yaratırsak, ülkelerimiz o kadar kazançlı çıkacaktır. Kovid-19 salgınını takip eden dönemdeki olumsuz küresel ekonomik koşullara karşın ikili ticaret hacmimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Şansölye Scholz'un ülkemizi ziyareti vesilesiyle açıkladıkları 50 milyar avro hedefine 2022 yılında oldukça yaklaşmıştır. Bu memnun edici bir gelişmedir. Bu salonda bulunan siz değerli iş insanları, hedefin aşılması yönünde üzerinize düşen görevi zaten biliyorsunuz."
Son dönemdeki uluslararası gelişmelerin Almanya ile Türkiye'nin ortak çalışabilecekleri konu başlıklarını daha da artırdığını belirten Kirişci, "Gıda, enerji, bilişim ve müteahhitlik sektörlerini bu kapsamda ilk aşamada sayabilirim. Türk hükümeti olarak Almanya ile her alandaki işbirliğimizi desteklemeye hazırız. TDU'nun bu bağlamda yararlı çalışmaları olduğunu öğrendim. Yüzlerce üyesiyle pek çok farklı sektörden iş insanını bir araya getiren TDU, iki ülke arasındaki ekonomik ve beşeri bağları güçlendirmektedir." dedi.
Kirişci, daha sonra Almanya'da gıda-tarım alanında faaliyet gösteren Türk toplumu temsilcileriyle Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde bir araya geldi.